Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Tone Andreassen © Kai A. Quante
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Maling av fiskekar
1  

Haraldv
Medlem male.gif
Fra: Skodje
Eg har malt et fiskekar, 1000 l , som eg har inne og tenkte bruke i vinterhalvåret. Det ser ut for at det er problem med det, mange fisk dør der. No har eg satt ut 10 stk 5 cm store gullfisk, etter å ha vaska karet endå ein gang.
8 stk døde i løpet av 5 timer.
Er det nokke anna eg kan male karet med over den gamle malinga, eller må eg dekke det innvendig med plast fks.?

Og et anna spørsmål: Eg har eit anna kar som ikkje er malt. Bør eg ha nokke stoff opp i dette for å få et godt miljø i starten? Er det nok med vanleg vatn? Vi har grunnvatn frå borehol, 100 meter. Reint vatn iflg mattilsyn og tester, men det inneheld trule mykje jern. Kan dette vatnet vere generelt uheldig?

 
Postet 10.04.2020 kl. 10:21
[Rapportér innlegg]
2  

milo
Moderator male.gif
Plussmedlem
Fra: Sarpsborg
Du har malt karet INNVENDIG?????

Siden du ikke skriver noe om hva slags maling du har brukt osv, så antar jeg at du ikke har sjekket at den er trygg til slikt bruk?????

 
Postet 10.04.2020 kl. 11:44
[Rapportér innlegg]
3 Maling av fiskekar

Haraldv
Medlem male.gif
Fra: Skodje
Ja, sjølvsagt er det innvendig, hvis ikkje ville det ikkje betydd noko. Eg skreiv "om eg må dekke til innvendig med plast"... Og nei, eg har ikkje sjekka om malinga var brukbar. Det er derfor eg spør om der er maling ag kan bruke i tillegg eller andre ting eg kan gjere for å få det i orden. Det er brukt spraymaling for bil for fleire år siden, vaska mange ganger og stått med vaatn i også lenge.

Og ja, eg veit det var dumt, det treng eg ikkje vite! :-)

 
Postet 10.04.2020 kl. 12:34
[Rapportér innlegg]
4  

Tom C
Medlem male.gif
Fra: Stavern
Uten at jeg vet hva som vil feste på den malingen som allerede er der (den kan kanskje rubbes lett?), eller om den lar seg fjerne helt:
Et godt utgangspunkt for bruk innvendig i akvarier er maling som er godkjent for å brukes i drikkevannstanker.
Her er en oversikt over godkjente materialer til slikt bruk, fra Folkehelseinstituttet. Det er flere Epoxyprodukter som egner seg, og er vel det som anbefales.
Men Epoxy er som regel veldig dyrt eller vanskelig å få kjøpt i små kvanta.

Noen akvarister lager sin egen innvendige bakgrunn, og noen av disse har malt disse med helt vanlig akrylmaling, type "Lady"!
Akrylmaling er maling der bindemiddelet er en akrylpolymer som er vannløselig før tørking; etter tørking gir den en fleksibel film som er uoppløselig i vann. Sies å være giftfri, en akvarist jeg kjente hadde en innvendig bakgrunn malt med "Lady" i ihvertfall i 2 år, uten å kunne rapportere om noen problemer...

Lykke til!

(Vi hører gjerne om hva du valgte og hvordan resultatet ble)

Natural species is a history of Nature, hybrids are just whims of Man. Don't mix locations.
 
Postet 10.04.2020 kl. 16:59
[Rapportér innlegg]
5 Maling av fiskekar

Haraldv
Medlem male.gif
Fra: Skodje
Takk for veldig godt svar! Eg vil absolutt prøve dette, truleg vert det med Lady maling som eg har rikeleg av. Dette blir tatt så snart vi får en brukbar temperatur så det tørker.
Her er no 0 grader. Bruker reservekaret til så lenge.

 
Postet 10.04.2020 kl. 17:18
[Rapportér innlegg]
6  

Sondre
Medlem male.gif
Fra: Laksevåg, Bergen
Mulig jeg ikke har forstått valget med å male innvendig, men hvorfor ikke male utvendig? Genuint nyskjerrig :)

 
Postet 10.04.2020 kl. 23:14
[Rapportér innlegg]
7 Maling av fiskekar.

Haraldv
Medlem male.gif
Fra: Skodje
:-D karet var stygt både utvendig og innvendig. Eg ville ha en lys farge som gjorde det lett å sjå fisken. Og at det ikkje såg så bedrittent ut. :-D

 
Postet 10.04.2020 kl. 23:54
[Rapportér innlegg]
8  

Sondre
Medlem male.gif
Fra: Laksevåg, Bergen
Ahh, aldri vurdert å male med lys farge selv, men da skjønner jeg mer. :D

(Sist endret 10.04.2020 kl. 23:57 av Sondre )
 
Postet 10.04.2020 kl. 23:56
[Rapportér innlegg]
9 Maling av fiskekar

Haraldv
Medlem male.gif
Fra: Skodje
Eg viser til mitt spørsmål frå i fjor vår om dette. Då eg mista så mange fisker i april, det eg skreiv om, tok eg resten av dei, 4-5 stykker, over i eit anna kar som ikkje var malt. Ingen av dei daua. Dermed var jo det heilt sikkert malinga / karet si skyld at eg hadde mista mange dei to siste åra.

I haust malte eg dette karet med tre strøk maling av "Lady" typen, innendørs vanleg maling. Med det trudde eg at eg var sikker, og tok det i bruke også i år. Dette fordi det var størst. Det har gått bra heilt til no i jula, då daua 6 fisker i løpet av to veker. (Dei låg inne i ei kasse, så eg såg dei ikkje kvar dag) Men i midten av desember var alle i fin form, siste veka var altså 6 daua. No tok dei siste tre opp i det karet som det gjekk så bra med i vår, håper at det då går bra.
Men eg skal ringe nokre firma som driv med maling av vanntanker for drikkevatn, som står i lista i innlegget til Tom C. Må innrømme at eg ikkje hadde sjekka den første malinga, men trudde at når eg malte med tre strøk vanleg maling, skulle det vere skikkelig.

Så får vi sjå kossen dette går den næraste tida......... Gamlekaret treng tydeligvis en skikkeleg renovasjon før eg tar det i bruk igjen.

 
Postet 02.01.2021 kl. 20:35
[Rapportér innlegg]