Hjelp meg å planlegge mitt første akvarium (180 liter)

Hei! Jeg er ny her på forumet og er for tiden i «research- og planleggingsfasen» for mitt aller første akvarium. Har hatt ulike dyr før, men aldri akvariefisk. Begynner å forstå at dette er en helt egen vitenskap med utrolig mye å lære - noe som både er spennende og litt skummelt. Jeg tror jeg har landet på at jeg skal kjøpe dette akvariet på 180 liter med tilhørende bord (noen som har erfaringer med dette?)

Jeg vil ta meg god tid til både innredning og innkjøring, så det haster ikke med å bestemme seg for fisk ennå. Likevel kunne jeg godt tenke meg å høre hva dere tenker om fiske-sammensetning i et kar på denne størrelsen.

I utgangspunktet kunne jeg godt tenke meg guppy som «hovedfisk», først og fremst fordi jeg synes den er utrolig vakker, men også fordi det skal være en relativt enkel fisk å ha. Tenkte å ha en gruppe hanner, for å unngå å få yngel, og jeg har fått inntrykk av at det pleier å fungere fint å ha hanner sammen. Avl er sikkert gøy, men jeg er bekymret for å plutselig sitte der med et overbefolket akvarium og måtte prøve å finne måter å kvinne meg med fisk på - noe jeg har en mistanke om at kan være vanskelig her jeg bor. Hvor mange guppyhanner tror dere jeg kan jeg eventuelt ha i en 180-liter? (forstår jo naturligvis at det kommer an på hva annet man har i akvariet).

Hvordan er helsa på guppyer? Forstår jo naturligvis at dette er individuelt, men jeg har vært på inspirasjonstur i forskjellige dyrebutikker, og et sted hadde blant annet noen «kingkobra» (?) guppyer med ekstra stor hale. Vakre, men har disse det godt? Er jo generelt skeptisk til dyr som er avlet på utseende på den måten.

Og hvem kan eventuelt gå sammen med guppyen? Når jeg søker på guppyens eksakte vannverdier får jeg ikke opp veldig mange arter, men ser at både sverddrage og platy kan fungere? Vil disse være snille med hverandre? Trenger ikke ha flere arter enn guppy, men kunne jo være artig med noen andre fisk også. Vil det gå bra med noen Ancistrus på bunnen, forresten? Ser ut som den er i grenseland når det gjelder hardhet på vannet, men det klarer man kanskje å balansere?

Alternativer til guppyen som såkalt «hovedfisk» kunne for eksempel være en eller annen type gurami eller palettciklide (så vakre!), men da snakker vi vel helt andre vannverdier.

Dette ble mange spørsmål, men håper dere vil hjelpe meg å tenke litt her. Lett å bli forvirret av all informasjonen der ute! Det aller viktigste for meg er å legge til rette så fiskene skal ha det så bra som mulig. Tusen takk for all hjelp og råd!

Velkommen.

Juwel Rio er et trygt kjøp.

Du kan sikkert ha 50+ hannguppy i det akvariet. De med størst hale svømmer jo ikke så bra. De er også mer utsatt for finneråte. Sett på Endlers guppy? De er mer naturlige, og samtidig plenty fargerike.

Kan fint kombineres med pansermaller (C-maller), harniskmaller (L-maller), som f.eks Ancistrus ja, og mange andre bunnfisk. Små stimfisk som de minstre tetra-artene kan også fungere godt, så får du noe i midten av vannsøylen også.

Skeptisk til å kombinere langhalede guppy med platy eller sverddrager (heter forresten sverd-drager, som i at den drar på et sverd, ikke sverd-drage), da disse kan begynne å nappe finner.

Guramier er også fine hovedfisk, men kan være litt skjøre. Spesielt dverggurami kan få angstproblemer hvis de holdes sammen med andre fisk som er veldig aktive.

Palettciklide er sikkert morsom å holde, jeg har ikke hatt den selv. Men har inntrykk av at den både er ganske aktiv og kanskje også glad i smaken av guppy-finner, så ha det i bakhodet.
Hei og velkommen til hobbyen!
Jeg kan gå god for Juwel Rio. Jeg har en 400 liter som har vært oppe å gå i 13 år nå. filtrene er også noe annet nå enn det de var den gangen jeg kjøpte mitt så jeg tror du vil bli fornøyd.

Angående guppy; guppy kan være vanskeligere enn man skulle tro. Svært mange opplever at fisken får knekk i ryggen og tynnes inn og dør etter kort tid. De lærde strides litt om hva som er årsaken til dette, men dårlige gener er èn teori.
Erfaringsmessig vil jeg råde deg til å kjøpe guppy privat, rett og slett fordi de er litt mer hardføre.

i 180 liter kan man ha en del forskjellig. ett par av disse hadde gjort seg i ett slik akvarium (husk at de ikke liker sterk strøm. Dette kan du mest sansynlig justere på filterpumpa)
Andre aktuelle fisk å ha sammen med dem er små stimfisk. Små stimfisk får akvariet til å se større ut enn det der er.
Feks er Rødmunntetra, Flammetetra eller Kileflekkrasbora flotte i en stim på 15 stk +

I bunn kan du ha noen corydoras eller maller. Ancistrus er liten og snert. Husk at denne vil ha en rot eller hule å gjemme seg i.

Noen generelle tips: Kjøp noen vanntester og mål verdiene i kranvannet ditt. Velg fisk som matcher kranvannet mest mulig så slipper du mye tull.
Tester du bør ha er Ph, Gh, nitritt, nitrat og amoniakk. Kjøp helst dråpetester og gjerne fra ett skikkelig merke. Jeg sverger til JBL.

Ett annet tips er å ikke ha alt for grov grus. det er finere i akvariet med litt finere sand (feks rådasand) og mer praktisk ift at ikke like mye matrester forsvinner ned i sanden og råtner. Sandsnegler er greie å ha (Slike er det alltids en akvarist i nærheten som har og gir bort) hjelper til med å grave ned i sanden for å få opp gasser og de spiser matrester. Sandsnegler rører heller ikke plantene dine.

Hva gjelder planter: Velg levende. Og velg arter merket "Easy" i første omgang. De krever mindre lys og lysene som følger med i akvariene er ikke egnet til særlig mer krevende planter. De som har vanskelige plantetyper har som regel oppgradert lysarmaturene sine og bruker Co2.
Enkle plantetyper du kan se på er Javamose, Sverdplante, Javabregne, Gulrotgress, eller anubias (Anubias kan knytes fast på røtter og steiner så slår den rot der) Gulrotgress kan også brukes som flyteplante. Fisken føler seg tryggere og farger ut bedre under flyteplanter så jeg sverger til det i nesten alle mine akvarier.
Kjøp og bruk en timer på lyset, og ikke ha på lys mer enn rundt 9 timer per dag. For mye lys gir bare alger. Prioriter å ha på lyset når du er hjemme og har glede av akvariet. Hos meg skrus lyset på kl 15.

Ellers: Kjøp litt forskjellig fòr til fisken. Fisk med variert kosthold farger ut bedre, er friskere og lever lengre. Flakfòr er greit innimellom men sjekk gjerne ut Repashy (forurenser ikke vannet noe særlig og har høyt næringsinnhold) eller kjøp frosne mygglarver og vanninsekter på dyrebutikken. En liten boks Repashy blir mye fòr når det blandes ut med kokende vann, så ikke la prisen skremme deg!

Google bilder for inspirasjon av oppsett i akvariet. Det er så mye mer motiverende når man føler akvariet ser fint ut. Naturlige oppsett er finest, det betyr planter, røtter og steiner. ikke rosa sand og dykkere.
Fix en bakgrunn til akvariet. Man får kjøpt innvendige 3D bakgrunner (juwel selger slike laget for Rioakvariene. De er ikke veldig dyre) men det finnes også plakater med motiver. Det fineste er 3d bakgrunner eller bare ensfarget bakgrunn, feks svart.

En "snarvei" når du kjører inn akvariet kan være å ta filterguffe fra ett annet akvarium. Kjenner du noen med ett akvarium som er oppe å gå eller har du en gavmild dyrebutikk så er det ett alternativ. Da kan du sette inn fisk nesten med en gang. Rens kun filteret når det er nesten tett og klem da svampene i en bøtte akvarievann.

Ha grei vannbytterutine på rundt 20% ukentlig, (kommer an på antall fisk) og slamsug bunn en gang i blant for å få opp baijs.
Selv om vi bruker lite klor i vannet i Norge og selv om mange hardnakket påstår at det er unødvendig anbefaler jeg også å tilsette Aquasafe eller Seachem Prime i akvarievannet. Seachem Prime er drøyere i bruk og eliminerer amoniakk i tillegg til kloramin.
Vannverket må ofte klore uten at de sier noe. Og selv om det ikke er skadelig for oss så er det skadelig for fisken.
Lykke til! Og fortsett å spør hvis det er noe du lurer på!
Tusen takk!
Tusen takk for svar og mange gode råd begge to! Gir forresten så mye mer mening at det heter Sverddrager og ikke sverddrage!

Angående guramiene - trives disse best i par, eller bør hver hann ha flere hunner? Har bladd mye i medlemmens akvarier her på siden, og ser at mange har fire-fem guramier sammen. Ser også at gullgurami, blågurami, marmorgurami og blåmarmorgurami har felles latinsk navn, så da regner jeg med at dette er samme art med ulike farger? Kan man for eksempel ha en gullgurami og en blågurami sammen, eller liker de kun sine "egne"?

Jeg skal få sjekket kranvannet mitt, også vil nok det være med å avgjøre valg av fisk. Akkurat nå tror jeg det står mellom disse kombinasjonene, men det er jo SÅ mye å velge mellom - og så mye å tenke på!

1. Guppy + Ancistrus (+ eventuelt noe mer, men ikke nødvendigvis)
2. Gurami + Ancistrus + stimfisk
3. Et par Ciklider + Otto som algespiser (+ eventuelt en stimfisk som ciklidene kan like)

Sandsnegler høres forresten lurt ut!

Når det gjelder underlag i akvariet - bør man ha noe under sanden? Tenker på for at plantene skal ha noe å "feste seg" i...? Skal definitivt ha levende planter! Ellers er jeg i full gang med å kikke på akvarier både her på siden og ellers på internett for inspirasjon. Gleder meg like mye til å innrede akvariet som til å fylle det med fisk!

Mange bruker annet bunnlag under sanden for plantene, men siden dette er ditt første akvarium synes jeg du skal gjøre det enklest mulig å bare bruke en type sand. Slik har jeg det i alle mine akvarier og med enkle plantetyper og går det bra. Skrå sanden slik at det er tykkere lag sand bakerst i akvariet. Det gir bedre plass til større bakgrunnsplanter med store røtter og skaper dybdefølelse.

Det er forskjellige navn på fargevariantene ja, og du kan fint mixe dem. Jeg har bare holdt dem i par, men ser for meg at det ikke skal være noe problem å ha flere sammen. Men de blir ganske store, så jeg tror ikke du skal satse på så mange flere enn fem seks stk i en 180 liter.
De blir en fin "hovedfisk" i akvariet.

Ciklider er også fine og du har mange småvokste typer, men disse formerer seg en del og blir veldig teritorielle når de har yngel. Ett palettciklidepar kan stresse de andre beboerne veldig mye når de har egg/unger feks.
Ciklide
Mange bruker annet bunnlag under sanden for plantene, men siden dette er ditt første akvarium synes jeg du skal gjøre det enklest mulig å bare bruke en type sand. Slik har jeg det i alle mine akvarier og med enkle plantetyper og går det bra. Skrå sanden slik at det er tykkere lag sand bakerst i akvariet. Det gir bedre plass til større bakgrunnsplanter med store røtter og skaper dybdefølelse. Det er forskjellige navn på fargevariantene ja, og du kan fint mixe dem. Jeg har bare holdt dem i par, men ser for meg at det ikke skal være noe problem å ha flere sammen. Men de blir ganske store, så jeg tror ikke du skal satse på så mange flere enn fem seks stk i en 180 liter. De blir en fin "hovedfisk" i akvariet. Ciklider er også fine og du har mange småvokste typer, men disse formerer seg en del og blir veldig teritorielle når de har yngel. Ett palettciklidepar kan stresse de andre beboerne veldig mye når de har egg/unger feks.


Takk for svar igjen! Er det enkelt å skille kjønnene på disse guramiene? Kan jeg forvente at dyrebutikken sender meg hjem med eksempelvis 1 hann og 2 hunner, dersom det er det jeg ber om? Kjenner at jeg heller mot guramiene, siden jeg forstår at ciklider kan være litt vanskeligere å kombinere med andre fisk og det virker som guppyene dessverre ofte sliter med helsa. Men det er jo noen måneder fram før akvariet er i hus og klart til å ta imot fisk, så jeg kan jo ha ombestemt meg mange ganger før det! Hehe.

Kommer nok garantert tilbake med mer spørsmål etterhvert som de dukker opp. Også ser jeg jo at det er god nytte i å søke i forumet her, for det er jo folk som har lurt på det meste før
Det er tydelige kjønnsforskjeller, men kunskapen i dyrebutikkene er varierende. Og ungfisk kan være vanskeligere å skille. Det beste er om du leser deg opp selv og peker på fisken du vil ha når du er i butikken. Jeg peker alltid ut fisk selv og velger ut feite sunne fisk.

Hunnene er litt "rundere" i buken mens hannene er større og har litt spissere finner bla. Fargemessig var mine hanner også mye finere enn hunnene, med sterkere marmorering og mønster, men dette er nok noe som kan variere litt.
Tusen takk for svar - igjen! Synd man ikke kan stole på kunnskapen i dyrebutikker, men sånn er det vel bare Får gjøre så godt jeg kan med å tilegne seg kunnskapen på egen hånd! Her inne er det i hvert fall enormt med informasjon som er til stor hjelp for en nybegynner!
Det er ikke sikkert at et kar på 180 liter er stort nok, om du har en ciklide av begge kjønn. Funket ikke i 125-literen, måtte sette opp eget kar til palettene. Fungerte dog i 500-literen, der kunne jeg tilogmed ha 2 ciklidepar, uten at de andre fiskene ble for mye terrorisert
Takk for innspill! jeg har vel egentlig slått cicklidene litt fra meg, siden de virker som de kan være litt krevende (hissige/territorielle) å kombinere med andre fisk! Redd de skal få for liten plass som du sier. Vil jo å legge til rette for et så harmonisk akvarie som mulig, og som nybegynner vil jeg heller være litt på den sikre siden, framfor å «satse på at det går fint». Det er jo levende individ, så garantier får man sikkert aldri - men man må jo i hvert fall prøve å legge til rette for at fiskene skal trives sammen ??
Da har jeg lagt inn min første bestilling på akvarieutstyr! Skjønner hva enkelte mener med at akvarium er en dyr hobby, for her flyr tusenlappene av sted rimelig kvikt. Får håpe jeg ikke har gjort noen skikkelige bomkjøp, hehe!

Har bestilt et Juwel Rio 180 liter med tilhørende møbel, samt akvariebakgrunner fra Back To Nature (slimline-modellen), rådasand, silikon til montering og vanntestere fra JBL (sånn kombisett samt gh-test). Skal bli kjempegøy å komme igang! Planter, steiner, røtter og alt annet utstyr får komme etterhvert.

Ser for meg fiske-innflytting i slutten av oktober (skal nemlig på være borte i to uker i oktober, og jeg vil ikke dra fra et nyoppstartet akvarie), så det blir god tid både til innredning og innkjøring.
Så spennende at du har bestilt! Det er uten tvil en dyr hobby ja. Bare vent til litersyken kommer du, da blir det bare mye dyrere Hehe

Om du vil ha litt lesestoff mens du venter kan du ta en titt på Akvarieboka. Til tross for navnet er det ikke en faktisk bok, men en stor guide til å komme i gang med sitt første akvarium. Jeg tipper du kan lære et par triks av å skumme gjennom litt av den.

PS. du må huske å legge ut litt bilder av akvariet når du har kommet i gang med det og fått opp i fisk og sånt.
Hakasu
Så spennende at du har bestilt! Det er uten tvil en dyr hobby ja. Bare vent til litersyken kommer du, da blir det bare mye dyrere ;) Hehe Om du vil ha litt lesestoff mens du venter kan du ta en titt på [URLBLOCK1]. Til tross for navnet er det ikke en faktisk bok, men en stor guide til å komme i gang med sitt første akvarium. Jeg tipper du kan lære et par triks av å skumme gjennom litt av den. PS. du må huske å legge ut litt bilder av akvariet når du har kommet i gang med det og fått opp i fisk og sånt.


Takk for tips, skal definitivt sjekke ut Akvarieboka! Og bilder kommer helt sikkert etterhvert. Tenkte opprette min egen akvarietråd når det begynner å komme på plass i heimen Venter i spenning på at akvariet skal komme!

Jeg leser og jeg leser, lærer masse og finner stadig nye ting som jeg lurer på. Akkurat dette med fiskesammensetning er jeg glad for at jeg har god tid til, for det synes jeg er veldig vanskelig. Er jo så mye å tenke på, og vil jo at alle skal trives godt. Og folk har jo så ulike erfaringer! Venter fortsatt på vanntesterne mine, så jeg kan finne ut av hva slags verdier kranvannet mitt har. Blir nok dessuten en ny «fisketur» i helgen, for det er noe litt annet å kikke på fisker i dyrebutikken enn å bare se på bilder!

Jeg har falt litt for perleguramien, som virkelig er utrolig vakker. Jeg var innstilt på gull/blå/marmor-gurami, men har lest litt mange skrekkhistorier om at de ofte er bøllete (?). Så derfor vurderer jeg perle i steden, siden mange ser ut til å mener de generelt er litt fredeligere. Kan disse gå fint sammen med for eksempel kileflekkrasbora, stjernedanio eller venusfisk? Det er jo utrolig mange vakre stimfisk, men disse tre er blant favorittene så langt. Så vidt jeg kan se bør vannverdiene kunne matches ganske bra for dem, men er det noe annet jeg bør tenke på? Vil noen av de nappe i finnene til guramiene? Vil guramiene spise dem?

Blir heller ikke helt klok på ancistrus-maller. Jeg vil definitivt ha noen slike, men hva er egentlig forskjellen på vanlig oppdrettsvariant og ulike L-varianter? Er det bare pris og utseende?

Hvis man nå, for moro skyld, ser for seg følgende kombinasjon:
- 2 perlegurami
- 15-20 av for eksempel kileflekkrasbora, stjernedanio eller venusfisk
- 2 ancistrus (er det "nok"?)

Er 180-literen full da? For full? Plass til noe mer? Eventuelt hva? Er det da lurere å bygge på stimen, framfor å introdusere en annen art? Skal naturligvis ikke flytte inn alle samtidig, bare så det er sagt.
Fant ut i kveld at vannverdiene fra vannverket mitt lå ute på nett på kommunens hjemmesider. Det skal visstnok være PH på 6,4-6,8 og bløtt vann (ca. 2,2 dH.)

Så spørs om det må bli noe sånn GH+ tilsetning her. Eventuelt gå tilbake til tegnebrettet, og velge cicklider eller barber eller noe annet som trives med bløtere vann. Mange flotte barber også, som jo kunne svømt rett inn i kranvannet her, ser det ut som...

(...Japp, jeg skjønner godt at folk får litersyken.)
Jeg synes ikke fiskeoppsettet ditt virker for fult.
Tror heller ikke du trenger adde Gh for noen av disse artene. Jeg ville ihvertfall prøvd uten først. Gjør det enklest mulig. Men jeg ville tilsatt Seachem Safe, Seachem Prime eller Aquasafe eller noe for å fjerne kloramin. Mange av vannverkene bruker bittelitt klor i vannet uten og informere om det. Seachem produktene gir mest for pengene.
StineO
(...Japp, jeg skjønner godt at folk får litersyken.)


Hah. Ja jeg har måttet ordne meg ett eget akvarierom. Litersyken er alvorlige greier.
StineO
Så spørs om det må bli noe sånn GH+ tilsetning her. Eventuelt gå tilbake til tegnebrettet, og velge cicklider eller barber eller noe annet som trives med bløtere vann.

Hvis du har valget mellom å sjonglere med vannverdiene, eller ha fisk som trives i det vannet du har, råder jeg deg sterkt til å velge det siste.

Jobb med det vannet du har, ikke mot det. Det er det beste både for fiskene, lommeboka og din mentale helse. Jeg snakker av erfaring.
Ciklide
Jeg synes ikke fiskeoppsettet ditt virker for fult. Tror heller ikke du trenger adde Gh for noen av disse artene. Jeg ville ihvertfall prøvd uten først. Gjør det enklest mulig.


Støtter denne. Jeg vil tro både perlegurami, de stimfiskene du listet opp og vanlig ancistrus trives greit med pH på ca. 6,5 og dGH på ca. 3.

Og det er forresten en del forskjell på Ancistrus sp. "oppdrettvariant" og andre L-maller. L-maller er alle maller i Loricariidae-familie (harniskmaller på norsk), og inneholder en hel haug ulike maller. Noen av disse blir 4-5 centimeter, mens andre blir halvannen meter. Noen spiser kjøtt, mens andre spiser alger. Så veldig store forskjeller ja. Skal du kjøpe en L-malle bør du sjekke opp arten eller L-nummeret (L-nummer er midlertidige tall som gis til L-maller som ikke er vitenskapelig beskrevet og mangler vitenskapelig navn). Pass på at du kommer hjem med en L-malle som tåler vannverdiene og akvariet ditt. Når det er sagt vil pH på 6,5 og dGH på 3 være ypperlig for de fleste L-maller.

Ancistrus sp. "oppdrettvariant" er den vanligste L-mallen, og er ikke lenger en egen art. Trolig er den laget ved å krysse flere ulike maller fra slekta Ancistrus med hverandre. Resultatet har blitt en veldig hardfør fisk som spiser mye alger, men du kommer aldri til å finne den i naturen.

Jeg er også enig i at oppsettet ditt ser greit ut. Jeg tror du godt kan ha mer enn 2 Ancistrus der. Hvis jeg var deg ville jeg også hatt en gruppe med pansermaller fra Corydoras-slekta. Disse krever sandbunn, og bruker all tiden sin på å lete etter matrester nede i sanda. De er en livlig gjeng som livner til akvariet mye. De må være i en stim på 6+, og vil trives godt i de vannverdiene du har.
Tusen takk for gode svar - igjen. Ingen sak å være fersking når man får god hjelp!

Det er jo supert hvis jeg slipper å tilsette noe for hardheten. Jeg sammenliknet verdiene i basen her på siden, med verdiene oppgitt på seriouslyfish.com, og der sto det faktisk at blant annet perlegurami og kileflekkrasbora passer fint i vann på 2 dh. Her på siden står det at gh bør være 5-6 dh minimum. Det er vel ingen grunn til å tro at Seriouslyfish er noe dårligere enn Akvaforum, så prøver nok uten tilsetningsstoffer først i hvert fall.

Vi skal ha et veldig bra vannverk visstnok (hva nå det egentlig betyr), men skal huske på å bruke noe mot kloramin. Vil jo ikke ta noen unødvendige sjanser...

Greit å vite at det er litt forskjell på mallene, for da er det ikke bare å ta med seg "hva som helst" hjem fra dyrebutikken. Tipper at det blir enten vanlig Ancistrus oppdrettsvariant eller L144, siden det virker som disse er vanligst i handlen. Men skal hvertfall sjekke opp arten før jeg eventuelt velger noe annet!
Om det er vanlig ancistrus eller en "fancy dyrere en" ser du lett på prislappen ihvertfall!

Tilfeldig bekjentskap
© Luis Novella
Reklame for plussmedlemskap