Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Fisk > Ciklider >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Ciklider
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Morten Kirkevåg © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Sør-amerikanske ciklider
Søk
Siste innlegg
Scalare vs leopoldi
1  

juliee
Medlem female.gif
Fra: Molde
Lurer litt på om det er noe særlig forskjell på P. leopoldi og P. scalare annet enn størrelse? Ser aldri noen som har leopoldi, er dette rett og slett bare på grunn av at scalarens ulike fargevarianter gjør den mer populær og lettere å oppdrive?

 
Postet 12.01.2021 kl. 13:35
[Rapportér innlegg]
2  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Hei!

Leopoldi og scalare skiller seg utseendemessige lite fra hverandre annet enn størrelsen som fullvoksen. Leopoldi har en noe lengre "neseprofil" enn P. scalare, og har også en blå flekk bak øyet, noe P.scalare ikke har. Ellers er de veldig like.

Jeg tror mye av grunnen til at P. scalare er mer vanlig i hobbyen er at de legger langt flere egg enn leopoldi og dermed kan avles i langt større kvanta. (Leopoldi legger ca 60-70 egg, kontra scalare som kan legge 3-400). I tillegg er nok leopoldi vanskeligere å avle enn scalare, da de setter større krav til forholdene.

Jeg bruker å tenke på dem som at scalare er de domestiserte kjæledyrene, mens leopoldi og altum er de "ville" variantene. En måte man kan se det på er at scalare ofte har mistet en del av "foreldreinstinktene" og vil bl.a. kunne spise sitt eget yngel mange ganger før de skjønner tegninga, mens leopoldi og altum gjør dette i langt mindre grad.
History will be kind to me, for I intend to write it.
(Sist endret 13.01.2021 kl. 13:12 av Viktor )
 
Postet 13.01.2021 kl. 13:11
[Rapportér innlegg]
3  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Pterophyllum altum, Pterophyllum leopoldi og Pterophyllum scalare er tre forskjellige arter. (Med mindre det har skjedd ting i taksonomien som jeg ikke har fått med meg.)

Alle finnes fortsatt i naturen, og alle har blitt avlet i fangenskap, men kun P. scalare har blitt utsatt for utbredt selektiv avl i fangenskap, altså med "unaturlige" fargevarianter, slørfinnevarianter o.l.

Det er likevel en del akvarister som foretrekker de naturlige variantene av P. scalare, både de "generiske Amazonas-skalarene" og varianter med mer spesifikt geografisk opphav som f.eks. Peru-skalare, Manacapuru "red shoulder", Rio Negro-skalare, etc. Disse kan man få tak i både viltfanget og avlet i X antall generasjoner i fangenskap, alt etter hvor godt man gidder å undersøke/lete.

Tross tilnavnet "dvergskalare", er ikke Pterophyllum leopoldi så veldig mye mindre enn Pterophyllum scalare. Litt mindre er den, men ikke så mye mindre som jeg tror mange ser for seg. Grunnene til at den ikke er like utbredt i akvaristikken, er nok hovedsakelig som Viktor sier, at den er vanskeligere å drette.

I tillegg har jeg en mistanke om at mange akvarister syns P. scalare ser penere ut en P. leopoldi, og når dette kommer i tillegg til forskjellen i pris og vanskelighet, så blir det et enkelt valg for de fleste.

(Sist endret 13.01.2021 kl. 13:44 av Kampfisk )
 
Postet 13.01.2021 kl. 13:41
[Rapportér innlegg]
4  

juliee
Medlem female.gif
Fra: Molde
Tusen takk for utfyllende svar! Har dere noen ide om hva en P. Leopoldi koster i butikk?

 
Postet 13.01.2021 kl. 13:47
[Rapportér innlegg]
5  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
sitat av juliee:
Tusen takk for utfyllende svar! Har dere noen ide om hva en P. Leopoldi koster i butikk?


Varierer, men har sett fra ca 200 kr pr fisk og oppover til en 6-700. Er som oftest viltfanget. Er vel den sjeldneste og kanskje også den dyreste i butikk av de tre artene.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 13.01.2021 kl. 13:58
[Rapportér innlegg]
6  

juliee
Medlem female.gif
Fra: Molde
Okei, tusen takk! :)

 
Postet 13.01.2021 kl. 14:01
[Rapportér innlegg]
7  

Roland Dreinø
Medlem male.gif
Fra: 3482 Tofte
Som " kampfisk" sier, blir leopoldii større end de fleste tror.
Men absolutt verd å holde, en flott scalare. Faktisk flottere end de fleste " vanlige" scalare.
Har had den flere gange, ikke så dyr som Viktor skriver, men det kommer kanskje an på hvor man bor ?

 
Postet 14.01.2021 kl. 17:07
[Rapportér innlegg]
8  

juliee
Medlem female.gif
Fra: Molde
Har forstått det sånn ja at de ikke er noe særlig mindre enn vanlig scalare på tross av at de kalles "dverg", men den ser veldig flott ut ja! Er absolutt interessert i denne??

 
Postet 14.01.2021 kl. 18:29
[Rapportér innlegg]
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)