Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Jeanette Worm-Petersen © Anna Uhlving © Håvard Støre Andresen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Filterbytte i juwelpumpe
1  

Benedikte Heier
Medlem female.gif
Fra: Flateby
Klikk på bilde for større versjon
Hei.
Kan noen svare meg på hvor ofte jeg skal bytte et filter som har
«Chance interval 3/9 months»? Jeg har et annet - i samme pumpe - som har
«Change interval 3 months», så det er ikke hver 3 mnd (?) og andre filter i
Pumpa har forståelige tekster som beskrevet i sistnevnte tekst.

(Se vedlagte bilder).

Mvh Benedikte

 
Postet 05.01.2020 kl. 10:48
[Rapportér innlegg]
2  

Magnus Frivoll
Medlem male.gif
Fra: Lørenskog
Dette er filtersvamp ikke sant?
I så fall, ikke bytt. Når svampen begynner å bli tett og vannet ikke passerer enkelt lenger tar du bare svampen ut under et vannbytte og klemmer den noen ganger i vannet du har tatt ut slik at slammet kommer ut av svampen. Du kan så sette svampen tiibake i filteret.

Filtermediet (både svamp og keramiske kuler, etc) er grobunn for bakteriekulturen som bryter ned avfallsstoffer i vannet og hvis du bytter ut mediet så hiver du ut en del av kulturen, som så må bygge seg opp igjen.

Gir dette mening? Hvis ikke, bare si ifra så skal jeg forsøke å forklare bedre :) Det er også mange her inne som er flinkere til å forklare biologien bak dette enn meg .

 
Postet 05.01.2020 kl. 13:48
[Rapportér innlegg]
3 Men hva med teksten på esken?

Benedikte Heier
Medlem female.gif
Fra: Flateby
Hei. jeg forstår forsåvidt teorien din, men pumpa har ulike filtre som skal skiftes ukentlig, månedlig, Hver andre måned og hver tredje måned (i tillegg til dette ukjente.) Jeg tror ikke det blir riktig å «klemme rent» alle sammen uansett.

 
Postet 05.01.2020 kl. 15:38
[Rapportér innlegg]
4  

Magnus Frivoll
Medlem male.gif
Fra: Lørenskog
Hei, igjen :)

Jeg vet at mange firmaer som selger filtre skriver at filtermediiet skal byttes ut ved gitte intervaller og ofte selger det i form av patroner som er laget for å passe perfekt i filteret. Dette er ofte for å få mersalg og for å ha "vedlikeholdsfrie" filtre hvor man bare bytter ut mediet i stedet for å rense det, selv om man ofte kan øke effektiviteten av et filter ved å bruke annet medie enn det som følger med.

Det store spørsmålet er da hva slags filtermedie det er snakk om. Rene biologiske og mekaniske filtermedier (slik som svamper, keramiske kuler, plastkuler, knust lavastein, etc) blir ikke dårligere etterhvert og må byttes ut. De blir kun skitne, porene fylles igjen og vann strømmer ikke lenger igjennom, men heller over og rundt mediet. Den mekaniske delen av filtreringen er da borte og den biologiske blir nedsatt da det er mindre overflateareal som har vann strømmende over seg. Man kan selvfølgelig kaste det ut og sette inn nytt slik det står på pakningene hvis man ikke gidder å rense det, men det er selvfølgelig mer kostbart og det er da viktig at man ikke bytter ut for mye innen et kort tidsrom slik at man får et lite kræsj.

Er det derimot snakk om kjemisk filtrering er det en annen sak. Dette kan være aktivert karbon som fjerner det meste av kjemiske stoffer fra vannet, purigen eller forskjellige ammoniakk/nitritt fjernere. Disse mister effekten med bruk og må byttes etterhvert (purigen er unntaket da det kan klores for å regenereres). Selv unngår jeg kjemisk filtrering da jeg synes det er unødvendig, med mindre jeg bruker kullfilter fordi jeg ønkser å fjerne garvestoffer, men det er en helt annen diskusjon.

Hvis jeg var deg ville jeg nok tatt en titt og funnet ut hva de forskjellige filtermediene du har er og sett på om det er mulig å rense heller enn kaste dem. Det blir fort en del penger spart, spesielt hvis det er snakk om å skifte ut ting ukentlig.

 
Postet 05.01.2020 kl. 17:23
[Rapportér innlegg]