Gravid eller syk?

Hadde tidligere en platy-hunn som var tydelig syk: avmagret og gjemte seg på bunnen og bæsjet gjennomsiktige sytråder. Denne gangen er det den som har flest avkom som bare fortsetter å se klekkeklar ut, uten at det skjer noe. Vi snakker uker der hun ser like sprekkferdig ut som dagen før jeg finner ny yngel i karet. Avføringen begynner å bli litt sytråd her også.. Hva tror dere?
Plussmedlem
Hei!

Vanligvis er det tre syndebukker i slike tilfeller:
Sykdom (bakterielle infeksjoner, parasitter m.m.)
Vannkvaliteten (ammoniakk/nitritt-utslag)
Fóret (for ensidig eller feil kost)

Veldig ofte handler det om vannkvalitet og kosthold så jeg ville prøvd å rette disse først.

Test vannet og skift vann oftere. Gjerne flere små bytter annenhver dag eller noe i den retningen. En 15-20% hver gang. Hvis stort utslag på ammoniakk/nitritt, så skift mer og enda oftere til disse er på 0.

Gi platyene vegetabilsk kost som grønnsaker (brokkoli, squash, erter o.l.) og bladgrønt som spinat osv. De er altetende, men bør ikke få animalske proteiner mer enn et par-tre ganger i uka.
Hvis det er dette som er årsaken, så vil du kunne se en bedring i avføringen i løpet av få dager. Om problemet vedvarer så kan du prøve medisinering. Denne anbefaler jeg å kjøpe inn uansett slik at du har den i bakhånda om du skulle trenge medisiner en annen gang også.

Platy kan, i likhet med en del andre levendefødende, utsette fødsel til forholdene er gode nok. Og de går normalt sett bortimot en måned fra befruktning til fødsel under normale tilstander.
Takk, da skal jeg bli flinkere med maten + ta vannbytter litt oftere. Har til nå gjort det ca en gang i uka, men kunne prøvd hver 5. dag eller noe sånt.. Leste nettopp at sand var også bedre enn grus pga blir lettere giftstoffer/sykdommer nedi der?

Men hipp hurra! Normal form på platy-mor og fant ny yngel!
Plussmedlem
JellyBellyFish
Leste nettopp at sand var også bedre enn grus pga blir lettere giftstoffer/sykdommer nedi der?


Nei, ikke hvis man er nøye med renholdet. For grus er det viktig at man stikker slamsugeren et par cm nedi slik at man får fjernet det meste av avfallet. Da unngår man dette.

Sand kan skape sine helt egne utfordringer, men disse kommer stort sett av at bunnlaget er for dypt og det skapes anaerobe lommer.

Uansett bunnlag så må akvariet rengjøres og vedlikeholdes. Er man nøye med dette så har man gjort veldig mye riktig og unngår denne typen problematikk i stor grad.

Plussmedlem
Jeg glemte forresten å nevne at grønnsaker og bladgrønt må kokes/forvelles slik at fiskene får dette i seg lettere.

Haha, jeg som trodde jeg hadde rota litt mye rundt nedi der. Men da har jeg gjort det riktig likevel da Må tydeligvis bare gjøre det enda litt oftere. Kan muligens filteret være for svakt? Har noen andre, men har blitt bortskjemt med at den lille er helt støyfri, og da jeg skaffet et større versjon av den så fløy fiskene nesten avgårde på grunn av utstrømmingen selv på lavest innstilling.

Nå var jo jeg på vei til å stappe en agurkbit oppi der, men da bør altså denne også kokes? (Sorry, nybegynner og må ha det inn med mer enn en teskje veit du..)

Når jeg først spør om ting: kampfisken fikk jo eget kar og har behandlet den med eSHa 2000 mot finneråte. Ser ut til at det går bedre og at den trives bedre alene i 30-literen. Men hvorfor danner det seg slimlag her og der? Dukket opp på ei lita rot og en moseball. Rota tok jeg ut ved vannskifte og la i kokende vann, moseballen er godt skylla og bunnen er slamsuga som f*** nå.
Plussmedlem
Du, det er ikke noe problem altså! Jeg står klar med teskjea jeg!

Agurken trenger ikke kokes. Tviler på at agurk tåler det egentlig. Men hardere grønt som brokkoli, squash o.l. må ha en runde i varmvann når det fores til platy eller andre fisk som ikke har egnet munn til store biter.

Vedr slimlaget så spørs det helt hva slags "slim" det er du mener. Hvis det er hvit eller neste gjennomsiktig så er det mest sannsynlig sopp.
Er det blågrønt så er det cyanobakterier (kalles også BGA/blågrønnalger selv om dette er misvisende).
Er det svart/mørkebrunt så er det nok diatomalger.

Sopp er ikke farlig og en del fisk/reker/snegler spiser faktisk denne. Kommer ofte av trevirke som ikke er helt gjennomtørket, eller man har brukt noe man har funnet ute. Vil se ut som klumper av delvis gjennomsiktig gelé. Forsvinner som oftest av seg selv. Kommer de på ei rot, så ta ut rota og skyll denne i kokende vann. Likedan med stein. Må fjernes manuelt hvis det vokser på noe som ikke tåler varmvann.

Blågrønnalger er egentlig bakterier som benytter seg av fotosyntesen for å skaffe seg næring. Ser ut som et tynt blågrønt filtteppe. I små mengder er de harmløse og det finnes dyr som også eter disse. Men de vokser faderlig fort og kan dekke svære områder i akvariet fort. De er slimete å ta på og "flakene" faller fra hverandre selv ved lett berøring, i motsetning til vanlige alger.
De kommer ofte av litt slapt vedlikehold kombinert med dårlig sirkulasjon, og dette er også løsningen på problemet. Skift vann og slamsug den BGA'en du ser, og øk sirkulasjonen i akvariet. Ikke så mye at fiskene sliter med å svømme riktignok.

Brune diatomalger (også kalt kiselalger) er ganske vanlig å få i nyoppstartede akvarium som har et overskudd av fosfater og silikater i vannet og ellers ustabile vannverdier. Særlig vanlig i saltvannskar. Ser ut som et tynt lag svartbrun tjære. Ofte vil de forsvinne av seg selv når andre alger og planter blir mer etablerte, men av og til kan de være ganske gjenstridige. Her gjelder det å fjerne så mye av algene som man kan hver gang det dukker opp noe, og enda viktigere - sørg for å få ned mengden næringsstoffer i vannet.
Det betyr at man slutter å gi gjødning til plantene i en periode og bytter vann og rengjør ofte. Her skader det heller ikke å gi filtersvampene en skvis eller to.
Det finnes fosfatfjernende midler som samtidig tar med seg silikater, men man må fremdeles gjøre en innsats selv.

Vil tro det var sopp du hadde på rota, men tok med de andre to da de heller ikke er uvanlige å være borti.
Tusen takk for nøye info!

Det var nok helst det første sopp-alternativet ja. Om jeg er heldig nå, så er jeg kvitt den i denne omgang ;P
Tilfeldig bekjentskap
© Ariel Bornstein
Reklame for plussmedlemskap