Fisken bare dør

Hallo.

Jeg må bare beklage på forhånd for den litt lange posten.

Vi gikk til innkjøp av et sånt «start-kit» med 1 kampfisk, 17liter akvarium og en pose stein. Vi kjøpte også med et filter, varmer og litt småtteri. Her levde han fint en god stund helt aleine. Vi gikk så til innkjøp av 2 gule eplesnegler og dette gikk også helt fint.

Så kom bursdagen til vesla og hu ønsket seg større akvarium og flere fisker. Som sagt, så gjort, og hu fikk et sånt Eheim Aquastar 54. 54liter med varme og eheim pumpe. Puttet oppi filteret fra gamle akvariet de første ukene for å kjøre inn Eheim filteret.
Hadde oppi en gul sand, en trerot (som jeg kokte for å ikke få så mye farge i vannet). En stor plante og en liten plante som vokser veldig fort.
Kampfisken fikk besøk av 10 kardinal Tetraer. Disse døde så i tur og mak, noen nye blei innkjøpt men til slutt var det 5 som levde og da lot vi det være med det. Vi målte vannverdier og gjorde forskjellige ting uten å klare å finne helt ut av hva som skjedde. Regnet med at det var et litt skrøpelig parti med Kardinaler...
1 L144 blei kjøpt inn for å spise litt alger og den vokste fint og klarer seg veldig bra.
Så døde kampfisken. Etter å ha vært i det nye akvariet i kanskje 1-1,5 mnd. Var i det lille karret i over 6 mnd.
Ny kampfisk blei anskaffet og den levde i 1 mnd før den døde.

Siden alt gikk så bra i det lille karret med 1 kampfisk og 2 snegler, valgt vi å kvitte oss med kardinalene, for å ha 1 L144, 2 eplesnegler og kjøpe 1 ny kampfisk. Den hentet jeg på mandagen. En helt nydelig blå og grønn fisk med STORE finner. Den så ut til å trives og spiste godt dag 2, og kom godt over ens med de andre i karret. Dro på jobb onsdag morgen, da virket det som den var helt fin, men da vi kom fra jobb lå den død på bunnen av akvariet.
Sneglene og L144’n ser ut til å ha det som plommen i egget - spiser godt og ingen tegn til problemer.


Så nå trenger jeg virkelig hjelp her. Vi er nære ved å kaste inn håndkledet og legge opp hele hobbyen.
Vann byttes med 1 ukes mellomrom (har blitt 2 uker mellom noen ganger).
Litt mat hver dag.
Filtre som fungerer godt.
Ca 28 grader i vannet (varmeren står på 26, men det har vært en varm sommer).
Ikke noe galt da vi målte vannverdier (har ikke testsett)
Tankespinn!
Huffda!
Ja det er fryktelig leit når fiskene dør på uforklarlig vis. Akvariefisker dør innimellom og det kan jo også være f.eks være av alder.
Hva har så gått galt her. Tja, litt tankespinn og nøsting i fra en ende; utifra det du skriver, så har filteret ditt gått i flere måneder.
Vannverdiene kan like fullt komme skjeivt ut selv om man følger oppskriften og bytter vann en gang i uken. Ser at du skriver at vannverdiene ikke viste noe galt når dere målte (tok dere da med prøve til dyrebutikken og fikk de til å måle? Og dette er gjort ett par ganger?) Vil nok anbefale å kjøpe dråpetester selv og holde styr på de resultatene og oftere!
Forøvrig ser jeg at det er "vesla" sitt akvarium. Da må man jo spørre seg om du har den fulle oversikt over hvor mye for fiskene får? (De ser jo sultne ut og får så lite!). Men det ville vel være merkelig at en fisk dør på ett par dager pga overspising.
En annen ting kan jo også være at det har vært sykdom av ett eller annet uten at jeg skal begi meg ut på det.
Jeg vil forøvrig være såpass frimodig at jeg anbefaler å lese alt det enn finner under følgende link; www.kampfisk.info/

Har du oversikt over om vannverket driver med noe ekstra tilsettinger på vannet (F.eks klor eller kalk?)
La oss prøve oss på eliminasjonsmetoden. Mulige faktorer:

- Akvariet
- Filteret
- Fiskene
- Grusen
- Jenta
- Foret
- Vannet

Akvariet og filteret kan vi nok krysse ut siden det er Eheim og de vet hva de driver med. Regner da med at filtermediet er av samme merke.

Fiskene kan ikke helt utelukkes selv om du har hatt mange av dem. Hvis de bærer noen slags sykdom kan det smitte mellom fisk. Men at forskjellige arter dør og at du ikke ser noen spesielle symptomer gjør det kanskje mindre sannsynlig.

Grusen kan avgi mineraler som fiskene ikke liker. Hva slags grus er det, hvor fikk du den fra, og hva kan du fortelle om den?

Unger er uforutsigbare. Jeg vet ikke hvor gammel hun er eller noe, men sjekk at hun ikke putter fôr eller annet oppi, eller gjør noe annet som kan stresse fiskene.

Fôret må være av god kvalitet og tilpasset fiskene, helst noenlunde variert, og doseres med måte. Hva bruker dere?

Vannet har jeg ikke tid til å filosofere rundt akkurat nå, kommer kanskje plutselig tilbake.
Plussmedlem
Hei! Det er så kjipt og trist når sånt skjer.

Vi glemmer ofte en annen mulig årsak - bakteriologisk sykdom. I dette tilfellet tenker jeg på fisketuberkulose.

Det er ikke kjempevanlig at det inntrer, men rimer sånn høvelig med at det er kampfiskene og kardinaltetraene som har fått kjenne på det hardest.
Har lest at labyrintfisk og karpelakser er spesielt utsatt for denne typen sykdom.
Den er både kronisk og sub-akutt, det vil si at den svekker fiskene over tid, men kan av og til slå til ganske fort.
Noen fisk er også passive bærere av sykdommen og vil aldri få symptomer.
Vanlige symptomer er avmagring, apati, dropsy med utstående skjell og øyne, sår og lesjoner, misfarging, svulster o.l.

Jeg skal absolutt ikke si at det er det som har tatt fiskene dine, men det slo meg at det er en mulighet. Det kan også være en kombinasjon av mange ting som tar livet av dem, så uten obduksjoner og testing av fisk og miljø så vil man aldri vite 100 %.
Hei igjen.

Beklager litt seint svar, men skal prøve å få svart på det meste.

Tok med vann til dyrebutikken og testet det, og det var helt fint. Burde absolutt hatt dråpetester, men har ikke kommet helt dit enda.

Vi har lest mye forskjellig på kampfisk.info og synes dette er en veldig god side med masse nyttig informasjon, og KUN kampfisk - ikke alt mulig annet.

Akkurat nå så kjører jeg faktisk 2 filtre fordi jeg synes ikke Eheim er noe bra på å lage luftbobler, så det står det billige filteret og gjør mens eheimen står og går på andre siden av karret. Tror det bør være Ok.

Vi gikk over til en svart grus som er kjøpt på Pets. Husker ikke merket. Ganske finkornet for å være snill mot L144’n. Den kunne nok blitt bedre vasket, men var så utrolig rein da jeg tok den ut av posen at jeg tenkte det var greit.

Vesla er 7 år og gjør ingen ting med fiskene uten at vi er med. Det er jeg helt sikker på - hun er veldig opptatt av å gjøre ting riktig så fiskene har det bra.

Vi har hovedsakelig brukt Tetra Betta-flak. Dette spiste tetraene også, så sa holdt vi oss til det. Til den siste kampfisken så kjøpte jeg noe granulat(?), sånne små, røde kuler. Han levdjo bare 2 dager, så fikk ikke gleden av å prøve det. Han fikk bare mat 1 gang før han pajja. Burde sikkert hatt litt mer variert för, men sånn har det nå blitt.

Jeg er rimelig sikker på at vannet er «Tåpp nåtsj», men jeg kan ikke garantere det.

Så til kanskje det mest direkte her:
Fisketuberkolose - noen som kan gi meg mer info? (Google here i come)
Hva gjør jeg? Hvordan blir jeg kvitt det? Trolig at det har kommet inn sammen med en eller annen og bare «blitt igjen» i karret?
Avmagring og utstående øyne kan vel kanskje høres kjent ut ja, uten at dette har noe teoretisk bakgrunn fra min side!
Plussmedlem
Det var ikke meningen å skremme deg på noe vis, så jeg beklager dette!
Fisketub var bare løs gjetning fra min side. Og det finnes mange og langt vanligere sykdommer enn disse. Det er ikke alle vi kan diagnostisere, i hvert fall de som ikke har ytre symptomer.

Det går ikke å bli kvitt fisketub, i hvert fall ikke uten å anskaffe veldig dyre medisiner med heller usikkert resultat. Ja, det kommer med fisk eller andre bærere.

Mitt råd nå er bare å konsentrere dere om de som er igjen. La akvariet være slik det er og gjenmomfør de vanlige rutinene som det best lar seg gjøre, og så får dere se hvordan den går med gjenboerne.
Etter en stund, hvis alt virker ok, så kan dere forsiktig introdusere nye fisk.

Håper det ordner seg.
Lei historie. Jeg håper dere ikke gir opp! Enig med Viktor i at det nå er best å konsentrere seg om det som er igjen en stund, til alt virker stabilt og bra. Da kan man sakte men sikkert introdusere nye fisk (veldig viktig at det ikke blir mange nye på en gang, og dere må vurdere kapasiteten til filteret også). Men kjøp endelig dråpetester (jeg anbefaler JBL sine) og test vannet ditt selv, det holder ikke å spørre dyrebutikken og få som svar at "alt er fint", ihvertfall ikke hvis de bruker strips til å teste med. Det er veldig kjekt å kunne følge med litt selv.

Jeg vil ellers spørre om et par ting - håper ikke det allerede har blitt besvart og jeg har oversett det... Men, ihvertfall:
1. Vannbytte: Vann rett fra springen, eller mellomlagres det først? Temperert eller kaldt? Med eller uten tilsetninger (fx Aquasafe)? Klorgass og overmetning med nitrogengass ved vannbytte kan gi fiskene trøbbel.
2. Vedlikehold: Dere driver ikke og renser filteret i tide og utide? Når dere evt. gjør det - hvordan? Filtermediene skal helst bare renses når sirkulasjonen begynner å avta markant, og da skal man bare skylle/kryste dem lett i akvarievann. Dere tar ikke ut bunnlaget og vasker det jevnlig? Må bare spørre, ettersom noen faktisk gjør det, og det er ikke bra.
3. Akklimatisering av nye fisk: Hvordan gjør dere dette? Det kan gå galt om man bare plumper dem oppi, men det er endel faktorer som spiller inn. Så jeg bare spør for sikkerhets skyld.

Bare noen ekstra momenter å ta med seg! Ønsker dere lykke til videre
Trist å høre at sånt skjer, men man bør være innbefattet at fisk dør - sånn er det bare noen ganger. Tror man skal være litt forsiktig med å over-analysere alltid - særlig for en nybegynner med en 54 liter. Smått og nytt er alltid vanskelig.

Jeg vil likevel bringe inn en faktor her - nemlig stress. Det er kanskje den vanligste dødsårsaken. Tenker på at Vesla er bare 7 år og ivrig, og det er kanskje foreldrene også?

Hvis man hele tiden skal styre med akvariet så blir fiskene fort stresset.

Det er kanskje ikke tilfelle her, men jeg ville bare nevne det

Lykke til.
Tilfeldig bekjentskap
© Mark Sabaj Pérez, ANSP & All Catfish Species Inventory
Reklame for plussmedlemskap