Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Bengt Fossli © Bjarne Sætrang © Johnny Jensen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Hvor grov/kornete stein kan jeg bruke i akvariet?
1  

royeven
Medlem male.gif
Fra: Trondheim
Klikk på bilde for større versjon
Hei

Jeg har overtatt diverse utstyr brukt, bl.a. en stor lavastein med flere borrede hull i. Det er åpning helt gjennom. Steinen er porøs og ganske grov i overflaten, og ligner veldig på det vedlagte bildet.

Jeg vurderer å anskaffe algeetende bunnfisk, f.eks. ancistrus eller aller helst en litt mindre algeetere. Kan jeg bruke denne steinen?

Hvis ja, bør jeg sette inn steinen alt nå? Akvariet er under innkjøring, med høye verdier av både ammoniakk, nitritt, nitrat og alger, men heldigvis uten fisk enda. Bør steinen stå i vannet lengst mulig (med fare for å gro igjen av alger) eller bør jeg vente til vannverdiene stabiliserer seg og algene avtar før jeg setter oppi den porøse steinen?

 
Postet 12.06.2019 kl. 18:33
[Rapportér innlegg]
2  

Hakasu
Medlem male.gif
Fra: Bø i Telemark
Ancistrus sp. og andre algetere som Otocinclus sp. kan skade seg på lavastein som denne på grunn av de skarpe kantene, selv om det som regel ikke skjer. Så du tar en risiko, og hvorvidt det er verdt risikoen er helt opp til deg selv. Jeg ville i alle fall ikke hatt noen dyre maller sammen med lavastein, men det er meg.

Angående når du skal sette den inn, så er det bare å gjøre når du vil. Den vil ikke påvirke vannverdiene i noen merkbar grad.

 
Postet 13.06.2019 kl. 08:39
[Rapportér innlegg]
3  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Hei!

Alger kan være noe dritt, og er det noe man er dømt til å få så er det alger. Særlig i et nystartet akvarium.
Men - jeg er av den oppfatningen at å anskaffe fisk BARE for å fjerne alger ikke er det lureste.
Hvis du vil ha en ancistrus fordi du liker maller, ja da er det bare å handle, men kun fordi den skal gjøre en "jobb" synes jeg faller litt på feil side av etikken i dyreholdet. Men det er ikke dermed sagt at det er feil. :)

Når det er sagt - den beste algefjerneren er oss mennesker. Det finnes mange fisker, snegler, reker og andre vesener som eter alger, men ingen av dem tar absolutt alt og heller ikke alle typer alger.
Dermed faller mye av jobben uansett tilbake på oss mennesker.

Mine beste tips for å holde algeveksten på et minimum er å ha mange planter (særlig flyteplanter og hurtigvoksende i starten), god sirkulasjon og å gjødsle akvarieplantene. Lek deg i oppstarten med hvor lang tid du har lyset på. Balanse er et viktig ord når man driver med akvarium. Og for algebekjemping ønsker du en balanse mellom tilgangen på næringsstoffer, lystid og hvilke planter algene konkurrerer mot.
Hvis du ønsker et oppsett uten planter, må du finne en annen måte å fjerne overskuddsnæringen på. Det betyr vanligvis å bytte mye vann ganske ofte.

Det vil ta tid å oppnå denne balansen, mulig så mye som 6 måneder før du ser at ting stabiliserer seg.

Lavasteinen ville jeg puttet oppi. Den har stor overflate og vil kunne fungere som hjemsted for "filterbakterier" og sånn sett bidra litt til den biologiske filtreringen din. Er du redd for at fiskene skal skade seg på den, så kan den pusses/files ned slik at overflaten blir litt glattere. Eller du kan feste noen planter til den. Veldig fin kontrast i rød lavastein mot dypgrønne planter.

Blir steinen overgrodd med alger, tar du den ut og skrubber disse av. Kokende vann fungerer også godt på stein.

Det er sikkert noen som er uenige med meg, men dette er de erfaringen jeg har gjort meg de årene jeg har holdt på.

History will be kind to me, for I intend to write it.
(Sist endret 13.06.2019 kl. 12:06 av Viktor )
 
Postet 13.06.2019 kl. 12:05
[Rapportér innlegg]
4  

royeven
Medlem male.gif
Fra: Trondheim
Takker for gode tips. Jeg fikk mye å tenke på her...

Om det er "dyr" fisk eller "billig" fisk har ingen betydning. Jeg vil ikke at dyr skal kunne skade seg. Jeg har lest et par andre steder at lavastein potensielt kan utvikle seg til en bakteriebombe hvis porene fylles opp med dødt materiale. Er dette er reell fare, i tillegg til faren for kutting? I så fall er det vel kanskje best å droppe steinen.

Jeg har et Trigon 190, et ganske høyt akvarium, og for å utnytte plassen best må jeg nok ha noen form for bunnfisk, og de kan like gjerne gjøre nytte for seg. Jeg tenkte enten ancistrus, eller de små fiskene med barter (husker ikke i farten hva de heter). Finnes det andre algespisere som er ganske enkle å holde?

Hvilke hurtigvoksende planter kan anbefales? Jeg har pr. nå en gammel anubias (som vantrives under salmi-innkjøring av akvariet, dessverre) og en haug (jeg mangler bedre ord) javamose.

 
Postet 14.06.2019 kl. 18:56
[Rapportér innlegg]
5  

Sigmund - ex 530
Medlem male.gif
Fra: Rygge
sitat av royeven:
Jeg tenkte enten ancistrus, eller de små fiskene med barter (husker ikke i farten hva de heter). Finnes det andre algespisere som er ganske enkle å holde?

Hvilke hurtigvoksende planter kan anbefales? Jeg har pr. nå en gammel anubias (som vantrives under salmi-innkjøring av akvariet, dessverre) og en haug (jeg mangler bedre ord) javamose.


Antar de de små med barter du tenker på er corydoras. De er bunnlevende, men spiser ikke alger. De krever også finkornet sand uten skarpe kanter.

Hurtigvoksende flyteplante som er lett å holde i sjakk er gulrotgress.

De beste ting her i livet er ikke ting!
 
Postet 26.06.2019 kl. 11:01
[Rapportér innlegg]