Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Kjetil L © Lars Jamne
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Neon tetra gjemmer seg fra lys
1  

Kirsti Lowdermilk
Medlem female.gif
Fra: Stabekk
Hei,

Jeg har nylig oppgradert akvarium til mine neon tetra. De har vært der i et par uker. Når jeg oppgraderte så kjøpte jeg også flere neon tetra for å ha en større stim. De har vært med meg i to år ellers, og har aldri hatt noe problem med lys, selv om jeg nå vet at de ikke skal ha direkte lys. Men siden vi flyttet dem til det nye har de oppført seg veldig redde når vi skrur på lyset. Når lyset er av oppfører de seg helt normalt, men når vi skrur på, svømmer de fort til bunnen og gjemmer seg. Har noen erfaring med det? Og hva kan jeg gjøre for å få dem til å slappe av med lyset på?

 
Postet 06.12.2020 kl. 14:20
[Rapportér innlegg]
2  

Erlend N
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Hei

Jeg har ikke erfaring med dette selv, men som du sier så er ikke neon tetra så glad i lys. Foreslår derfor noen flyteplanter som skygger til deler av akvariet eller en stueplante oppå som dypper røttene sine nedi akvariet. Målet blir å skyggelegge deler av akvariet på en måte du synes ser bra ut :)

 
Postet 09.12.2020 kl. 12:45
[Rapportér innlegg]
3  

Kirsti Lowdermilk
Medlem female.gif
Fra: Stabekk
Hei takk for svar, har dekket til en del nå med å dimme lyset og mørkne til sidene, men har ikke nok planter til å dekke hele overflaten enda, så det jobber jeg med ja, må bare få dekket alt. Synes bare det er så rart fordi de har aldri reagert sånn på lys før. Men de har roet seg litt siden jeg fikk dempet lyset så fortsetter bare med det ja. :) Med mindre noen andre har spesifikk erfaring med akkuratt dette og at det er en spesiell løsning.

 
Postet 09.12.2020 kl. 13:31
[Rapportér innlegg]
4  

Erlend N
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Er du vant med å trene hund? Du kan prøve positiv forsterkning om du gidder :P Da må du gi fiskene mat når de kommer opp til lyset. Det tar nok en stund før du ser noen forskjell, men fisk kan også lære. Du må også finne en balanse mellom overforing og at alle fiskene i stimen får en "godbit".

 
Postet 09.12.2020 kl. 15:51
[Rapportér innlegg]
5  

Kirsti Lowdermilk
Medlem female.gif
Fra: Stabekk
Hei, ja har drevet med det, prøver å få dem til å assosiere lyset med mat, men de er redde for å svømme til toppen for øyeblikket, men merker at de er veldig matmotiverte. :)

 
Postet 09.12.2020 kl. 17:41
[Rapportér innlegg]
6  

Sharanu
Medlem male.gif
Fra: Straume
Hvor mange neon tetraer har du? Min erfaring er at de ikke begynner å bli godt trygg før en har minst 20stk.

Jeg hadde nærmere 200 neontetraer i et akvarie og eneste ganger de gjemte seg var i 20-30 sekunder etter lyset ble slått på, etter dette var de fremme og veldig nysjerrige og aktive. Jeg kunne holde en matbit i vannet og de nesten sloss om maten, samt at de tygget/smakte på hånden min.

 
Postet 09.12.2020 kl. 20:29
[Rapportér innlegg]
7  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Hei!

Det kan hende det nye lyset enten opplevelses sterkere enn det gamle eller at det kaster noen skygger/refleksjoner som fiskene skremmes av.

Særlig LED-lys vil, ved større bevegelser i vannoverflaten, kunne skape en bølgende lyseffekt som vi mennesker ofte synes er dekorativt, mens ikke alle fisker setter like mye pris på.

Prøv å dekke til deler av overflaten. På kortsiktig basis kan du bruke et lystett plastlokk eller annet materiale som flyter. Dette vil skape en skygge ovenfra som ofte øker fisks følelse av trygghet. Du burde kunne se forandring hos fiskene innen kort tid, om det er dette som mangler.
På lengre sikt kan du bruke flyteplanter eller kanskje også tre-elementer som stikker opp av vannet. Her går det an å være kreativ.

Hvis skygge ikke er tilstrekkelig, må man se på andre årsaker.
Er det nye akvariet vesentlig større enn det gamle, og er dekorasjoner/planter i så fall mye mer spredt enn det gamle?
Er det andre ting som er nytt i akvariet? Er bunnlaget av en annen farge? Har akvariet en bakgrunn? Har du kjøpt andre fisker i tillegg til ekstra neontetra?
Er det nye akvariet plassert et annet sted enn det gamle? Er fiskene syke?

Slike ting kan være med på stresse fiskene. Bortsett fra sykdomsutvikling, så vil mye av dette gå seg til med litt tålmodighet, for det kan ta lang tid for en del fisk å akklimatisere seg til nye omgivelser.

History will be kind to me, for I intend to write it.
(Sist endret 11.12.2020 kl. 10:35 av Viktor )
 
Postet 11.12.2020 kl. 10:33
[Rapportér innlegg]