Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Personlige akvarietråder
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Bjarne Sætrang © Bjarne Sætrang
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
NB! En tråd i dette forumet kan bare opprettes fra din profil.
Søk
Siste innlegg
Kampfisk drømmen
1  

Resim
Medlem female.gif
Fra: Kristiansand
Jeg startet her på denne siden i 2014 med en annen e-post, og da var jeg helt totalt nybegynner på temaet; fisk.

For noen år tilbake, 1 eller 2 år, postet jeg et innlegg hvor jeg var dritt lei av å gjøre feil. Jeg ønsket å gjøre alt riktig, og fikk god hjelp og gode tips på veien.

En god kompis, John Are, som jeg ble kjent med over nettet grunnet vår felles interesse For dyr generelt døde, noe som gjorde at jeg avsluttet alt av akvarium, solgte alt og mistet gleden og livsgnisten i fiskehobbyen.

Jeg fikk noen kampfisk kull før jeg la opp, og var utrolig fornøyd med det, men da han døde, krasjet det ene karet etter det andre, og jeg klarte ikke redde alle. Jeg ble sittende med 2 veldig fine hanner, men dessverre døde disse også etter noen år.

Nå i ettertid har jeg bestemt meg for å starte opp igjen, en siste gang.
Og ønsker derfor å skrive om det her.
Jeg ønsker å få dette til! Så skulle denne dagboken være av interesse for noen å lese, så gjerne send meg tilbakemelding eller hjelp, for jeg tar i mot alt jeg trenger.


SÅ!

Nå som jeg har bestemt meg for å prøve på nytt, sitter jeg med en 54L akvarium, uten pumpe, varmekolbe eller noe annet.
Så hva jeg kommer til å gjøre nå, er å skrive en liste på alt jeg trenger. Og hvis jeg har glemt noe, eller hvis det er noe jeg absolutt ikke trenger; noe unødvendig, så er det ikke tid for å være beskjeden..

Jeg har aldri hatt planter som har levd lenger en kanskje 1 måned, og da jeg drev med kampfisk kull, hadde jeg kun vann i karet, ingenting annet. Men nå som jeg kun skal fokusere på en kampfisk, ønsker jeg at det skal bli spesielt fint for både meg og han, selvsagt!
LISTE:
- Luftpumpe (merker flere har dette i karene sine, burde man ha det til kampfisker? Hjelper det plantene med oksygen?)
- Varmekolbe må en ha, jeg har en fra før, men hvis den ikke fungerer, må jeg kaste den og kjøpe ny.
- Filter; mange snakker om utvendig filter, men dette syntes jeg er dyrt, og til en 54L, trenger man vel ikke det? Jeg syntes det absolutt er finere, jo mindre ting man har i akvariumet som ikke er naturlig for fiskens habitat, men så er det himla greit med filter også da...? Dette må jeg undersøke.
- Jeg må også undersøke om jeg trenger ekstra lys til plantene eller om det holder med det lyset som allerede er i tanken...?

Jeg må rett og slett gå gjennom tingene som er igjen fra flyttelasset, for å se hva jeg har solgt, hva jeg har igjen og hva jeg trenger.

MEN! En ting er sikkert, dette kommer ikke til å skje over natten. Jeg ble permittert fra jobb denne mandagen, og pengene kommer ikke løpende etter meg, så hvis du vet om noen som ønsker å enten gi vekk utstyr, eller selge det billig, så gi meg beskjed!

Anyway...
- Denne gangen blir det kampfisk, og denne gangen skal han trives!


To be continued!

Nyoppstartet, spent, og ivrig fiskeentusiast!
 
Postet 21.03.2020 kl. 00:17
[Rapportér innlegg]
2  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Velkommen tilbake til hobbyen!

Her er noen kjappe tanker rundt de punktene du funderer på:

Luftpumpe har bare praktisk verdi hvis du har et luftdrevet filter som du skal drive med det. Hvis du ikke har et spesielt ønske om bobler i karet, kan det hende at det er litt enklere å gå for et vannpumpedrevet filter.

Utvendig filter er best (syns i hvert fall jeg). Pumpa bør ikke være altfor sterk, men uavhengig av hvor mye strøm det skaper, gir et utvendig filter deg muligheten til å ha mye større volum av filtermateriale, noe som er gull verdt, spesielt i et lite akvarium.

Jeg vet ikke hvor godt lys det er i akvariet ditt, men lysene som kommer med som standard er vanligvis i kategorien "helt greit hvis man bare vil ha lys til å se fisken med". Hvis du vil at plantene skal trives, er det aldri feil med ekstra lys, jo mer jo bedre. Og ikke glem plantenæring.

Lykke til med prosjektet, det blir spennende å følge med på oppdateringene framover.

(Sist endret 21.03.2020 kl. 00:46 av Kampfisk )
 
Postet 21.03.2020 kl. 00:46
[Rapportér innlegg]
3  

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Det Kampfisk sa!
Nå vet ikke jeg hvilket kar du har fått tak i, men lysene som følger med mange av småkarene kan være dårlige. Av og til kan de oppgraderes, enten ved å legge inn ekstra lysrør eller reflektorer. Av og til er det bedre og bare bytte ut alt sammen. Du får også lysrør som er spesiallaget for plantekar.
Du kan også gjøre det enkelt for deg selv ved å starte med planter som ikke krever veldig mye lys. Feks Anubias, Sverdplante, Vallisneria eller Javabregne. Planter er det mange som gir bort eller selger billig og sender i posten.

Ser at du bor i Kristiansand. Det burde ikke være noe problem for deg å få tak i brukt utstyr rimelig eller gratis. Det er jo en del folk i det området. Sjekk ut rubrikk her på AF, Finn.no, Vi Med Akvarium på Facebook og generelt kjøp og salgsider på fb. Utvendig filter er best fordi du får plass til så mye filtermedier i disse pumpene. Og de tar ikke opp plass i akvariet. Men innvendige filtre gjør også jobben. Èn enslig kampfisk produserer heller ikke veldig mye avfall. Hvis du velger innvendig ville jeg sett på filtre fra Aquael, Eheim eller Fluval.

 
Postet 21.03.2020 kl. 10:55
[Rapportér innlegg]
4 Tusen takk for svar!

Resim
Medlem female.gif
Fra: Kristiansand
Jeg forventet overhode ingen svar på dette som nå har blitt min lille fiskeblogg, men tusen tusen takk. Jeg setter så pris på god informasjon og gode tips!


Kampfisk:
- Når det kommer til luftpumpe, regner jeg vel egentlig med at jeg ikke trenger det, siden kampfisker ikke skal ha mye forstyrrelser i vannet, for å imitere riktig omgivelser der de egentlig kommer fra. Så regner vel med denne er grei å slå fra seg(?)

- Med tanke på filter, så høres utvendig pumpe mye bedre ut, men prisen er en del høyere igjen, så her må jeg se på alternativer, og se om jeg kan finne noe billigere enn de dyreste modellene. Hvis ikke er vel innvendig greit, ettersom det kun er 1 fisk å rense etter(?).

- Mtp. Lys, må jeg sjekke lyset som allerede er i. Føler kanskje ikke det er riktig lys i forhold til planter da, men mer et lys til å kunne se fiskene. Hvordan kan jeg eventuelt få sjekket dette?

- Tusen takk. Jeg er spent selv! Dette blir gøy, og dette skal fungere denne gangen.


Ciklide:
- Jeg skal få sjekket ut hvilket kar jeg har, slik at jeg vet hva jeg går ut i fra. Slik at jeg også eventuelt kan få skiftet ut lysrøret til vekstlys.

- Jeg skal definitivt få sjekket ut de plantene du nevnte her nå, som ikke krever så mye lys. Kan indirekte sollys fra sol hjelpe til hos plantene? Eller vil ikke sola ha effekt som et lysrør har?

- Jeg må nok være på «hugget» å følge med på utstyr som blir lagt ut! Kanskje jeg er heldig å får tak i noe til en billig penge. Takk for tips! :)

To be continued!

Nyoppstartet, spent, og ivrig fiskeentusiast!
 
Postet 22.03.2020 kl. 00:22
[Rapportér innlegg]
5 Pumper

Resim
Medlem female.gif
Fra: Kristiansand
Klikk på bilde for større versjon
Fant disse pumpene; hva burde jeg og hva trenger jeg?


Boyu henge på filter: ukjent pris enda.
Eheim 2224 utvendig; kr. 600,-


Jeg legger jo merke til at svært få har utvendig filter til så små akvarier som 54L... Så hva er EGENTLIG nødvendig?

Nyoppstartet, spent, og ivrig fiskeentusiast!
 
Postet 22.03.2020 kl. 00:40
[Rapportér innlegg]
6  

Resim
Medlem female.gif
Fra: Kristiansand
200,- for Henge på filteret...

Nyoppstartet, spent, og ivrig fiskeentusiast!
 
Postet 22.03.2020 kl. 13:04
[Rapportér innlegg]
7  

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Jeg har ingen erfaring med Bayu. Men med dette filteret fra Aquael får du både mekanisk og biologisk filtrering :) Vet mange skryter av dette filteret. Og som du selv sier så har du bare èn fisk.

Akvarieboden har i tillegg gratis frakt

 
Postet 22.03.2020 kl. 14:41
[Rapportér innlegg]
8  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Alger elsker sol, så sollys vil neppe være noe å belage seg på. Bedre med et plantelys som du kan kontrollere.

Påhengsfiltere har en tendens til å bråke. Pass også på at filteret har innstilling for hvor hardt det skal blåse. Som du sier, skal kampfisk ha lite strøm.

600 kroner er en bra pris for et brukt Eheim 2224. Eheim er et av de bedre merkene, og de utvendige filtrene deres har mulighet for å regulere strømmen.

 
Postet 22.03.2020 kl. 16:15
[Rapportér innlegg]