Skoleakvarie

Hei.

Jeg har arvet ansvaret for skolens akvarium, den som tidligere hadde ansvar hadde blitt lei, og rengjøringen har nok vært så som så det siste året.

Det jeg lurte på er hvordan jeg kan få det fint igjen?

Akvariet er på ca 250 liter, og det er et mørkt belegg av alger langs hele gruslaget. Nå man ser inn på grusen ser man altså ikke grusen fra siden, kun ovenfra.

Det er litt alger på planter osv, men det ser ikke så gale ut som den grusen.

Vi har noen planter i det, noen "pyntegjenstander", og litt ymse fisk (4-5 platyer, 4-5 tetraer, 4-5 palettsiklider (?), og en stor malleaktig fisk som er minst ti år gammel).

Jeg er biolog, så det er ikke så unaturlig at ansvaret er mitt, men akkurat akvarier var det lite av på studiet mitt.
Brunalger forsvinner av seg selv på litt sikt (1-2 måneder) så lenge grunnlaget for de blir borte. Ta en kikk på lyset:
- Får akvariet sollys på seg? Vurder å flytte det eller dra for gardiner når det er som værst.
- Hvor lenge står det kunstige lyset på? Alt over 10 timer er grovt sett kun til glede for algene. Monter en timer på lyset, og juster så du har 9-10 timer med lys.
- Hva slags lys? Hvis det er klassiske lysrør bør de vanligvis skiftes en gang i året, skift da til lysrør beregnet for akvarium. Vanlige lysrør ser bra ut for oss og fisken, men ikke for plantene.
- Hvor gammelt lys? Selv om det er lysrrør beregnet for akvarier så mister de "det gode" lyset for plantene på sikt, som hovedregel bør de skiftes årlig.

Sørg for at du har minst en grønn og hurtigvoksende plante i akvariet. Planter som vokser sakt er fint nok det, men har du en som vokser som en rakett så bremser den algenes næringsgrunnlag tilsvarende.

Tenk på foringen - overskuddsfor er næring for alger. Sørg for at foring gjøres av en som ikke overforer. Hvis akvariet står et sted der mange har tilgang kan det være lurt å oppbevare foret et annet sted. "Men de så så sultne ut" er en setning som har ødelagt mye for mange akvarister.

Hvis du har mulighet, så sjekk vannverdier. Jeg tenker da på spesielt NO2, GH, KH og PH. Sjekk det opp mot de fiskene du har, vurder om du skal legge til en "algespiser" som en ancistrus eller amanoreker. (Særlig rekene er rå på brunalger.)

Frekk som jeg er linker jeg til min egen artikkel med nybegynnerråd. Kan være greit å lese gjennom: Team Colibri
Høres ut som vannt ikke skiftes så ofte? Hvor ofte og hvor mye vann som skal skiftes ut varierer utfra hva man har i akvariet (dyr og planter).

Har dere utstyr for utskifting av vann? Rene bøtter (uten spor av såpe o.l), slamsuger, vannforbedringsmiddel,filtervatt o.l?

Anbefaler også anskaffelse av snegler og reker som hjelper med å ha alger under kontroll. De spiser også avføringene til fiskene


Sikkert et artig prosjekt som elevene kan bli med på, for det blir noen timesarbeid dette
Lykke til!
Tilfeldig bekjentskap
© Viggo Gausvik
Reklame for plussmedlemskap