Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Vannverdier >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Vannverdier
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Linda Widente © Ragnar Torgersen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Salmi metoden - kommer ikke igang
1  

bstensrud
Medlem male.gif
Fra: Rasta
Klikk på bilde for større versjon
Hei, kjøpte et Akvastabil 360 liter med et Aquael Ultramax 2000 filter satt opp med et Biohome Ultimate sett fra FilterPro (pondguru) slik som beskrevet (grovsvamp nederst, så medium og så fin (vatt), etterfulgt av keramiske ringer som fulgte med filteret så 5kg Biohome Ultimate til slutt).


Beregnet med salmi kalkulatoren at jeg skulle ha ca 14 ml 9% salmi som start:

4 / (9 * 10) * 310 = 14 ml

Trakk fra 50 liter siden jeg har slimline vegger både i bakgrunn og i bunn, sand og endel stein.

Forrige torsdag tilsatte jeg startdosen på 14 ml, og målte etter en time bare ca 1 ppm NH4.

Dagen etter var den nede på 0,5. Ingen nitritt (NO2). Tilsatte så 15 ml til, og endte da på ca 4 ppm.

Siden det har den nesten ikke sunket og ingen nitritt har oppstått. Og imorgen har det altså stått en uke.

Mistenkte at jeg tilsatte for mye salmi på dagen etter oppstart, når jeg har lest andres tråder har ingen tilsatt så mye i starten. Så for å teste tilsatte jeg 0,8 ml i en 10 liters bøtte, som skal tilsvare ca 7 ppm NH4. Målte og fikk da omtrent samme farge som akvariumet, som allikevel er langt unna fargen for 5 ppm på JBL's fargekart. Doblet så dosen i bøtta og fikk da endelig samme farge som 5 ppm på fargekartet (maks målbar styrke).

Så da er jeg rimelig i villrede, hvorfor måler JBL testen mindre enn det jeg tilsetter? Er det noe galt med den? Har nettopp kjøpt den, og går ikke ut på dato før om 2 år.

Har vedlagt noen bilder av måleresultatene idag.

På bilde 1 og 2 (forskjellig lys bare) er glasset til venstre bøtta med tilsatt ca 0,15 ml salmi (som skulle tilsi ca 14 ppm), det i midten er akvariet og den til høyre er bøtta når den hadde ca 0,8 ml salmi tilsatt (som skulle tilsi ca 7 ppm).

Kan noen bekrefte hvor mange ppm glasset i midten og det til høyre viser?

På siste bildet har jeg også med måling uten salmi.

(Sist endret 01.05.2019 kl. 11:34 av bstensrud )
 
Postet 01.05.2019 kl. 11:24
[Rapportér innlegg]
2  

bstensrud
Medlem male.gif
Fra: Rasta
Klikk på bilde for større versjon
Målebilde fra siden.

 
Postet 01.05.2019 kl. 11:58
[Rapportér innlegg]
3  

Shanabanana
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Hvilken type salmiakk bruker du?
Salmiakk man kjøper er gjerne tynnet ut, så har dusjekket konsentrasjonen av amoniakk i flasken din og tatt med det i beregningen din?

 
Postet 04.05.2019 kl. 10:21
[Rapportér innlegg]
4  

Shanabanana
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Vanskelig å se på bildet hva begeret i midten viser, men jeg vil si et sted mellom 1,5-3.
Det til venstre viser 5.

For meg ser det altså ut som at du har for lav konsentrasjon av amoniakk i vannet, noe som kan bety at du av en eller annen grunn har tilsatt for lite ammoniakk.

Jeg ville stolt på testen. Målt ammoniakk på samme tid hver dag og etterfulgt med ammoniakk slik at den alltid ligger på 4 ppm. Og så smøre seg med tålmodighet til ting begynner å skje.

 
Postet 04.05.2019 kl. 10:27
[Rapportér innlegg]