Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Diverse >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Diverse
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Lene Jødahl © Kjetil L © Håvard Støre Andresen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Hvordan ikke lage fiskesuppe-kar
1  

Nonansbo
Medlem female.gif
Fra: Fredrikstad
Hei!
Jeg er rimelig ny i fiske hobbien, og har stadig folk som ''klager'' og ler av fiskesuppe akvariet mitt, haha.
MEN jeg lurer da på, hva er det som egentlig er bra sammensatt kar? Altså ikke fiskesuppe? XD alle fiskene mine har ca lik ph, tempratur osv, så da har jeg bare kjøpt de fiskene jeg synes er kule selv, hehe! Men kunne kanskje tenkt meg at akvarie med litt mer system om jeg kan kalle det for det :) ser jo selv at det er litt rotete XD

Bare ble litt interesert i akk dettte temaet da folk blir så negative mot kræsj karet mitt, haha!

Blub blub
(Sist endret 20.02.2020 kl. 21:09 av Nonansbo )
 
Postet 20.02.2020 kl. 21:08
[Rapportér innlegg]
2  

Magnus Frivoll
Plussmedlem male.gif
Plussmedlem
Fra: Lørenskog
Helt ærlig? Ikke bry deg om hva folk synes. Det viktigste er at du trives med hobbyen og liker karet og fiskene dine. Synes ikke folk sammensetningen er fin så er det deres problem og det er ingen som tvinger dem til å se på karet. Er de derimot bekymret for fiskenes velvære så lytt til det folk her inne har å si.


Når det gjelder å sette sammen kar som ser litt sammenhengende ut så er har jeg noen tips:

Først og fremst; se hva andre har gjort og hva som funker. Du må gjerne titte på kar fra aquascapere, folk du ser opp til eller rett og slett kkar som du synes ser fine ut og forsøke å kopiere det. Bare husk å undersøke hva fiskene trenger så du er sikker på at du er i stand til å ta vare på dem.

Tenk roller/lag/grupper; tenk på at fisk ofte svømmer i forskjellige høyder i vannet og at selv om du rent teknisk sett har stort nok volum til all fisken så ser det rotete og rart ut med masse fisk for eksempel på bunn og ingen i midten eller toppen. Velg gjerne ut en eller to arter til hvert "lag" i akvariet og sørg for at du har nok av hver art hvis de er stim fisk, men pass på at det ikke blir for mange fisk for karet hvis du har flere stimer. Det er generelt både penere for deg og bedre for fisken med én stim som er stor nok enn to som er for små.
Tenk gjerne også på midtpunktsfisk hvis du ellers har stimer. Dette er gjerne fisk som skiller seg fra de andre artene og tar oppmerksomheten i karet enten ved å være større, mer farger eller i kontrast farge eller ved spesiell oppførsel. Dette vil ofte være relativt fredlige cicklider, guramier, bettaer eller liknende alt etter hva som passer karet og personlig smak. Du vil helst ikke ha for mange av disse og kun én art da det ellers blir rotete, men ta hensyn til om de trenger selvskap hvis det er sosiale fisk.

Tenk farge; Hvis du har fisk som tillater det er det som oftest å anbefale å ha levende planter, gjerne så mye som mulig innenfor rammene av hva du synes er pent. I såfall bør du tenke på fargene til fisken, hva du synes er fint og hva du er ute etter. Det kan ofte være veldig fint med fisk som skiller seg ut fra planter, bunn og bakgrunn (tenk rødfarger, oransje, gult og i blant blått/lilla), men med for mange forskjellige fisk som er i kontrast med innredning, spesielt hvis de er i forskjellige farger, blir det fort rotete igjen. Hvis du vil ha et mer avslappet/rolig kar kan det være mer passende med fisk som ikke skiller seg like mye ut fra innredningen. For å gjøre karet litt mer spennende i et slikt tilfelle kan det være fint med en midtpunktsfisk som skiller seg godt ut fargemessig, denne vil også fort kunne fange blikket ditt helt fra andre siden av rommet noe som er flott som en hobbyist som setter pris på at gjester er interessert i favorittkaret ;)

Designerkar: Hvis du har lyst på noe annerledes så velg en fisk du har veldig lyst til å holde og velg inventar og andre fisk utifra det. Du kan da enten gå inn for å gjøre det så naturlig som mulig, flott hvis du vil ha lek eller naturlig oppførsel/farger, og velge lys, vannbevegelse, vannverdier, planter, fisk, substrat og annet inventar ut ifra hva som finnes der fisken kommer fra eller i liknende miljøer.
Ellers kan du gå inn for å vise fisken frem. Finn da ut hva som kreves for at fisken er fremme og trives; velg substrat, planter og innventar som viser fram og er i kontrast med, men passer med fiskens farger (mørkt substrat og mørk bakgrunn oppmuntrer ofte til sterke farger på kroppen til fisken og for mye fisk fra blant annet Sør-Asia og Sør-Amerika vil sortvann gjøre det samme) og ha enten kun den ene arten i karet eller velg annen fisk som ikke skiller seg veldig ut fra innventaret og gjerne er mindre enn midtpunktet.
Det kan være vel å merke at for enkelte arter, spesielt de som er kjent for å være sky, vil et naturlig oppsett være best egnet for å få dem til å komme frem og farge opp.

Håper dette hjelper og spør hvis det er noe som er uklart. Dette er bare hva jeg synes er nyttig å tenke på og jeg er sikker på at det er mange her inne med mer og annerledes tips som synes helt andre ting er viktig, men det er en del av morroa med hobbyen. Det er mange mulige måter å gjøre ting på og så lenge man har fiskens velvære i tankene og undersøker hva de trenger så blir det som oftest bra.

Lykke til!

 
Postet 21.02.2020 kl. 23:31
[Rapportér innlegg]
3  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Enig med forrige taler i at hvis du trives med fiskene, og fiskene trives med vannkvaliteten og hverandre, så er det det viktigste.

Når det er sagt, er vel biotopakvarier noe av det som regnes som "mest skikkelig" i akvaristikken. Altså at man prøver å etterligne et økosystem som finnes i naturen. Da må man ha fisk som kommer fra samme område for at det skal bli troverdig.

Skal du være skikkelig hardcore så velger du deg én innsjø eller elv, eller om så et spesifikt område i en innsjø eller elv, og har bare fisk og planter som kommer derfra. Men det blir jo som regel ufattelig mye jobb, og nesten ingen gidder å gå så langt. Da må man nesten ta med seg snorkel og håv, og dra dit selv for å svømme rundt for å se hvordan det ser ut så man kan kopiere det, og fange organismer til å ha i akvariet.

Men hvis du ikke vil bli beskyldt for fiskesuppe, kan det være en god start å velge seg en verdensdel og for det meste holde seg til den, i hvert fall når det gjelder fisk. Planter er det lettere å slippe unna med. Og kanskje ikke blande fisk fra hurtigstrømmende fjell-elver, med fisk som lever i myr, eller noe sånt. De skal uansett som regel ha ganske forskjellig vannkvalitet.

 
Postet 22.02.2020 kl. 11:40
[Rapportér innlegg]
4  

StineO
Medlem female.gif
Fra: Møre og Romsdal
Enig med de over. Alle har ulik smak når det gjelder hvilke fisker man liker og hvordan man foretrekker karet. Det er jo ikke viktig for andre enn en selv - så lenge dyrevelferden er ivaretatt!

Altså - så lenge alle fiskene går i vann som passer dem, fiskene ikke spiser/mobber hverandre, alle har tilpasset "innredning" (noen liker mange gjemmesteder, noen vil ha huler osv) og det ikke er for mange fisk i forhold til filter og størrelse på karet, så spiller det jo ingen rolle.

Jeg har ikke hatt akvarium så lenge selv, men jeg trodde begrepet "fiskesuppe" først og fremst refererte til folk som har kastet masse rart oppi uten å sjekke om de passer sammen først. Og det er jo ikke bra...

Jeg har selv valgt å ha ganske få forskjellige fisker (har bare to arter i min 180-liter nå), og heller ha litt flere av hver art. Synes nemlig det ser rotete ut med mange forskjellige. Når det gjelder innredningen i karet har jeg stort sett bare røtter og masse planter. Fordi det er den stilen jeg liker. Jeg brukte mye tid på å kikke på kar og finne ut hva jeg likte, så det synes jeg var god inspirasjon.

 
Postet 22.02.2020 kl. 12:18
[Rapportér innlegg]
5  

Magnus Frivoll
Plussmedlem male.gif
Plussmedlem
Fra: Lørenskog
Kampfisk her har et poeng, men når det gjelder at biotop/fisk fra samme område er mest "skikkelig" så kommer nok det an på hva som er i fokus.

Det virker for meg som at det i Norge stort sett blir lagt vekt på fiskene av "seriøse" hobbyister (kanskje det er derfor det er så mye ciklider og maller på klubbauksjoner?) og da er det forståelig at de synes biotop er " den hellige gral" av fiskehold.

Kommer man fra et utgangspunkt hvor karet er i fokus, jeg er en av disse, så vil jeg tro at de fleste sier seg enige med Stine i at fiskesuppe eller ei kommer mer an på estetikk og fiskevelferd.
Jeg holder for eksempel sør-amerikanske tetraer med asiatiske darioer i et kar og malaysiske danio med afrikanske killier i et annet og de karene er mine og gjesters favoritter. Min akvarieinteresse begynte med aquascaping og da er det stort sett estetikk som gjelder og fisk og planter fra forskjellige deler av verden er stort sett ikke et problem. Det er veldig sjeldent det dukker opp biotop akvarier på topplistene i aquascaping konkuranser.

Nå skal det også være sagt at jeg selv har blitt mer og mer fasinert av biotop kar og oppdrett samtidig som jeg forsøker å bli mer seriøs i scapingen så det er ikke slik at det er enten eller. Jeg kommer nok til å ende opp med både biotop og lekskar i tillegg til aquascapene mine.

 
Postet 22.02.2020 kl. 13:04
[Rapportér innlegg]
6  

Nonansbo
Medlem female.gif
Fra: Fredrikstad
Takk for mange gode svar! Har nå begynt å samle litt mer på forskjellige ciklider! De er kjempe vakre! Skal hente mine electric blue acara nå i morgen, også kjøpt fire juvel ciklider!

Alle må jo starte et sted! Takk igjen for masse gode råd! Gikk føere fode ideer til bedere sammensetninger av fisk og dekor nå :D

Blub blub
 
Postet 24.02.2020 kl. 20:31
[Rapportér innlegg]