Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Vannverdier >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Vannverdier
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Geir Kristian Teigland © Bjarne Sætrang © Vegar Haugerud
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Innkjøring. atter igjen.
1  

Pål Kasnes
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Hei.
Min tur til å klø seg i hodet. Kjøpte et 60 liter akvarium. Dette er vårt første akvarium og tanken var grei. Akvarium på tilbud og et par fisk. Dette skal gå greit.
Fikk med et flaske Bactosprint når jeg kjøpte karet. Kom hjem, satt opp etter instruksjoner og helte Bactorsprint i vannet. Deretter skulle vi vente en uke, så kunne vi sette i fisk.
I mellomtiden begynte jeg å lese, blandt annet her inne. og skjønte at dette ikke var måten å gjøre det på. Et par dager etter hadde jeg i Salmi og testet Nh4til mellom 3 og 5 ppm. Jeg hadde kjøpt JBL testsett og utvidet med Ph6,0-7,6. Etter litt justeringer i starten kom jeg inn på rett spor med antall milliliter å tilsette dagen etter. Jeg har fått noe filterguffe fra en nabo, rett nok et kar uten stor belastning, 23L med et par-tre småfisk. Har gjort dette tre ganger de fem siste ukene.
14 dager etter oppstart byttet jeg fra medfølgende innvendig filter til utvendig filter. Flyttet over de to små svampene og noe E-heim media som jeg hadde lagt i innvendigfilter over i det nye filteret.
Ph har jeg målt til 7.6 og over. En periode justerte jeg litt ned med Tetra Ph/minus til ca Ph7.1. Holder det på ca 7.6 nå
Så til det jeg ikke helt skjønner. Jeg ser at andres filter begynner å omdanne ammoniakken ganske tidlig, og "spiser" unna 4 ppm i døgnet ganske tidlig. Her har det jevnlig gått 1.5-2 ppm. Noe ganger mindre, aldri mer. Jeg har etterfylt Salmi ved 1ppm.
Jeg har ikke hatt utslag på NO2 testen. Innenfor OK hele veien. 0.025 til 0.05ppm. Nitritt har jeg ikke målt ofte, men da jeg har gjort det er det

(Sist endret 28.11.2018 kl. 21:27 av Pål Kasnes )
 
Postet 28.11.2018 kl. 21:07
[Rapportér innlegg]
2  

Pål Kasnes
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Er det begrenset med tekst pr boks? (fant ut den mindre enn tegn sletter alt etter dette tegnet)

Fortsetter spørsmålene her:

Nitraten måles til mindre enn 0.5ppm.
Lurer derfor på om filterguffen kan ha kickstartet det hele og at akvariumet er klart til noen få fisk. Men er usikker i og med at det ikke svelger unna den ammoniakken jeg tilfører. Akvariumet har planter som vokser, lys med timer og flere og flere alger.

Håper på innspill.

(Sist endret 28.11.2018 kl. 21:30 av Pål Kasnes )
 
Postet 28.11.2018 kl. 21:29
[Rapportér innlegg]
3  

Sharanu
Medlem male.gif
Fra: Straume
Tviler sterkt på at akvariet er innkjørt siden du aldri har hatt no2.
Nitratmålingene viser også at filteret ikke er innkjørt.

Hvor lenge har filteret "spist" denne mengden ammoniakk?

 
Postet 28.11.2018 kl. 21:49
[Rapportér innlegg]
4  

Pål Kasnes
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Hei.

Takk for svar.

Begynte å notere først etter at første uka hadde gått. Og fra jeg startet noteringen forsvant 1.5-2 ppm Nh4. Ca 4 uker siden jeg begynte å gi Salmi.

Pål

(Sist endret 28.11.2018 kl. 22:12 av Pål Kasnes )
 
Postet 28.11.2018 kl. 22:06
[Rapportér innlegg]
5  

Hitsuji
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Hei. Jeg ser ikke helt grunnen for at du skal tilsette Salmi når du allerede har fisk oppi akvariet ditt. Grunnen for at noen tilsetter salmi er for at fiskene skal slippe å "lide" gjennom den fasen. Det er en "fiskeløs" innkjøringsmetode, og salmi-en skal erstatte fiskene. Du gjør ting bare MYE verre for fiskene hvis du har fisk og salmi oppi samtidig, for du ødelegger hele poenget som sagt, og det er svært giftig for fiskene som er der nå. Det kan hende at jeg har misforstått noe her, og da beklager jeg for det. Men hvis du faktisk har fisker oppi der må du slutte å tilsette salmi!

Jeg ser også at du prøver hele tiden å gå etter et ideelt pH verdi. Det viktigste med pH er at det holder seg stabilt. Hvis du først bruker masse tilsetningsstoffer, så må du fortsette å gjøre det hele tiden, for hvis du stopper så går det dårlig. Det er bare mer jobb for deg, mer risikabelt for fiskene og mer penger brukt på tilsetningsstoffer. Du må virkelig ha en god grunn hvis du skal begynne å justere på pH verdien.


(Sist endret 30.11.2018 kl. 18:15 av Hitsuji )
 
Postet 30.11.2018 kl. 18:00
[Rapportér innlegg]
6  

Pål Kasnes
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Hei.

Takk for svar.

Jeg har ikke fisk i akvariet. Har heller ikke hatt det. Ser at det jeg skrev kan forstås slik, men jeg endret altså planene fra å sette i fisk etter en uke til heller å gjøre en fiskeløs innkjøring.

PH endringene har jeg gitt opp, det var kun en halv uke halvveis jeg ga noen ml Ph/Minus.

Det er i dag fem uker siden jeg helte vann i akvariet for første gang, og fortsatt forsvinner kun 1.5 ppm nh4 i døgnet, fortsatt kun 0.025 ppm NO2. Synes det går veldig sent.

Pål

 
Postet 30.11.2018 kl. 19:47
[Rapportér innlegg]
7  

Pål Kasnes
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Hei.

Bumper denne i håp om at noen har noen ideer.

Nå ser det ut til at alt har stoppet. Forsvant ikke noe NH4 fra i går til i dag. Prøver et 100% vannbytte i dag og tilsetter ny Salmi, i håp om å få igang prosesser.

Pål

 
Postet 03.12.2018 kl. 17:34
[Rapportér innlegg]
8  

Hitsuji
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Jeg blir litt forvirret her. Noen steder skriver du 0.05ppm NO2, andre steder skriver du 0.5ppm. Jeg antar at du mener 0.5 og ikke 0.05, for det siste er ganske lite (som er selvfølgelig kjempebra hvis vannkildet ditt inneholder så lite nitrat). Jeg er ganske overrasket over hvor nøyaktige dine målinger er med en dråpetest. På tetra sine så gir de bare en grov resultat. Laveste den kunne måle var 0.3ppm, og det fikk jeg aldri selv med rent vann fra springen.

Du skrev "eg ser at andres filter begynner å omdanne ammoniakken ganske tidlig, og "spiser" unna 4 ppm i døgnet ganske tidlig". Hvor har du fått dette fra? Du kan ikke direkte sammenligne hvor mye PPM av ammoniakk som blir konvertert til nitrat med andres akvarie, fordi det kommer helt an på volumet av akvariet. Husk at PPM er en måling på konsentrasjon. 4ppm i et 1000 liters akvarie inneholder 100 ganger mer amoniakk enn 4ppm i en 10 liters akvarie. Konsentrasjonen er det samme, men mengden er forskjellig. Det tar lengre tid for bakteriene å få ned 4ppm amoniakk i et 1000 liters akvarie enn det gjør for en 10 liters. (hvis det er like stor mengde bakterie i begge akvariene). Du ønsker at ammoniakkenkonsentrasjonen skal konverteres til nitratt raskere, men som sagt kommer dette helt an på forhold av bakteriemengde og akvarie volum, og dette er forskjellig fra akvarie til akvarie. Problemet med fiskeløs innkjøring er at du vet aldri om du har nok bakterier for den fiskemengden du ønsker å ha. Ingen kan si noe om hva som er den ideelle hastigheten på hvor fort ammoniakk konverteres til nitrat, fordi vi vet jo ikke hvor mye avføring (amoniakk) fiskene dine kommer til å produsere.

Hvis amoniakk forsvinner, og du ikke får nitrat, kan det bety at du har fått nitritt. Det vil si at innkjøringsprosessen ikke er ferdig, men har kommet godt i gang. Du har for lite bakterier som konverterer nitritt til nitrat. Jeg ville ha testet for nitritt, for det forklarer veldig mye hvis du har høye nivåer av det. Hvis du har null nitritt, og amoniakken synker hver dag, vil jeg si at du er "klar" for noen småfisker.

Skifter du ut vannet vil prosessen bare ta lengre tid. Øk temperatur litt og vannsirkulasjon/oksygen i vannet, så vil hele prosessen forhåpentligvis gå litt fortere.

(Sist endret 04.12.2018 kl. 03:41 av Hitsuji )
 
Postet 04.12.2018 kl. 03:23
[Rapportér innlegg]
9  

Hitsuji
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Glem andre avsnittet på forrige posten min. Jeg tenkte litt feil der.

 
Postet 04.12.2018 kl. 08:33
[Rapportér innlegg]
10  

Pål Kasnes
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Hei.

Jeg har glemt det allerede.

Takk for svar.

Nitritt (No2) har jeg målt hver dag, den har ligget mellom (mindre enn) 0.01 og 0.025ppm hele veien. Det er de to laveste verdiene på JBL sitt fargesammenligningskart. Begge disse står under OK verdier. Målte Nitritt (NO2) i vann rett fra springen for å sjekke. Får samme utslag 0.025 ppm

0.5 verdien er Nitrat. (mindre enn) 0.5ppm på fargekartet. Målt igjen i dag, ikke antydning av farge. Mener jeg utfører testen riktig med mye risting mellom blandingene, og etter.

PH målte jeg til 7.5-8, med PH3-10 JBL Test. Mørkere enn PH7.6 med PH6,0-7.6 testen.

JBL testene er av nylig kjøpt, og best før mars 2020.

Amoniakken (NH4) forsvinner, men den forsvinnner sakte. Rundtr 0.5 ppm siste døgn.

Temperatur har ligget på mellom 26-28 grader hele perioden. Sirkulasjonen får jeg ikke økt, har et eksternt fileter med kun en hastighet.

Pål

 
Postet 04.12.2018 kl. 18:40
[Rapportér innlegg]
11  

Liv Skamsar
Medlem female.gif
Fra: jostedal
hei! Eg kan nok ikkje bidra med hjelp ang salmimetoden, men må få seie at det gjere meg glad å sjå at du går grundig til verks for å gi dei framtidige fiskane best mogleg levekår. Kan jo legge ved tips om at det kan vere ein fordel å få plantene i karet no i innkjøringsfasen, og om du kjenner andre med akvarium i nærleiken så kan litt filterguff derfra sette fart på nedbryting. Lykke til videre!

 
Postet 06.12.2018 kl. 16:00
[Rapportér innlegg]
12  

Pål Kasnes
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Takk for innspill.

Jeg fant fort ut at bare å putte fisk i akvariet var jeg ikke interessert i. Skjønte at det kan gi både skade og død på/av fisk. Så da går vi den lange veien, selv om jeg synes den blir vel lang nå.

6 uker i morgen. Fortsatt ikke spor av Nitritt eller Nitrat. Moderate mengder Ammoniak forsvinner.

Plantene har stått i fra dag en, og filterguffe har jeg tilført ved tre anledninger. En av gangene hadde jeg tilogmed en liten pose filtermedia fra naboens filter i mitt eget filter noen dager.

Kan det være at bakteriene er tilstede, og at det er derfor ingen utslag på NO2 og No3?

Pål

 
Postet 07.12.2018 kl. 01:40
[Rapportér innlegg]
13  

Liv Skamsar
Medlem female.gif
Fra: jostedal
Har diverre ikkje mykje erfaring med salmi metoden. Ved innkjøring mata eg "usynlige fiskar" i ca 5 mnd, før 3 fiskar kom i hus. Men så vart nybegynnerfeil gjort etterpå-så det gjekk ikkje heilt på skinner her heller. (ikkje kjøp inn +20 fisk på impuls og tru at bakteriemengden taklar det :P)
Bratt læringskurve i denne hobbyen :)

Kva brukar du å teste med? Eg klussa veldig med vatnverdiane ei stund-til eg fann ut at stripsa viste feil verdiar (totalt upålitelige). Men om no2 og no3 er null og ammoniakken blir nedbrytt, så burde jo det indikere at du har bakteriar. Kanskje denne sida her kan vere til hjelp? http://www.kampfisk.info/vannet-oppstart.html.
Tykkte den viste godt korleis bakterieveksten skjer i vatnet.

 
Postet 09.12.2018 kl. 12:05
[Rapportér innlegg]
14  

Pål Kasnes
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Hei,

Takk for innspill igjen Liv. Jeg bruker dråpetester fra JBL. Begynt å lure på No2 og No3 testen i og med at jeg får helt samme resultat hver gang. Har bestilt refill til disse nå, så da får jeg testet med nye dråper om noen dager. Mener selv at jeg gjør riktig når jeg bruker testene.

Pål

 
Postet 10.12.2018 kl. 00:08
[Rapportér innlegg]