Alge som legger seg over sanden

Bytter 30% vann hver uke. overmater ikke fiskene og har en del planter. Pleier å fjerne det meste av algen hver gang jeg bytter vann, men den kommer fort tilbake. hva kan det være og hvordan kan jeg fjerne det?


Fik
Hvor stor tank, og ca hvor lenge har akvarier vært oppe og går? Hvor lenge har du lyset på? Er det direkte sol på akvariet? Hvor mye fisk har du og hva slags? Hva slags filter har du?

Er det sanden som blir grønn, eller virker det mer som et belegg oppå sanden?

Grønn sand = for mye lys, reduser lystiden

Belegg oppå sanden = cyanobakterier. Ukjent hva som får dette til å gro og "ekspertene" strides om dette. Jeg har cyanobakterier selv og sliter med å få det vekk.
Akvariumet er 180 liter. har hatt det i 2 år nå. problemet kom for ca 3 måneder si.

lyset er på fra klokka 14.00 - 22.00. har 10 tiger barbe, 4 Kuhlii-ål, 3 pleco og 5 sandsnegler.

Er et belegg oppå sanden, er relativt lett å fjerne, men klarer aldri å få vekk alt og det kommer fort tilbake. føler nesten det sprer seg raskere og raskere for hver gang jeg fjerner det.

har et originalt filter som kommer med jewel rio 180 liter,


Takk for raskt svar
Det høres ut som cyanobakterier.
Du kan prøve med noe som fungerer for noen.

1. Vannbytte og rense sanden.
2. Mørkelegg akvariet i 3 dager (svart plast/teppe over glass) og slå av lyset i akvariet i denne perioden.

Ut over dette vet jeg ikke hva som kan fungere.

Kanskje noen andre kan komme med andre tips?
Okei, skal prøve på det.
Noen tilleggsråd
Jeg har en mistanke om at en plante har fungert godt for min del. I alle fall bruker jeg hornblad, og jeg har lest noen teorier om at det kan tyde på at denne planten skiller ut noen stoffer som gjør at cyanobakteriene ikke trives så godt.

I tillegg er det nok et viktig poeng med lys. Framover mot St.Hans blir det bare lysere. Jeg ville nok ha begrenset belysningstiden, og lagt denne innenfor en periode da det er mye dagslys. Hvis du har planter som trenger litt lys, ville jeg startet tidligere - kanskje 11 og avsluttet kl 19.

Hvis du har akvariet i et rom med dagslys - ei sørvendt stue - så vil det bli nok lys uansett. Og cyanobakteriene er i stand til å utnytte det svake lyset som er i rommet når belysningen til akvariet er skrudd av. Selv har jeg to akvarier i kjellerstue, og ingen i den sørvendte stua. I og med at kjellerstua er nordvendt og har gardiner, så kan jeg begrense mye av lyset til å være hovedsakelig "det planlagte lyset".

Jeg har også hørt om tilpasninger som gardiner foran akvariet, slik at man minimerer direkte/indirekte lys. Dersom du dekker til sideglassene, og begrenser innsynet til gjennom "frontruta" så hjelper kanskje dette også.

I likhet med deg har også jeg hatt cyanobakterier, og det kan virke som om det er flere mulige årsaker til at de oppstår og trives. Det trenger slett ikke være for lite slamsuging og for slapt stell. I og med at cyanobakteriene har fotosyntese så er de avhengige av lys. Så om man begrenser lys, så tror jeg det er effektivt. Ellers tror jeg at det kan være hjelp i å ha rasktvoksende planter. De konkurrerer også om næringsstoffer i vannet.

Lykke til!

Tusentakk for alle tipsa. skal prøves
Plussmedlem
Hei!

Skyter inn med litt annen info om BGA (blågrønnalger/cyanobakterier) her:

Siden de ikke er alger i det hele tatt, men bakterier som kan bruke fotosyntesen, så er det ikke alltid at de standard metodene for algebekjempelse funker - sånn som flere planter, mindre lys, mindre næringsstoffer. (Dog er det etter min mening aldri feil å ha flere planter!)
Faktisk - og dette er litt kontraintuitivt - så kan det hende at du har for LITE næringsstoffer i karet ditt. BGA kan dukke opp ved for lave nivåer av nitrater.
Så en måte å bekjempe dem på er å manuelt fjerne det du ser av BGA og i tillegg dosere plantegjødning som inneholder nitrater.

En del fisk, reker og snegler vil også beite på disse algene.

Du må nesten bare prøve deg fram og se hva som funker best akkurat nå. Det finnes nemlig mange varianter av disse greiene og alle har de sine særegenheter.
En del lukter veldig stramt mens andre ikke har odør, noen er giftige, cyanobacter som lever i havet er ikke grønne i det hele tatt osv.
Kan vær du har rett i at jeg må tilføre plantenæring, da jeg stoppet å gi akvariet næring når jeg oppdaget problemet. og det ble verre i etterkant
Som så mange andre har også jeg slitt med blågrønnalger (som slett ikke er alger). For to måneder siden hadde jeg et ekstremt utbrudd. Jeg fjernet alt. Det var relativt lett, det slimete laget kan ofte fjernes i store flak. Men ALT må vekk. Den aller minste rest fører til ny masseutvikling. Men altså: Jeg fjernet absolutt alt, selv de aller minste rester Så fjernet jeg det øverste sandlaget, skylte sanden godt og steriliserte den i stekeovnen før jeg la den tilbake i akvariet. Deretter foretok jeg et 70% vannbytte og fulgte godt med hva som hendte. Cyanobakteriene var borte. Ingen tegn til ny oppblomstring etter to måneder.

Jeg sier ikke at sånn skal det gjøres. Jeg forteller bare hvordan jeg ble kvitt elendigheten.

Stephan
Det e bra hørre hvordan andre har håndtert det. Er relativt ny i hobbyen med ett 180 liter og ett 350 liter så setter pris på infoen Stephan.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap