Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D. Bertelsen © Bjarne Sætrang © -mette-
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Hjelp! flere av fiskene mine, har plutselig begynt å miste et øye.
1  

MariGB
Medlem female.gif
Fra: Kjeller
Hei!

Er det noen der ute som kan hjelpe meg, med å finne ut hva grunnen til at flere av fiskene mine, plutselig har begynt å miste et øye.

Vi har et akvarium på 180L

Det er et selskapsakvarium med en god blanding av Arter.
I lang tid har alle tilsynelatende, trivdes God sammen. Litt yngel fra de levendefødende og rekene,har det fra tid til annen alltid vært.Det har heller ikke blitt gjort noen store endringer i akvariumet.

Å Adferden til fiskene er den samme.

Men nå på bare litt over en ukes tid, har bortimot 5-6 av fiskene mistet et øye, også hatt ett tilfelle med en ikke fult utvokst sverddrage som det så ut som om noe eller noen, hadde tatt en stor jafs av. Midt på ryggen,hele ryggfinnen å ennå litt mer, var borte. Heldigvis har den blitt nesten helt fin igjen nå.

Vet jo det at fisker, fort kan miste ett øye, om de skader seg på noe osv.
Men stusser veldig over at det er såpass mange, uavhengig av art. som på så kort tid, har mistet et øye eller har blitt tatt en bit av. Har noen opplevd dette før? Kan det være en av fisken som plutselig har begynt å gjør dette? Eller kan det være sykdomsrelatert?


I akvariumet har vi disse artene:

Sverddrager
Kardinaltetra
Rødnesetetra
Molly
Endlers Guppy
Pandapansermalle
Otocinclus
Flekketpansermalle
Pakistanbotia
Kirsebærreker
Tigersnegle

Mistenker at kanskje det kan være den, Pakistanbotia’en den virker litt hissig. Men det er bare en mistanke,jeg har rett og slett ingen aning på hva dette kommer av.

Håper virkelig noen der ute, kan hjelpe meg.

Mvh Mari

 
Postet 27.04.2020 kl. 00:46
[Rapportér innlegg]
2  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Hei!

Dette var et bisart tilfelle.
Vanligvis når fisk mister øyne er det som regel en skade på ett individ det er snakk om, men ikke 5-6 stykker på kort tid.

Vil nok også tro det er botiaen som er synderen i dette oppsettet, men dette vitner om et nivå av aggresjon som ikke rimer med det jeg vet om disse.
Likevel er det fullstendig usannsynlig at noen av de andre fiskene deres skulle ha gjort noe sånt.

Årsaken, og dette blir spekulasjon på høyt plan, kan være sult (kan hende den sliter med å få nok mat i konkurranse med de andre) og/eller miljømessige stressfaktorer som mangel på artsfrender, for trangt om plassen osv. Dette kan utløse aggressiv atferd hos en del fisk.

Den enkleste løsningen er å flytte botiaen til et nytt akvarium med flere av samme art. De er hierarkiske stimfisk.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 27.04.2020 kl. 13:51
[Rapportér innlegg]
3  

MariGB
Medlem female.gif
Fra: Kjeller
Takk, for tilbakemelding.

Det er totalt 3 botiar i akvariumet, så den er ikke alene. Den omgås de andre botiane( men de to andre er zebra botia og denne det gjelder er en pakistansk botia. Kan dette ha noe å si tro? De omgås fredfullt å ser ikke ut til at det er noe problemer,Men den det gjelder har alltid vært slik i atferden, helt siden den var knøttliten, vil ikke si at den er ekstremt aggressiv heller egentlig, Sammenlignet med hvordan hann sverddragene kan oppføre seg hissig mot hverandre (bare et eksempel)

Vanskelig å forklare hvordan adferden er.. men si at i forhold til de andre botiane har denne «ADHD»

Den har jo vært fult utvokst en god stund. Så sånn i forhold til plass,er det jo rart om den nå på så kort tid, plutselig skulle reagere. Nå skal det sies at det har kommet en god del reker i akvariumet på kort tid. Men antallet fisker er så og si det samme. Sånn i forhold til om det er for mange i akvariumet.

Mat får de Mere enn nok av tror jeg,om jeg gir de ennå mer,er jeg redd for at jeg over mater de. Gir også ekstra sinking wafers til botiane.

Selv om jeg mistenker den ene botiaen, Har Jeg aldri sett den plage de andre fiskene i akvariumet. Virker som om det Kanskje skjer på natten. Er på morgningen det ofte dukker opp nye øyeløse individer. De har ingen andre skader, å det ser nesten ut som om øyet bare har blitt sugd ut.

Om det dukker opp noen andre tanker med denne informasjonen så bare kom med forslag. 
Postet 27.04.2020 kl. 16:39
[Rapportér innlegg]
4  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Da er den egentlig alene.
En botia er ikke en botia, liksom. Om du skjønner hva jeg mener. De vil omgås andre av samme art, ikke bare andre i samme familie.

Pakistanbotia er nattaktive i utgangspunktet, så at angrepene skjer på natten er ikke så rart, i og med at det er da dagaktive fisker slår seg til ro og blir enklere "bytter".
Dette er absolutt ADHD-fisker, så at den er sprelsk er helt normalt.
De er naturlig litt aggressive, da de som tidligere nevnt lever i stim med et utpreget hierarki.
Derfor er det anbefalt å ha en solid gruppe av slike, og i et akvarium med sandbunn og mange gjemmesteder slik at de som er lavest på rangstigen kan stikke seg vekk.

Hvor mange fisk har du totalt i akvariet?
Og hvor stor er pakistanbotiaen?

Om akvariet er overfylt og botian er fullt utvokst, så kan det ha noe å si for aggresjonsnivået også.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 28.04.2020 kl. 10:15
[Rapportér innlegg]
5  

MariGB
Medlem female.gif
Fra: Kjeller
Skjønner godt hva du mener, stusset litt i over det egentlig. Den var en av de første fiskene vi kjøpte, til akvariumet. Hadde søkt den opp å lest litt om den, å var klar over at de bør være flere. Men der vi kjøpte den, hadde de kun en igjen ( den var så liten, å så litt stakkarslig ut) så vi endte med å kjøpe den med oss hjem. Vi Tenkte jo at det ikke ville være så vanskelig å finne flere av samme art, et annet sted. Men Det varierer jo veldig fra tid til annen,hva slags arter dyrebutikken har inne. Tror vi var innom 4 eller 5 forskjellige steder, men ingen hadde pakistansk botia inne.
Vi snakket med de i den ene dyrebutikken å ble fortalt, vel det motsatte av det du skriver. At en «botia»er en «botia»Så vi kjøpte disse to zebrabotiane, sånn at den pakistanske botiaen ikke skulle være alene. Som vi ble fortalt skulle jo ikke dette ha noe å si, å vi tenkte rett og slett ikke mere over det. Men det gir mye mer mening når Jeg tenker over det.

Vi er jo alle mennesker, Å det er helt menneskelig, å gjør feil av og til eller misforstår hverandre. Så overhode ikke noe negativt «utpeking» av at vi fikk feil informasjon av en person. Slikt skjer:)

Den er vel kanskje ikke helt fult utvokst Ennå, den er rundt 12-13cm. De kan vel bli opp til 17cm om jeg ikke tar feil.

I akvariumet har vi nå ca: 38 stk pluss/minus også ca20 reker kanskje. (Yngel ikke tatt med)

Hva anbefaler du? Bør vi finne et nytt hjem til den,eller se om vi finner flere av samme art? Vi har et akvarium til, på ca 40 liter men det blir nok alt for lite å flytte Den dit da blir den jo også alene.

 
Postet 28.04.2020 kl. 14:48
[Rapportér innlegg]
6  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Ja, det er så absolutt menneskelig å feile, og stort av deg å se det på den måten.
Men jeg vil likevel påpeke at for den personen som ga deg dette rådet på butikken, så gjelder litt andre spilleregler etter min mening.
Siden det tross alt er levende skapninger vi her snakker om, bør informasjonen være så presis og oppdatert som mulig, slik at vi som akvarister kan ta en god og velfundert beslutning. Men nok om det. :)

I forhold til botiaen, så ville jeg ha sett om jeg fant den et nytt hjem. Midlertidig kan du sette den i 40 literen for å skåne de andre, men det er som du sier ikke et fullgodt permanent hjem.
Håper det løser seg i hvert fall, for det er ikke bra at fiskene mister øynene på noe sett og vis.Og til slutt - igjen, dette er min mening, så ikke føl noe press - jeg ville redusert antallet arter i akvariet. Antallet fisk er det ikke nødvendigvis noe i veien med, men personlig ville jeg gått for færre arter og heller flere av de som blir igjen. Men det er ikke nødvendigvis feil av deg å ha mange arter sammen. Men det kan by på utfordringer, særlig fordi man ofte ender opp med arter som har veldig forskjellige behov og forskjellig atferd.
Du har noen flotte tetraer, og disse gjør seg aller best i større stimer, synes jeg.
Pansermallene også. De kan godt gå i samme kar.
Så kunne du hatt et annet akvarium med eksempelvis molly og endler. Sverddrageren kan også gå sammen med disse, men de kan bli relativt store og da hender det at det ikke blir mye yngel på andre. Det kan for så vidt mollyene også, når jeg tenker meg om, men disse levendefødende går bra sammen sånn generelt.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 28.04.2020 kl. 15:20
[Rapportér innlegg]