Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Trym Andreassen © Linda Widente © Christoffer Sand
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Oppstart av mitt første akvarium
1  

Windzy
Medlem male.gif
Fra: Asker
Heisann,
Jeg fått tak i et 54L akvarium og er ivrig etter å sette det opp fortest mulig. Har dog en del spørsmål, da jeg er helt ny innen hobbyen. Er ute etter litt billige løsninger, men fortsatt opptatt av at det skal være ordentlig. Gjør gjerne litt DIY arbeid.

Først og fremst må jeg ha et filter. Han jeg fikk akvariumet av sendte med en Tetratec IN600 Plus, men han mente det var udugelig og anbefalte meg å kjøpe et utvendig filter (Ala AM-TOP 3336), da dette kom til å være mye bedre i lengden.
- Hvis jeg så går for dette Am-Top filteret, hvordan burde jeg sette det opp med filtermedia? Funker det å bare ha fint filtervatt og Eheim Biomech oppi, eller må jeg ha noe mer, evt annen biologisk media?

Deretter er jeg ute etter fisk og planter.
-Fisk; Her tenker jeg en 10-12 guppy, men vil også ha en slags bunnfisk. Har lyst på Pleco, men funker det greit med guppy og størrelse på akvariumet? Og hvilken sand burde jeg da gå for?
Planter; Har blitt anbefalt å ha planter med forholdsvis store blader, for å øke oksygenet i vannet (?), Noen tips til slike planter?

Alle tips tas imot, og takk på forhånd :)

 
Postet 13.05.2020 kl. 22:00
[Rapportér innlegg]
2  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Hei!

Gratulerer med akvarium!


Filtrering - personlig mener jeg utvendig filter er oppskrytt. Nå er det ikke feil å bruke utvendig filter, og en del sverger til disse. Men jeg synes ikke de er så gode at de forsvarer prisen. Personlig synes jeg ei luftpumpe og et svampfilter funker bedre. Det er også den absolutt billigste løsningen.
Om du likevel vil ha utvendig, så synes jeg at jeg fikk best resultat med å kjøre svamp først i forskjellig grovhet (grovest først), så biologisk materiale (keramiske ringer, baller o.l.) og fin filtervatt til slutt. Hvilke typer er ikke så farlig.

Fisk - 10-12 guppy blir fort veldig mange flere, så jeg ville kanskje startet med en mindre gruppe. Kanskje 5-6. En eller to hanner, resten hunner. Du vil få veldig mange guppy etter hvert uansett.
Du skriver du vil ha pleco, men mener du da en pleco som i det engelske navnet på ancistrus eller en hypostomus plecostomus, gibbiceps eller liknende?Mange av dem blir alt for store for ditt akvarium.
Hvis det er en vanlig ancistrus du mener, så går det sånn høvelig greit i en 54 liter.

Planter: Planter med store blader gir ikke nødvendigvis noe mer oksygen i vannet enn planter med små. Oksygen i vannet tilfører vi best ved å skape bevegelse i vannoverflaten gjennom filterløsningen vår eller også gjerne en luftestein. (Her er litt av grunnen til at jeg liker svampfilter bedre enn utvendigfilter da svampfilteret skaper masse bevegelse.)
Planter vil danne oksygen når de fotosyntetiserer på dagtid, men vil også forbruke oksygen på natta når lyset er av.

Sand/grus velger du ut i fra det du liker best. Det er noen fordeler og ulepmer med begge, men ikke verre enn at det ikke bør spille veldig stor rolle.

Ut over det så kan du velge de plantene du synes er fine, men i starten ville jeg kjøpt billge planter som vokser fort, slik at du har litt hjelp til å holde vannkjemien og algene under kontroll.
Etter hvert som akvariet blir innkjørt kan du anskaffe andre planter.

Håper dette var til litt hjelp. :) Lykke til.

History will be kind to me, for I intend to write it.
(Sist endret 18.05.2020 kl. 15:32 av Viktor )
 
Postet 18.05.2020 kl. 15:28
[Rapportér innlegg]