Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Vannverdier >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Vannverdier
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Kjetil L © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Nitritt er dritt - hjelp en stakkars nybegynner
1  

platyfisken
Medlem female.gif
Fra: Geithus
Hei! Har hatt akvariet mitt (70 liters juwel med innvendig pumpe) oppe og gått i 18 dager. Puttet fisk oppi etter 3 dager (jada, har skjønt nå at det var fryktelig dumt men stolte på dama i dyrebutikken som sa det var greit). Har 5 platy og 1 liten sugemalle oppi der. Har målt vannverdier hver dag, og de har vært strålende helt til i går (dag 17). Da var plutselig Nitriten veldig høy (1,6 MG/l på tetras dråpetest). Ammoniakk og nitrat er på OK nivå. Slamsugde i går + 30% vannbytte. Har gjort det samme i dag. Fiskene har ikke fått mat siden i går morges. Spørsmålet er: hvor fort kan jeg forvente at Nitritt verdiene synker? De har sunket litt siden i går (forrige måling var på 0,8 MG/l)? Liker jo ikke å ha fiskene oppi der med sånne nivåer, men har ikke noe annet kar å legge dem i.. De er forøvrig kvikke og svømmer rundt som vanlig. Er det andre/bedre måter å få verdiene ned på/få de raskere ned? Har hatt aquasafe, denitrol og litt akvariesalt i vannet ved vannbyttene (vet effekten av dette er omstridt, men tenker det hvertfall ikke skader). Noen råd til en nybegynner som har vært for ivrig i oppstarten?

(Sist endret 05.06.2019 kl. 14:07 av platyfisken )
 
Postet 05.06.2019 kl. 14:06
[Rapportér innlegg]
2  

Sharanu
Medlem male.gif
Fra: Straume
Eneste måte er å kjøre på med 50% vannbytter daglig til du ikke måler nitritt eller ammoniakk.

 
Postet 05.06.2019 kl. 14:26
[Rapportér innlegg]
3  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Bytter du 50% av vannet, fjerner du 50% av nitritten. Så hvis du har 0,8 mg/l i dag, vil du ha 0,4 mg/l i morgen, 0,2 mg/l i overimorgen og 0,1 mg/l dagen etter det igjen.

Regnestykket er faktisk så enkelt.

Bortsett fra nyproduksjon av nitritt. Det kan du begrense ved å ikke fôre. Avhengig av hvor god form de er i, tåler fiskene helt fint noen dager til et par-tre uker uten mat.

Påstanden at salt ikke kan skade er også omstridt, men gjør som du vil. Det viktigste for deg akkurat nå er nok å bli kvitt nitritten.

 
Postet 05.06.2019 kl. 17:05
[Rapportér innlegg]
4  

platyfisken
Medlem female.gif
Fra: Geithus
Okej, takk for svar. Da får jeg øke litt på vannmengden jeg bytter ut. Er det best å bytte 50% i en omgang eller fordele på to omganger (f.eks morgen og kveld)? Fiskene virker til å være i god form så dropper å fore foreløpig hvertfall. Bør det slamsuges ved hvert vannbytte eller er det viktigst å få byttet vannet?

 
Postet 05.06.2019 kl. 20:41
[Rapportér innlegg]
5  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Å slamsuge hver gang er neppe nødvendig.

Om du bytter 50% en gang i døgnet eller 30% to ganger i døgnet så synker nitrittmengden omtrent like fort. Velg gjerne det alternativet som du syns virker minst stressende for fiskene.

 
Postet 06.06.2019 kl. 01:24
[Rapportér innlegg]
6  

platyfisken
Medlem female.gif
Fra: Geithus
Tusen takk for hjelpen. Nitritten er nå nede på bra nivå igjen og alle fiskene lever heldigvis.

 
Postet 07.06.2019 kl. 22:27
[Rapportér innlegg]