Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Bjarne Sætrang © Roy Olsen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Innkjøring uten fisk, med planter
Sider: 1 2 3 »
21 19.09.2018

Resim
Medlem female.gif
Fra: Kristiansand
- Tok NH4/Nh3 test i dag. Ligger fortsatt på rundt 5mg/l. Får vente noen flere dager for å se om verdien går ned. Sjekket pH for å se om den kunne ha stoppet prosessen, men pH ligger på rundt 7,5. Tar det bare lang tid før bakteriene blir brutt ned?

Nyoppstartet, spent, og ivrig fiskeentusiast!
(Sist endret 19.09.2018 kl. 00:24 av Resim )
 
Postet 19.09.2018 kl. 00:23
[Rapportér innlegg]
22  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Det kan ta litt tid før det blir nok bakterier til å bryte ned så mye ammoniakk at du ser det på testen. Såvidt jeg husker hadde jeg selv en innkjøring der jeg ikke kunne måle at det skjedde noe særlig de første 12 dagene, men totalt tok ikke den innkjøringen lenger tid enn normalt. Dette var nok delvis fordi jeg slet litt med å skille fargenyansene på testen. Skjer det ikke noe, så kanskje prøv å redusere konsentrasjonen noe ved å bytte litt vann? Evt. også sjekke om testen fungerer som den skal. Men greit å gi det noen dager til. Prøv å sikte mot 4 mg/L neste gang du fyller på salmiakk.

Plantenæring er overflødig på dette stadiet, og næring med nitrogen bør du unngå, for nitrogen er det mer enn nok av. Vær også obs på lystid, da du kan få algeoppblomstring ved kombinasjon av mye lys og så mye mye næring og generell ubalanse som det er nå.

Det er lurt å fjerne mest mulig vatt fra planterøttene, men ikke krise om det sitter igjen bittelitt. Hvis du syns det er vanskelig å fjerne, hjelper det mye å holde røttene under vann og "kjemme" og klype vatten forsiktig av med en plantepinsett e.l..

 
Postet 19.09.2018 kl. 10:37
[Rapportér innlegg]
23  

Resim
Medlem female.gif
Fra: Kristiansand
sitat av Kuledrøm:
Det kan ta litt tid før det blir nok bakterier til å bryte ned så mye ammoniakk at du ser det på testen. Såvidt jeg husker hadde jeg selv en innkjøring der jeg ikke kunne måle at det skjedde noe særlig de første 12 dagene, men totalt tok ikke den innkjøringen lenger tid enn normalt. Dette var nok delvis fordi jeg slet litt med å skille fargenyansene på testen. Skjer det ikke noe, så kanskje prøv å redusere konsentrasjonen noe ved å bytte litt vann? Evt. også sjekke om testen fungerer som den skal. Men greit å gi det noen dager til. Prøv å sikte mot 4 mg/L neste gang du fyller på salmiakk.

Plantenæring er overflødig på dette stadiet, og næring med nitrogen bør du unngå, for nitrogen er det mer enn nok av. Vær også obs på lystid, da du kan få algeoppblomstring ved kombinasjon av mye lys og så mye mye næring og generell ubalanse som det er nå.

Det er lurt å fjerne mest mulig vatt fra planterøttene, men ikke krise om det sitter igjen bittelitt. Hvis du syns det er vanskelig å fjerne, hjelper det mye å holde røttene under vann og "kjemme" og klype vatten forsiktig av med en plantepinsett e.l..


Tusen takk for god hjelp.
Jeg må nok bare være tålmodig, og vente. Jeg sliter med fargene på testen ja, men fikk testet dem før jeg begynte med salmiakk og da viste de 0 på alt, så regner med testene fungerer? Det er ikke 4mg/L på fargekortet, men 5. Må jeg prøve å holde meg mellom 1 og 5?

Blomstene vokser noe sinnsykt! Så tror ikke jeg trenger plantenæring nei :P
Sitter bittelitt igjen, så tror bare jeg lar det være. Ønsker å få minst mulig annet oppi karet.. :P

Nyoppstartet, spent, og ivrig fiskeentusiast!
 
Postet 19.09.2018 kl. 11:44
[Rapportér innlegg]
24 20.09.2018

Resim
Medlem female.gif
Fra: Kristiansand
I dag testet jeg vannet på nytt. Enda rundt 4-5. Plantene derimot vokser som bare det!! :O Fy søren altså! Jeg kjøpte dem små, og hvertfall 5 cm under vannoverflaten, nå ligger de i vannoverflaten!!
Jeg får bare være tålmodig, og håpe filteret snart får brytt ned ammoniumet!

Nyoppstartet, spent, og ivrig fiskeentusiast!
 
Postet 20.09.2018 kl. 23:25
[Rapportér innlegg]
25  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Ta en måling av NO2 (og evt. NO3), og se om denne har kommet i gang.

 
Postet 21.09.2018 kl. 10:27
[Rapportér innlegg]
26 06.10.2018

Resim
Medlem female.gif
Fra: Kristiansand
Noe gjør jeg feil. Jeg har testet NH3/NH4 på nytt i dag, etter å ha latt det stå en stund (siden sist jeg postet) og det er enda på 5mg/l...

NO3 viser 0 og NO2 viser 0......

Nyoppstartet, spent, og ivrig fiskeentusiast!
 
Postet 06.10.2018 kl. 13:23
[Rapportér innlegg]
27  

Sharanu
Medlem male.gif
Fra: Straume
Du skulle hatt no2 og/eller no3 nå, samt brukt alt ammoniakken tilsatt hver dag.
Jeg mistenker selve testen som kan være problemet.

Sjekk bruksanvisningen på testen og følg denne 100%.
Dersom du fremdeles får samme resultat kan du i dette tilfellet (og KUN dette tilfellet) kan du kjøpe en billig kombo strips test for å dobbelsjekke verdiene

 
Postet 06.10.2018 kl. 18:31
[Rapportér innlegg]
28  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Ja, her er det noe som ikke stemmer. Hvilket merke er det på testene, og som Sharanu sier, har du fulgt bruksanvisningen/testet riktig? Har du prøvd å bruke NH3-testen på rent vann som du ikke har tilsatt salmiakk? Har du ikke testet NO2 og NO3 før nå? Hva ligger pH og temperatur på? Har du kullfilter e.l. inni filteret ditt? Tilsetter du noe annet i vannet, f.eks. Seachem prime?

 
Postet 07.10.2018 kl. 17:27
[Rapportér innlegg]
29  

Resim
Medlem female.gif
Fra: Kristiansand
Jeg bruker dråpe testene til Sera... Trodde de skulle være "accurate"...
Da går jeg nok til innkjøp av noen strips, for å se om jeg er helt på jordet.... Dette er utrolig kjedelig... Det tar vanvittig lang tid..

Nyoppstartet, spent, og ivrig fiskeentusiast!
 
Postet 09.10.2018 kl. 02:12
[Rapportér innlegg]
30  

Resim
Medlem female.gif
Fra: Kristiansand
sitat av Kuledrøm:
Ja, her er det noe som ikke stemmer. Hvilket merke er det på testene, og som Sharanu sier, har du fulgt bruksanvisningen/testet riktig? Har du prøvd å bruke NH3-testen på rent vann som du ikke har tilsatt salmiakk? Har du ikke testet NO2 og NO3 før nå? Hva ligger pH og temperatur på? Har du kullfilter e.l. inni filteret ditt? Tilsetter du noe annet i vannet, f.eks. Seachem prime?


Og ja, jeg har fulgt bruksanvisningen helt til punkt å prikke. Testet også rent vann, se noen av de første innleggene. Jeg har vanlig filter i, og temp ligger på 29 grader, og pH på 7,5. Tilsetter ingenting i vannet nei. Tilsatt planteernæring den første dagen, og en annen dag, men dette skal ikke ha noe å si etter så lang tid....

Nyoppstartet, spent, og ivrig fiskeentusiast!
 
Postet 09.10.2018 kl. 02:14
[Rapportér innlegg]
31  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Ok. Det er jo egentlig ikke noe som tilsier at det skulle være noe galt her, bortsett fra testresultatene. River meg litt i håret her nå, og lurer fælt på hva søren jeg har oversett! ;-) Hvis du ikke har tilført noe mer NH3 enn startdosen, så burde det jo ikke vært noe NH3 i karet nå. Dobbeltsjekk i rent vann nå, for å se om det kan ha skjedd noe med testen siden i begynnelsen?? Også vanskelig å si om du burde hatt NO2 og NO3 nå - plantene kan jo faktisk ha spist det opp siden du ikke har tilført noe mer NH3, så ikke sikkert det ville være målbart nå uansett. Så ikke om du svarte på om du har hatt utslag på NO2 og/eller NO3 på noe som helst tidspunkt?

Du har ikke soil i karet, vel?

Du kan jo evt. nullstille ved å bytte alt vannet, og så tilføre ny startdose. Følg så med på både NH3 og NO2 daglig. Du bør få utslag på NO2 ganske raskt.

Skjønner at dette er kjedelig, ja. Jeg har dessverre lite tro på at strips vil gi deg noe særlig svar her, men du kan jo prøve hvis du vil. Jeg hadde nok heller prøvd det jeg har nevnt over først, og hvis det ikke gir noe svar, kanskje kjøpt dråpetester fra f.eks. JBL, da jeg personlig stoler mest på disse. Viktig at testene du kjøper ikke har gått ut på dato også.

 
Postet 09.10.2018 kl. 14:53
[Rapportér innlegg]
32  

Sharanu
Medlem male.gif
Fra: Straume
Jeg kan ikke se at filter på akvariet er nevnt noen steder. Er det filter på karet?

 
Postet 09.10.2018 kl. 20:28
[Rapportér innlegg]
33  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
«Vanlig filter» skriver hun over her, men hadde vært greit med litt mer detaljer om det, ja.

 
Postet 09.10.2018 kl. 23:46
[Rapportér innlegg]
34  

Sharanu
Medlem male.gif
Fra: Straume
"My bad"
Klarte å glippe filteret ut av lesingen. lol

 
Postet 10.10.2018 kl. 11:24
[Rapportér innlegg]
35 Tilbake igjen....

Resim
Medlem female.gif
Fra: Kristiansand
Beklager jeg ikke har fått svart! Ja, jeg river meg i flettene selv, da jeg ikke skjønner hva som skjer... Jeg har en eheim filterpumpe, tilpasset volumet.

Jeg leser stadig 0 på verdiene, og rundt 5 på ammonium testen! Skjønner virkelig ikke hva som skjer, dette er både vanskelig og irriterende, men ønsker ikke å gi opp akkurat!

Jeg har tilsatt Salmi hver gang testen har vist under 5mg/l. Jeg har ikke en farge som er på 4, så derfor må jeg bare prøve å holde meg fast mellom 1 mg/l og nærmere 5 mg/l.

Det har begynt å legge seg et belegg på plantene og alt rundt om i karet, jeg tok en film av det og kan legge det med hvis det kan være en hjelp i dette mysteriumet!

Tempen er fast på 29 grader, og ut i fra hvor lenge jeg har ventet med å tilsette salmi, så burde jo noe skje?

Nyoppstartet, spent, og ivrig fiskeentusiast!
(Sist endret 22.10.2018 kl. 17:46 av Resim )
 
Postet 22.10.2018 kl. 17:45
[Rapportér innlegg]
36  

Sharanu
Medlem male.gif
Fra: Straume
Kan dette være for høy NH3/4 verdier? Ikke alle tester er like lett å lese rett.
Ta et 50% vannbytte uten å tilsette salmiakk.
Etter noen dager burde du se nitritt og/eller nitrat

og kun for å sjekke: Filteret kjører døgnet rundt?

(Sist endret 22.10.2018 kl. 18:17 av Sharanu )
 
Postet 22.10.2018 kl. 18:16
[Rapportér innlegg]
37  

Glan85
Medlem male.gif
Fra: Sarpsborg
Jeg ville heller kick startet filteret med bakterier fra et godt inkjørt filter det funker helt topp hver gang og er raskt klart for fisk i motsetning til denne oppskrytte salmimetoden som tar lang tid og er tungvint og ustabilt.
Tøm akvariet helt og rengjør alt så hell i filterslam fra et innkjørt filter da kan det settes inn litt fisk omtrent med en gang. Vent så en ukes tid med å sette i mere fisk å mål ph, no2 og no3 før du setter inn mere fisk.
Start med de mest hardføre fiskene.

 
Postet 22.10.2018 kl. 18:42
[Rapportér innlegg]
38  

Resim
Medlem female.gif
Fra: Kristiansand
Tok et vannskifte tidligere i dag.
Det er ikke lik farge som på 10mg/l, for da skal den være grønn blå, og det er den absolutt ikke. Kun grønn, noe som ligner veldig på 5 mg/l.

Filteret kjører døgnet rundt ja. Da jeg tok filter bytte i stad, tok jeg filteret ut i det vannet jeg skulle skifte ut, og skviste litt, slik at det ikke var "tett", håper ikke det ødela noe. Men det var så skittent i akvariet, så følte det måtte til.

Nyoppstartet, spent, og ivrig fiskeentusiast!
 
Postet 22.10.2018 kl. 19:07
[Rapportér innlegg]
39  

Resim
Medlem female.gif
Fra: Kristiansand
Jeg vurderer det, men hadde så lyst å få dette til..

Nyoppstartet, spent, og ivrig fiskeentusiast!
 
Postet 22.10.2018 kl. 19:08
[Rapportér innlegg]
40  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
sitat av Resim:
Jeg har tilsatt Salmi hver gang testen har vist under 5mg/l. Jeg har ikke en farge som er på 4, så derfor må jeg bare prøve å holde meg fast mellom 1 mg/l og nærmere 5 mg/l.


Hva mener du her? Hva har NH3 ligget på når du har tilført mer Salmi? Du burde ikke tilføre mer Salmi før NH3 ligger på ca 1 ppm eller mindre, særlig når oppløsningen på fargekartet er så dårlig. Du skal jo ikke holde NH3 på 4, du skal øke den til ca 4 (eller 5 er vel enklest når testen ikke har noe mellom 1 og 5) hver gang den faller under ca 1 mg/L. Mulig jeg misforstår hva du har gjort, eller...?

 
Postet 22.10.2018 kl. 20:23
[Rapportér innlegg]
Sider: 1 2 3 »