Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Tobias Olsen © Rita Aspevik © Simonsen/Engdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Nybeynnerproblem og veien videre
1  

JensU
Medlem male.gif
Fra: Ålesund
Klikk på bilde for større versjon
Hei alle sammen,

Prøver meg med et innlegg her på dette forumet, siden vi har funnet så mye annen bra informasjon og hjelp her.

Vi kjøpte et 56-liters akvarium til 7-åringen i huset i sommer, og tenkte det skulle bli både gøy og interressant. Og det ble det, og mye jobb!

Vi har lært enormt mye, og hatt mange utfordringer som toppa seg med en liten vannskade i ferien, men det får nå heller så være.

Vi fikk hjelp til oppstarten og har sånn sett akvariet under kontroll, men det vi nå sliter litt med er veien videre etter de første fasene.

Litt historikk om oppstarten og miljøet i akvariet:
Vi fikk hjelp til oppstarten med bakterier og guffe, så vi kom raskt i gang med snegler, reker og fisker. Vi introduserte (i kronologisk rekkefølge) planter, sebrasnegler, kirsebærreker, pygmepansermaller, amanoreker og kardinaltetra. Til slutt også et par otocinclus, som vi fikk feil for to pygmepansermaller som dessverre døde.

Vi har stort sett målt noe innslag av nitritt hele veien, men aldri målt høye, kritiske verdier, og vi har byttet vann ukentlig, ca. 20-30%. Har brukt dråpetest og strips fra JBL.

Første gang vi slamma akvariet kom vi kanskje litt skjevt ut og tok først av ca. 50% av vannet før vi til slutt kom skikkelig til og fikk vaska godt og skylt grundig nede i grusen, så derfra tok vi ut en 10-liters bøtte full av slam og nematoder.

Men da hadde vi tatt av så mye vann allerede, at vi bare lot vannet roe seg ned før vi sugde det tilbake i akvariet og fikk skilt ut slammet i bunnen. Var redd for å ta av for mye vann, og dermed fjerne for mye av bakteriegrunnlaget. I tillegg blanda vi inn Tropical sin Aquarium Soil for å få litt bedre bunnforhold for plantene, og kanskje bedre nedbryting av restavfall. Tenkte vi da, i alle fall.

Etter slammingen satte vi inn noe mer pynt, for skjul og mer planter.

Over tid, spesielt etter vannbyttet har vi imidlertid vært plaga med litt dårlig stemning i akvariet og fiskene har virka veldig stressa, og lagt mye i skjul. Kardinaltetraene har vært bleke om morgenen, og pygmepansermallene har vært veldig passive. Otocinclus har gått fullstendig i skjul og holder seg enten i bunnen under filteret, eller på veggen bak.

I tillegg har bestandene mistet noen individer, så vi sitter nå igjen med litt dårlig sammensetning av hver sort, i alle fall ut fra hva vi har hørt om antall og stimer.

Her er en liste over dagens beholdning i tanken:
4 sebrasnegler
2 kirsebærreker (1 med rogn)
3 pygmepansermaller
4 amanoreker (2 med rogn)
7 kardinaltetra
2 otocinclus

Ellers har vi sju planter av ulike slag, og en mosekledd rot i tillegg til en kunststoffrot i 20x30x40 cm for dekor og miljøets del.

Vi har ikke lyst til å ende opp med for mange individer, men er usikker på om vi burde øke opp til "ideell" mengde på hver sort, eller kvitte oss med enkelte sorter? Jeg vet ikke heller om noen av sortene ikke burde være i lag?

Vi søkte litt råd hos en dyrebutikk, og de anbefalte å behandle karet med Algizit, siden vi hadde litt problem med mye alger som festa seg på vegetasjonen. Dette er to uker siden, og har hatt en viss effekt, men vi er ikke helt i mål.

Vi hadde et ønske om å få oss en større fisk, og gjerne en kampfisk, men har ikke lyst til det før vi er sikker på at vi har et akvarium i harmoni og balanse.

Vi bruker for øvrig å ta to-tre dager uten foring i uka, gjerne la være å mate fiskene i hele helga, og så mater vi med flakfor, tabletter og noen ganger agurk til både rekene og mallene. Tross dette har nok akvariet vært overfora, og vi har nylig også hatt oppblomstring av pestsnegler, som jeg har holdt på med å bekjempe den siste uka. Nå er det bare nymfer og noen små snegler igjen.

Men nå lurer vi veldig på hva som er rette veien å gå videre. Er det noen som kan peke oss litt i riktig retning? Legger ved et bilde av akvariet for referanse.

Om noen lurer på noe spesifikt, så er det bare å spørre.

All hjelp og råd mottas med takk! :)

 
Postet 28.09.2018 kl. 14:13
[Rapportér innlegg]
2  

Glan85
Medlem male.gif
Fra: Sarpsborg
Hei her ser det ut til at det meste blir gjort rett men jeg ville prøvd å bytte 20-30%
Vann 2 og helst 3 ganger i uka i en stund det vill hjelpe mot alger , nitritt og nitrat med mer.
Ikke slamsug bunnen på en stund da det ødleger bakteriekulturen i bunnen
Påse at filteret lager strømninger i overflaten det er viktig for at fiskene skal få nok O2
Ikke rengjør filteret før det blir betydlig dårligere flow (kommer ikke på noe norsk ord)
Test for no2 og no3 hyppig no2 skal vere 0 og maks 0,2 no3 skal helst være under 20
Ph bør ligge på 6-7,5 med denne sammensetningen
Ikke bruk såper eller andre kjemikalier i akvariet og ikke rens filteret for grundig.

Viktikst er sørg for o2 ved bevegelse i overflate og bytt vann ofte.
Ikke la barn ha ansvar/fri tilgang til akvariet det er levende dyr!
De kan overfore eller putte noe annet oppi.


Lykke til.

(Sist endret 29.09.2018 kl. 00:53 av Glan85 )
 
Postet 29.09.2018 kl. 00:49
[Rapportér innlegg]
3  

JensU
Medlem male.gif
Fra: Ålesund
Takk for informativt svar.

Så da skal vi egentlig bare ha fokus på vannkvaliteten, og få full kontroll på verdiene der, så vil trivselsfaktoren og den naturlige oppførselen til de fiskene som nå er blitt litt passive komme tilbake av seg selv?

Hva med den biotopiske sammensetningen, ser dere noen utfordringer der? Spesielt med tanke på "anbefalt antall per sort". Det er jo kanskje litt uheldig med så mange fisker som liker seg best i stimer på flere individer, spesielt med tanke på den begrensede plassen.

Angående rensing av filteret, så har vi egentlig latt det være for det meste, men vi rensa det når vi slamma. Så nå skal jeg bare la det "gå tett" før jeg tar det neste gang. Det var det som var utfordringen i sommer, når det "flowa" over kanten...

Ellers bruker vi kun akvarievann ved stell og rengjøring, og utstyr som ikke har vært brukt til noe annet.

Ungene har generelt forbud mot tukling, lek og mating, og det har gått veldig bra unntatt én gang, og da gikk det dessverre med et par kardinaltetra. Men jeg tror den verste perioden med overforing var når vi hadde oppi feriefor. Det gikk rekene og sneglene løs på som det sang. Men vi fikk tatt det ut igjen etter ca. to uker.

Og "pestsneglene" kom egentlig først inn i karet etter slamma og kjøpte nye planter og pynt. Jeg syns først det var sjarmerende at zebrasneglene hadde fått avkom oppi karet, men skjønte det var noe feil når det plutselig ble så mange...

Men en ting jeg glemte å spørre om, er egentlig hvor "lite" kan/ skal man fôre? Jeg bruker å fore litt vekselsvis to ganger per dag og én gang per dag med flakfor (TetraMin), og så en dag i uka med tablett (FunTips) og ikke noe flakfôr, og helga som regel uten noe fôring. Mengde flakfor er bare nok til å dekke bunnen i halve lokket, lita fingerklype.

 
Postet 29.09.2018 kl. 17:11
[Rapportér innlegg]
4  

JensU
Medlem male.gif
Fra: Ålesund
Klikk på bilde for større versjon
Angående vannverdier, så har jeg sjekka litt historikken her, og NO2 har jeg aldri egentlig hatt noe utslag på. NO3 var i en kort periode opp mot 20, men gikk ned igjen og nå måler vi rundt 5 på dråpetest. pH ligger et sted mellom 6,8-7,2. Legger ved bilde av siste strip- og dråpetest. Noen som ser noe jeg ikke ser?

 
Postet 29.09.2018 kl. 19:08
[Rapportér innlegg]