Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Sølvi Gullaksen © Bjarne Sætrang © Håvard Støre Andresen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Planlegging av nytt akvarium
1  

Hellhounds
Medlem female.gif
Fra: Gokk
Hei folkens!

Jeg har en blandingstråd som ikke passer 100% inn på de andre forumene ettersom det er spørsmål som omhandler litt av alt, så alternativet er å poste mange små tråder heller enn en stor. Jeg er ikke helt nybegynner med akvarium, men det er "lenge" siden jeg drev på. Nå har jeg akkurat dratt fram den gamle 130L, pusla litt rundt i sanda, og putta nedi en glasskrukke jeg tenkte kan starte et fundament for aquascaping (feel free to correct me!).

Ja, for jeg har planer om å aquascape før jeg putter oppi fisk. Og sånn sett kunne kanskje dette innlegget hørt hjemme på aquascapeforumet. Men jeg har flere spørsmål, skjønner dere!

AQUASCAPE:

1) Putter dere oppi filteret i 2-3 uker før dere begynner å aquascape, samtidig, eller etterpå når plantene begynner å sitte skikkelig fast?

FISK:

2) Jeg tenker jeg vil ha mest mulig robust fisk. Gjerne stor fisk, gjerne pen fisk, men det viktigste er at den er robust, da jeg bor i gammelt hus på bygda (hæsjtægg strømbrudd hele vinteren). Trenger tips til alle sjikter, men er ikke noe sånn at jeg må ha ett fullt akvarium, lekte med tanken om å bare ha én fisk også, så alt fra 1 til 3 sjikt er fint.

PLANTER:

3) Planter! Jeg ser for meg mose på bunnen, med felter med sand (liker corydoras, så vil ha muligheten til å putte oppi noen). Lysegrønne planter som ikke dør veldig raskt er ønsket.

GENERELT:

4) Ønsker ett mest mulig vedlikeholdsfritt akvarium ift alger og vannverdier. Vil helst gjøre det minst mulig avhengig av hjelp fra utstyr, så type algespisere og "vaktmestere" ellers kan være fint å få tips om!

5) Jeg tar egentlig imot alle tips til helhetlige, robuste akvariumsoppsett. Plusspoeng for corydoras/mallevennlig (jo større malle, jo bedre, men det er jo bare 130L, så det er vel litt begrensa hva jeg kan putte oppi størrelsesmessig).

UTSTYR:

6) Glasstopp - glasstoppen til 130L er borte, hvor får jeg tak i ny? Må det være glass, kan det være plexi, eller noe annet typ Biltema-triksete? Har lysarmatur som står rett på glasset, men det kan helt sikkert heves. Toppen må uansett kunne ta for seg det meste av damp fra akvariet, forrige gang jeg hadde akvarium i huset her ble det altfor mye vanndamp, og det ble fukt i vinduer og dermed mugg (så jeg ga vekk fisk og kar ene og alene på grunn av det), så jeg er 100% avhengig av å finne noe som tar mest mulig damp, ellers kan jeg ikke ha akvariet :/

7) Tror jeg har gitt vekk varmekolbe og filter, hva burde jeg gå for?


Til sist vil jeg bare si at jeg ikke har noen foreløpig hast med å få oppi vann og begynne å sette oppi fisk, men jeg vil gjerne begynne å fikle med det. Ser på det som ett langtidshobbyprosjekt som forhåpentligvis blir veldig bra når det er ferdig :) På forhånd takk for all hjelp!

 
Postet 06.03.2019 kl. 15:37
[Rapportér innlegg]
2  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
2) Stor fisk og 130 liter går ikke helt opp, men både Betta (utenom fancy siamesisk hannkampfisk med store finner) og Ancistrus er robuste og morsomme fisk.

4) Ancistrus er mestere på å ete alger. De virvler også opp slam så noe av det går i filteret og du slipper å slamsuge fullt så mye.

6) Glassmester er dyrt, så du kan jo lete etter akrylplater på Clas og Biltema. Men prøv å finn noe litt tynt, og hvis de har spesifikasjoner på optiske egenskaper, les dem. Akryl sperrer ofte litt mer for lyss enn det glass gjør.

Eventuelt kan du måle bredde og "dybde" (altså vannrett møbeldybde) på akvariet ditt og prøve å finne en standard lystopp som passer. Da kan du ha lystette LED-lamper innenfor toppen, noe som gir minimalt tap av plantelys.

7) Varmekolbe på 150-250 W og et godt merke. Filter som er spesifisert for akvarier på 250 liter og opp.

 
Postet 07.03.2019 kl. 08:49
[Rapportér innlegg]
3  

Hellhounds
Medlem female.gif
Fra: Gokk
sitat av Kampfisk:
2) Stor fisk og 130 liter går ikke helt opp, men både Betta (utenom fancy siamesisk hannkampfisk med store finner) og Ancistrus er robuste og morsomme fisk.


Ancistrus skal jeg benytte meg av, ja, de er fine. Betta imbellis er altså mer hardfør enn siamesisk kampfisk? For siameserne har jeg prøvd flere ganger, og de varer aldri spesielt lenge, selv om jeg sloss med nebb og klør for overlevelsen deres. Tror den eldste ble litt over året gammel. Hunnene greide seg utrolig godt, men de jakta ned all den andre fisken i akvariet, og da de gikk tom for annen fisk (fordi jeg overførte den andre fisken til annet kar) begynte de å sloss seg imellom. Det var trist, for de var j*vlig fine!

sitat:
6) Glassmester er dyrt, så du kan jo lete etter akrylplater på Clas og Biltema. Men prøv å finn noe litt tynt, og hvis de har spesifikasjoner på optiske egenskaper, les dem. Akryl sperrer ofte litt mer for lys enn det glass gjør.


Hva slags spesifikasjoner er det jeg er ute etter, da?

sitat:
7) Varmekolbe på 150-250 W og et godt merke. Filter som er spesifisert for akvarier på 250 liter og opp.


Så filter lagd for 130+L gir ikke god nok strøm?

Takk for svar, Kampfisk!

 
Postet 07.03.2019 kl. 19:30
[Rapportér innlegg]
4  

-Kent-
Medlem male.gif
Fra: Odda
Hei

4) ###Ønsker ett mest mulig vedlikeholdsfritt akvarium###

Unngå å plassere akvariumet ved vindu, sollys og mye dagslys i tillegg til lys i akvariumet vil føre til algeoppblomstring. (Algespisende fisk og/eller reker er greit å ha)

Unngå overfôring, kan føre til algeoppblomstring og/eller dårlige vannverdier, det er greit å ha en opprydningspatrulje i karet (fisk, reker og snegler) Fjern fôrrester som ikke blir spist

Ha overdimensjonert filter til akvariumet.

For stabile vannverdier så vil jeg anbefale BioHome filtermedie for biologisk filtrering. BioHome gir deg full syklus filtrering - tar også nitrat.

Filtrering:
God filtrering er viktig, og selvfølgelig riktig oppsett av filteret. Under er flere videoer og linker om filtrering, riktig oppsett av filter og muligens det beste filtermedie på markede for biologisk filtrering (Biohome)


Filtration, Filtration, Filtration - The Aquarium Nitrogen cycle and bacteria in an aquarium filter
{url} https://www.youtube.com/watch?v=-O2SCXDO2RIExternal canister filter set up, nitrogen cycle and what happens in a filter - by Pondguru
{url} https://www.youtube.com/watch?v=lsAmSD3wVbgBIOHOME ULTIMATE - FILTER MEDIA DOES NOT GET ANY BETTER
{url} https://www.youtube.com/watch?v=oYk5UXaRV94BIOHOME
{url} https://filterpro.co.uk/qa-24-w.asp


Filtreringsevnen til filteret for ditt akvarium, bør være dobbelt av antall liter på akvariumet.
Du har 130 liter, minus sand, røtter ++, så har du ca. 100-110 liter vann som skal filtreres. Så et filter som holder 1,5-3 kg Biohome filter medie er passelig til ditt akvarium.(Noe sånt som Eheim Pro 3 2073 eller tilsvarende)
Alt etter hva type fisk og hvor mange du skal ha.

Jeg bruker altid 2-3 filter i akvariumene mine, alt etter om jeg bare bruker innvendige filter, eller utvendig pluss innvendig, eller bare utvendige filter. Men også utifra hvilke fisk jeg har i karet og hvor stort karet er.

Så til ditt akvarium på 130 liter ville jeg bruk utvendig filter - Noe sånt som Eheim Pro 3 2073 eller tilsvarende, pluss 1-2 innvendige filter, Noe sånt som Eheim Biopower/Aquaball alt etter hva slags fisk en skal ha.

Bruker selv en Eheim pro3 2073 utvendig filter på mitt 160 liters kar, pluss 1-2 innvendige filter, alt etter hvilke fisk jeg har i karet.

Det utvendige filteret er hovedfilteret, mens det/de invendige bruker jeg som backup filter i tilfelle noe skulle skje med det utvendige, det kan jo hende at en pakkning eller o-ring ryker og at en ikke har en ny liggende. Da må en jo koble fra det utvendige, men en har jo da i det minste det/de innvendige gående som backup, så man får filtrert vannet. Det blir litt mer vannbytter frem til det utvendige filtere er reparert og på plass igjen.
Innvendige filter hjelper også til med vannsirkulasjonen, hvis en har et svakt utvendig filter med dårlig sirkulasjon, svak utstrømning.Through years of Biohome being used in all sorts of aquariums and ponds the recommended amounts of Biohome needed to see a good reduction in nitrate (full cycle filtration) are as follows:
(100 litres is approx. 26 US gallons and 1kg = 2.2 lbs)
Average community tropical aquarium = 1kg per 100 litres
Average coldwater aquarium = 1kg - 1.5kg per 100 litres
Goldfish aquarium = 1.5kg - 2kg per 100 litres
Predator aquarium = 1.5kg - 2kg per 100 litres
Large cichlid aquarium = 1.5kg - 2kg per 100 litres
Malawi / Tanganyikan aquarium = 1.5kg - 2kg per 100 litres
Marine aquarium = 1.5kg - 2kg per 100 litres
Average mixed fish pond = 1kg per 200 litres
Average koi pond = 1kg per 150 litres


Pondguru på Youtube har en video-serie som heter Pimp My Filter der han maksimerer filtreringsevnen til en rekke forskjellige filter. Hvert å ta en kikk på


7) Varmekolbe:
Ingen varmekolbe varer evig, de vil etter hvert gå i stykker. Noen produsenter oppgir levetiden til 3+ år, andre 5+ år, og noen helt opp til 7+ år. Men som sakt den vil gå i stykker på et eller annet tidspunkt. Jeg vil anbefale 2 små varmekolber som til sammen er nok til ditt kar, enn 1 kraftig en.
Hvis du har 1 kraftig varmekolbe og den går i stykker så vil den enten henge seg opp med varme på, eller bare slutte å virke (ingen varme)
Hvis den henger seg opp med varme på så tar det ikke mange timene før vannet er for varmt for fisk og annet i karet, og de vil dermed dø. Det er ikke sikkert at en merker at varmekolben har hengt seg opp, det kan skjer over natten. Det er ikke kjekt å våkne til et kar der alt flyter med buken i været. Jeg har opplevd å miste alt innhold i kar 4 ganger siden jeg startet med akvarium i 2003/4. 3 ganger pga. varmekolden har hengt seg opp i påslått stilling, og 1 gang pga. at varmekolben sluttet å virke (det skjedde om vinteren i et kaldt rom.)
Så jeg anbefaler 2 små varmekolber som til sammen er akurat nok til størrelsen på akvariet ditt. Hvis den ene går i stykker i påslått stilling så vill det ta mye lenger tid å varme vannet. Når vannet oppnår innstilt temperatur så vil den varmekolben som virker slå seg av, og det er kun den som har gått i stykker som varmer. Du vil da ha mer tid til å oppdage at varmekolben har gått i stykker, og fiskene dine vil ha større kjangse til å overleve.Lykke til med akvariumet...

-Kent-

 
Postet 08.03.2019 kl. 00:19
[Rapportér innlegg]
5  

Hellhounds
Medlem female.gif
Fra: Gokk
Takk for svar, Kent! Jeg hadde ikke tenkt over det med varmekolbene, det var en god tanke.

Nå har jeg satt i noen reservegreier jeg hadde fra før (Amtopfilter og en liten varmekolbe), men nytt må kjøpes inn etterhvert. Hadde en aquaball tidligere, men den ga jeg vekk med forrige fisken min, så får se om jeg bestiller nytt.

Spurte ei venninne om å overta filtergugge fra hennes kar, hun tilbydde meg å overta både filter og fisk og kar. Tar nok ikke karet, men filteret + filtergugge og fisk kan få komme og bo her.

Vet dere noe om innkjøringsprosessen der filteret har vært i god bruk, mens resten av karet ikke er innkjørt? Blir det bra og klart for bruk?

 
Postet 12.03.2019 kl. 19:34
[Rapportér innlegg]
6  

Sigmund - ex 530
Medlem male.gif
Fra: Rygge
sitat av Hellhounds:

Vet dere noe om innkjøringsprosessen der filteret har vært i god bruk, mens resten av karet ikke er innkjørt? Blir det bra og klart for bruk?


Hvis du kan flytte filteret nesten direkte fra kar til kar, trenger du ikke ny innkjøring. Eventuelt transporter det i en bøtte med hennes akvarievann slik at bakteriene holdes i live.

Det danner seg bakterier i sand, på røtter etc. men når du først har et filter som er i bruk, vil det klare jobben uten problem selv uten bakterier i innredningen din. Bakteriene har en doblingstid på under ett døgn forutsatt tilstrekkelig næringstilgang og det vil være mange nok i filteret alene i løpet av få timer.

Om fillteret trenger rens, så kan du gjerne, hvis mulig, rense det et par dager før du tar det ut av venninnens akvarium, slik at det er i topp trim før du setter det inn i det nye karet.

De beste ting her i livet er ikke ting!
 
Postet 14.03.2019 kl. 15:29
[Rapportér innlegg]
7  

Hellhounds
Medlem female.gif
Fra: Gokk
Det er 1,5t å kjøre fra henne til der jeg bor, så det er nok ikke bare å flytte det rett over fra kar til kar. Men det fungerer å ha det i bøtte/pose med hennes akvarievann, røtter og planter mens det flyttes? Jeg har også en isolert kjølebag jeg kan putte det i så temperaturen ikke endres noe særlig.

Hun sier filteret er helt nytt, så jeg svetter litt ift hvor mange bakterier det faktisk er inni der, håper det har rukket å danne seg tilstrekkelig gugge og bakterier (hun satte det ned i "skittent" akvarium, forsåvidt, så det er i det minste ikke helt rent). Jeg vet ikke så mye mer før jeg henter det neste uke, dessverre, men det bør jo ha rukket å ha festa seg noe der innen da.

 
Postet 14.03.2019 kl. 15:59
[Rapportér innlegg]
8  

Sigmund - ex 530
Medlem male.gif
Fra: Rygge
Det funker slik du beskriver. Det at filteret er "helt nytt" bør du nesten finne ut mer om. Noen vil i at et to måneder gammelt filter er helt nytt, mens det vil være helt fint brukt for deg. Er det så nytt at det ikke er ferdig innkjørt? Hvordan er hennes fiskers tilstand?
Hvis det har holdt godt liv i hennes fisker i flere dager, er det trolig ok, men det er viktig å følge vannverdiene nøye og eventuelt bytte vann daglig frem til du ser at både ammoniakk og nitritt er null.

De beste ting her i livet er ikke ting!
 
Postet 14.03.2019 kl. 16:38
[Rapportér innlegg]
9  

Hellhounds
Medlem female.gif
Fra: Gokk
3-4 uker har det visst gått, i akvarium som har gått i noen år, så jeg tenker det skal være nok bakterier der. Hun sier hun har mye alger, og det har jeg forsåvidt sett (om jeg husker rett er det brunalger, dette har hun hatt lenge, så det er ikke nytt etter at hun bytta filter), så jeg tenker at det bør være endel bakterier der som koser seg med nitritt? Eller er det ett tegn på det motsatte, ettersom algene trives så godt?

 
Postet 14.03.2019 kl. 18:02
[Rapportér innlegg]