Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Geir Kristian Teigland © Arne Olsen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Innkjøring av akvarium med/uten salmi?
1  

Amir Ameri
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Hei alle sammen.
Har lest mye på forum men fant dessverre ikke det jeg leite etter. Saken er at jeg har skaffet meg nylig en ny akvarium typen Juvel Rio 180L og har pyntet den med stein, plante og diverse. Jeg har fylt den med vann fra springen + at pumpen går 24/7. Den har gått nå siden mandag. Også leser jeg flere steder at enkelte bruker noe som heter Salmi under innkjøring. Bør jeg også gjøre det? Hjelper det lite når jeg har kun vanlig vann? Er helt fersk når det gjelder fisk og akvarium. Tusen takk på forhånd.

 
Postet 11.10.2018 kl. 04:36
[Rapportér innlegg]
2  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Hei! Jeg vil anbefale Salmi-metoden, har brukt den selv flere ganger (driver i skrivende stund på med en slik innkjøring av et kickstartet filter). Det spiller ingen rolle hva slags vann du har i krana (bortsett fra hvis du har ekstremt lav eller høy pH, da kan det vel sinke prosessen litt, men det er jo ikke vanlig). Salmi er en ammoniakk-løsning, og fungerer derfor som mat for de gode bakteriene som skal etablere seg i filtermediene, der de skal bryte ned avfallstoffene ammoniakk (NH3) og nitritt (NO2) til mindre giftig nitrat (NO3). Det tar tid å bygge opp store kolonier av disse bakteriene, og det gjelder enten man kjører inn med Salmi eller bruker andre metoder (f.eks. tilføre fiskemat i stedet for Salmi), som regel tar det 4-6 uker. Fordelen med Salmi-metoden er at det er en kontrollert måte å klargjøre filteret til "maksimal" belastning, slik at du teoretisk kan sette inn all fisk med en gang når innkjøringen er ferdig. Har du lest litt om metoden noe sted? Her er et bra sted å starte. Les også sidene det er lenket til i den tråden. Det hjelper å ha litt teori i bakhodet når man skal drive med dette. Skal du bruke denne metoden, må du være villig til å måle NH3, NO2, NO3 og pH jevnlig/daglig, og du må bruke dråpetester. Jeg anbefaler JBL sine tester, jeg har stort sett god erfaring med disse.

Så - les litt om saken, og kom gjerne tilbake med spørsmål hvis det blir aktuelt å prøve på dette. Vi prøver å svare så godt vi kan, selv om vi ikke alltid klarer å svare på alt. ;-)

 
Postet 11.10.2018 kl. 09:57
[Rapportér innlegg]
3  

Amir Ameri
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Hei. Tusen takk for rådet :) Da har jeg bestemt meg for å bruke Salmi metoden:) Har vært å handlet Salmi, Jbl dråptest for pH,NH4 og NO3. De resten som er GH, NH3 og NO2 er bestilt og får den i løpet av neste uke. Veit bare ikke hvor mye Salmi jeg skal bruke om gangen selv om jeg har sett på Salmi kalkulatoren i den artikkelen som du sendte meg. Den akvarium jeg har er 180L og har pyntet den med planter, stein og diverse ting.

 
Postet 13.10.2018 kl. 01:05
[Rapportér innlegg]
4  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Så bra! :-)

Her er Salmi-kalkulatoren:

Antall ml salmi = [ K/(S*10) ] * L

S=salmi-styrken i prosent, skal stå på flasken
K=den ammoniakk-konsentrasjon man vil ha (vanligvis ca.4 mg/l)
L=vannvolumet i karet ditt i liter

Sjekk ammoniakk-konsentrasjonen på flaska. Jeg vil tro den er 9 %.
Vi anslår netto vannvolum til ca 150 L (det kan godt hende det er mer eller mindre, men vi kan bruke dette som utgangspunkt).
Vi setter startdose til 4 mg/L.

Antall ml Salmi = [ 4/(9*10) ] * 150 = 6,7 ml.

Prøv denne mengden og testmål. Du trenger ikke å ha nøyaktig 4 mg/L, litt + eller - går fint. På apoteket får du kjøpt engangssprøyter som er fine til oppmåling av Salmi.

 
Postet 13.10.2018 kl. 11:36
[Rapportér innlegg]
5  

Amir Ameri
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Takker :) Det er helt riktig som du har regnet ut Takket være Grete som er forfatteren av den artikkelen som du sendte meg fant jeg ut i går at det er akkurat som du sier så må jeg ha 6,7 ml. I dag blir første dagen med innkjøring :)

(Sist endret 13.10.2018 kl. 11:47 av Amir Ameri )
 
Postet 13.10.2018 kl. 11:47
[Rapportér innlegg]
6  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Flott, lykke til videre! Grete kan sakene, vettu, godt vi har henne :-)

 
Postet 13.10.2018 kl. 12:11
[Rapportér innlegg]
7  

Amir Ameri
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Hei:) Jeg fikk beskjed om å erstatte den svarte svampen ( Kullfilter) med Cirax steiner. Det jeg lurte på om den boksen skal stå på samme plass der svampen var ( nest øverst) eller helt nederest? Søkte på nettet, men fant ingen fasit da folk har forskjellige rekkefølge. Nå har jeg satt den helt nederst, men jeg veit ikke om det er riktig?

(Sist endret 15.10.2018 kl. 14:05 av Amir Ameri )
 
Postet 15.10.2018 kl. 14:04
[Rapportér innlegg]
8  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Beklager sent svar! Uansett så vet jeg ikke hvordan det filteret skal settes opp, men håper du fant ut av det.

 
Postet 17.10.2018 kl. 09:43
[Rapportér innlegg]