Diagnose og behandling av regnbue med

Først og fremst:

- Fisken er en Melanotaenia Praecox (Neon Regnbuefisk) hann
- Fisken har gått i karet i rundt to måneder.
- Fisken går sammen med 9 andre m. praecox, 10 c. trilineatus, 10 hasemania nana (kobbertetra) og 10 hyphessobrycon herbertaxelrodi (sort neontetra).
- Alle fiskene har bllitt tilsatt gradvis over de siste 2-3 månedene.
- Akvariet er et Juwel Rio 240; 121x41x55cm, ca. 240l med det medfølgende interne filteret. Aktivert kull og nitrogen skrubb er fjernet fra filteret og byttet ut med keramiske bioringer.
- pH - 6.7
- KH - 3.5
- 25C
- NH3/NH4+ - 0 ppm
- NO2 - 0 ppm
- NO3 - 20 ppm
- 30% vannbytte i uka
- Den syke fisken er slapp, har begynt å spise dårlig og henger stort sett rolig enten ved vannflaten eller ved bunn. De andre fiskene er aktive, spiser godt og viser ingen tegn til interesse i den syke. Det har heller ikke vært noe bølling ellers som jeg har kunnet se.

Som dere sikkert forstår ut ifra tittel og informasjonen over så har jeg en tilsynelatende syk m. praecox med "hul" mage.
Da jeg fikk regnbuefiskene var de i litt tvilsom form. De hadde gått i karet på dyrebutikken ganske lenge uten å bli kjøpt og virket litt magre og med dårlig farge. De har siden den gang blitt stadig bedre, farget opp fint og lagt på seg.
Så er det denne hannen. En av hannene (jeg antar at det var denne) var tregere til å legge på seg, men viste også forbedring. Han virket litt hul i magen og slappere enn de andre, men i og med at han ble bedre gikk jeg ut ifra at det ikke var noe alvorlig.
Nå før pinse reiste jeg derimot bort og da jeg kom tilbake var formen hans noe ganske annet. Fargen har endret seg og er nå mindre glinsende neon og mer mørk, han virker mager med "hul" innsunket mage, appetitten er lav, han "gaper/puster" litt mer enn de andre og han holder stort sett til vannflaten eller bunn i et hjørne.
Jeg tenker dette er en form for innvollsorm eller annen endoparasitt, men vil gjerne ha noen andres mening og jeg lurer veldig på hvordan jeg burde tilnærme meg behandling.
Jeg har eSha gdex på lur da jeg fra tidligere har fått gode resultater med 2000 og EXIT, men jeg har aldri blitt nødt til å behandle noe internt før.
Plussmedlem
Hei!


Aller først - meget flott presentasjon av sykdomsbildet. Et åpenbart eksempel til etterfølgelse da du ved å gi så utførlig og detaljert info bidrar til å eliminere mange unødvendige og tidkrevende spørsmål.

Så til den viktige delen - begynn medisinering. Her er det lite å vente på, egentlig.
Det du beskriver stemmer overens med bakteriell infeksjon eller også parasitter, og selv om det skulle være for sent for denne ene fisken, vil du potensielt kunne begrense smitte ved å begynne behandling.
Siden man her ikke kan stille en spesifikk diagnose, så ville jeg medisinert mot både bakterier og parasitter.

Min erfaring med Esha-produkter er også gode.
Hei Viktor og takk for svar.

Først en liten oppdatering: Situasjonen har blitt noe mer komplisert over natten. Den syke m. praecox har blitt enda mørkere i fargen og én av praecox hunnene har nå begynt å jage ham litt, ellers er oppførselen den samme. I tillegg har det over natten dukket opp tegn på hvitprikk i karet (regner med at det kommer av stresset fra hva nå enn den andre infeksjonen er).

Jeg tenker jeg begynner behandlng umiddelbart og ut ifra det du sier så bør jeg behandle mot både parasitter og bakterier. I tillegg må jeg selvfølgelig slå ned hvitprikken før den tar overhånd. Takk og pris for at eSha produktene går sammen uten å bli farlig!

Behandlingen blir da som følgende: gdex (praziquantelum mot parasitter), 2000 (mot bakterie hvis det er årsaken, ellers mot sekundære soppinnfeksjoner) og EXIT (mot hvitprikk).

Det jeg nå lurer på er hvordan jeg bør gå frem med å bruke gdex. I følge bruksanvisningen skal jeg ha det rett i vannet (som med de fleste medisiner) med en konsentrasjon på 1 dråpe per liter første dag og 0.5 dråper per liter dag to og tre. Det blir da 480 dråper på kun en tredagers kur og flasken inneholder bare 625 dråper totalt. Jeg har i tillegg sett mange klage på at medisin mot endoparasitter er lite effektivt brukt i vannsøylen og at en del tilfører det i maten både for å spare medisin og for å gøre fiskenes opptak mer effektivt. Hva tenker dere? Er det best å følge bruksanvisningen til punkt og prikke og prøve å få tak i mer gdex hvis en tre dager kur ikke holder, eller burde jeg bruke det i maten? Hvordan og hvor mye burde jeg i såfall tilsette i maten for best mulig opptak?
Medisin-medisin-medisin.
Var jeg deg ville jeg avlivet den "slitne" regnbuefisken umiddelbart.Så ville jeg byttet litt vann,og økt temp til 30-31gr.Husk at ved varmt vann er det lite oksygen i vannet så du kan ha lavere vannstand med utblås i overflaten.Etter et par dager er nok hvitprikken borte.Å bruke medisiner er en sjanseseilas som bør unngås . Lykke til, hilsen Terje.
Plussmedlem
Magnus Frivoll
Hei Viktor og takk for svar. Det jeg nå lurer på er hvordan jeg bør gå frem med å bruke gdex. I følge bruksanvisningen skal jeg ha det rett i vannet (som med de fleste medisiner) med en konsentrasjon på 1 dråpe per liter første dag og 0.5 dråper per liter dag to og tre. Det blir da 480 dråper på kun en tredagers kur og flasken inneholder bare 625 dråper totalt. Jeg har i tillegg sett mange klage på at medisin mot endoparasitter er lite effektivt brukt i vannsøylen og at en del tilfører det i maten både for å spare medisin og for å gøre fiskenes opptak mer effektivt. Hva tenker dere? Er det best å følge bruksanvisningen til punkt og prikke og prøve å få tak i mer gdex hvis en tre dager kur ikke holder, eller burde jeg bruke det i maten? Hvordan og hvor mye burde jeg i såfall tilsette i maten for best mulig opptak?


Jeg har aldri brukt Esha Gdex så jeg skal ikke uttale meg om virkningen, men siden vi her snakker om en mulig parasittinfeksjon, så er det i mitt hode bedre å bruke det i vannsøylen. Syke fisk kan være vanskelige å få til å spise, så man ender da med at fisk med god appetitt får i seg masse medisin, mens de stakkarene som trenger det, ikke opptar nok. Kanskje kan det være en ide å bruke begge metoder? Etter din beregning så har du nok til å dosere både i vannsøylen og litt i maten.

Eneste medisinen jeg har benyttet i likende tilfelle er Sera Nematol (men det var mot bekreftet innvollsorm), som var meget effektiv, og den doseres også i vannsøylen. Ellers har jeg bare måttet bruke medisiner forebyggende.

Hvitprikken kompliserer ting en del. Jeg er enig med purdnan at temperaturbehandling er en grei metode i isolerte tilfeller av hvitprikk, men her har man et allerede pågående sykdomsbilde og så får man hvitprikken oppå denne igjen - kanskje som et resultat av allerede svekket fisk. Å avlive den hardest rammede fisken vil spare den for lidelse, men det vil ikke kurere sykdommen som er i karet.
Videre er Esha Exit ofte vurdert som en av de beste mot nettopp hvitprikk.

Videre vil jeg avslutningsvis komme med en liten opplysning vedr. mengden oppløst oksygen i vann - i vann med temp. på 20 og 30 grader er det henholdsvis ca 10 og 8 mg/l. I utgangspunktet er dette mer enn nok for de aller fleste akvariefisk. Men skulle du være i tvil om det er nok oksygen i vannet, så sett inn en luftestein eller skap overflatebevegelse på annen måte, lik purdnan skisserer.
Tilfeldig bekjentskap
© Hans-Georg Evers
Reklame for plussmedlemskap