Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Rita Aspevik © Kai A. Quante
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Vannkvalitet - oppstart
1  

MariusA
Medlem male.gif
Fra: Røyken
Klikk på bilde for større versjon
Kjører i gang akvariet, uten fisk og salmiakk.
Har tatt en prøve (se bilde).

Noen kommentarer til hva jeg bør gjøre?

 
Postet 15.01.2019 kl. 19:37
[Rapportér innlegg]
2  

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Jeg hater å være den "kjøp nytt"-personen, men jeg ville virkelig heller invistert i ett dråpetestsett. Strips er desverre ganske unøyaktige. De beste etter min mening er JBL sine. Veldig enkle og greie og nøyaktige. Det er nesten rimeligere å kjøpe en og en i stedet for hele kit. Anbefaler ihvertfall Ph, Gh, Amoniakk og Nitritt test.
Her selges feks tester
{url}

Jeg ser du har veldig tåkete vann. Hvis akvariet nettopp er fylt legger det seg nok selv. Hvis det har stått noen dager/uker kan det være svevealger. Alger er ett kjent problem i nyoppstartede akvarier og stort sett enkle og deale med:) for Svevealger er mørklegging effektivt.
Slukk lyset i ett par uker og teip over søppelsekker så det ikke slipper inn lys. Slamsug bunnen og skift 30-40% vann etterpå. Husk at akvarielyset ikke trenger stå på mer enn 8-9 timer. Da har plantene nyttegjort seg lyset og resten går til algene! Kjøp timer/tidsur så slipper du tenke mer på det.

Synes akvariet ditt ser fint ut. Litt mer planter for en stabil vannkvalitet og for å hindre alger er aldri feil. Hurtigvoksende planter er gull mot alger. De tar næringen før algene. Feks Vasspest, Gulrotgress eller Cabomba er fine hurtigvoksende planter for nyoppstarta kar. Ellers er det viktig å tilføre få fisker i gangen når du begynner å sette inn fisk etterhvert. Og aklimatiser dem forsiktig, gjerne med drypp da det er skånsomt for fisken. (Ta en tynn luftslange og slå en liten knute på enden, sug i enden til det begynner å dryppe og sett dryppet ned i en bøtte sammen med fisken og vannet fra posen. Fest endene med teip så det ikke blir søl på gulvet:)
Jo smoothere aklimatisering jo mindre stress. Jo mindre stress --> mindre sjanse for sykdom og død.

Hva vannverdiene dine bør ligge på avhenger helt av hvilke fisk du har planer om å ha der. For de fleste søramerikanske arter som du finner i butikken kommer du langt med en ph på 6.5 men dobbeltsjekk din art. Trenger ph verdien senkes pleier jeg gjøre det med catappablader eller eikeløv, eller en ny rot. Da må man følge med så ph verdien ikke blir FOR lav. Blir den det skifter du vannet. Løv og røtter kan sette gulfarge på vannet men jeg synes bare det er fint:) du får også kjøpt midler til å justere vannkvaliteten. Skal du ha levendefødere kan det feks hende du må heve Gh og tilsette Gh salt.
Nitritt skal alltid være 0.

Håper du ble litt klokere:)

 
Postet 15.01.2019 kl. 21:42
[Rapportér innlegg]
3  

MariusA
Medlem male.gif
Fra: Røyken
Takk for gode og utfyllende svar!

Har dråpetester også. Dobbeltsjekket mot stripsene, og det så likt ut. Må øve litt på dråpetestene for å få skikkelig sving på det - men det var både dråpetester og strips i "pakken" jeg fikk med. Har kjøpt karet brukt.

Akvariet har hatt vann i en ukes tid, men jeg tilførte sand i går. Den ble nok ikke så godt vasket som den burde, og litt klønete tilført, så jeg er ganske sikker på at det roer seg. Må ha i litt ekstra sand også ved en senere anledning, så er glad jeg har god tid.

Lyset styres av timer i dag, en integrert løsning i karet. Plantene jeg har, og oppsettet generelt, bærer preg av at januar er en tynn måned pengemessig. Planer om flere planter, som nevnt mer sand og også flere røtter og steiner. Har også fått med en del co2-utstyr, så vurderer å tilføre litt av det også, med tiden. Fruen er veldig begeistret for planter, så det kan være kjærkomment!

Fiskene kommer tidligst om 3 uker, men planen er å tilsette litt og litt. Har store ambisjoner - men kjappere meg sakte ;)

 
Postet 15.01.2019 kl. 22:34
[Rapportér innlegg]
4  

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Det høres jo aldeles supert ut!
Hvis sanda kom i igår så legger nok grumset seg om noen få dager.
Jeg er sikkert blind eller stokk dum men jeg greide ikke helt tyde den testen du la ut bilde av. Hvis det er noe du lurer på angående vannverdiene dine per nå så kan du jo evt skrive hva resultatet var her? Som sagt kommer alt helt an på hvilke arter du ønsker sette inn.
Co2 og planter er gull! Få ting er finere enn ett rikt plantet akvarium.
Sjekk på lokale akvariesider på FB og rubrikker her på AF om noen selger og kanskje sender planter privat.
Da får du mye mer for pengene!
Jeg har ett kar selv som jeg tilfører litt co2 i, men jeg er ingen co2-ekspert. Men jeg føler det har fungert godt i det karet jeg har det.
Vær obs på at Co2 får ph verdien til å stige. Jeg har en magnetventil som stenger og starter co2en. Vil tro det kanskje førte med settet ditt også? De fleste har nemlig en slik. Jeg har magnetventilen koblet til timer, og den starter opp co2 tilførsel en time før lyset skrus på, og stenger co2'en en time før lyset skrus av. På den måten greier jeg holde ph stabil og plantene får "brukt opp" co2en.

Hvis du ikke har magnetventil kan du som ett alternativ ha en luftpumpe som skrus på en time før lyset slukker og av en time før lyset skrus på. Dette for å "lufte ut" co2en om natta når plantene ikke greier ta den opp. Dette er for fisken sin del da det er dårlig deal for dem med for mye co2 og Phsvingninger.
Men når du lufter vannet med luftpumpe vil co2systemet fremdeles slippe bobler ut om natta og du bruker opp flaska di mye fortere. Sånn sett lønner det seg mere med en magnetventil. :)

(Sist endret 15.01.2019 kl. 22:52 av Ciklide )
 
Postet 15.01.2019 kl. 22:50
[Rapportér innlegg]