Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Vannverdier >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Vannverdier
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Jeff Rapps © Michael Legnér © Håvard Støre Andresen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Vannverdi
1  

Noldus
Medlem female.gif
Fra: Narvik
Helt nybegynner i akvarieverden, og forstår ikke helt dette med vannverdier. Har forsøkt å spørre på dyrebutikken, men fikk ikke annen hjelp enn tips om å sjekke her inne. Jeg ønsker å ha guppy eller platy (evt begge deler), og fikk da beskjed om at jeg måtte kjøpe gh+ for å ha I vannet, og at fiskene skulle ha verdi der på mellom 9-19. Men hva med KH og Ph? Jeg brukte en slik test strips, og i følge den var både ph og Kh feil. Hvordan endrer jeg dette? Eller er dette noe som kan komme seg når akvariet har stått noen dager? Fiskene kjøper jeg jo ikke før om ca 14 dager. Ph var på rundt 6,4 og KH en plass mellom 0 og 3. Hva gjør jeg?
På forhånd takk for svar!

 
Postet 06.04.2021 kl. 18:55
[Rapportér innlegg]
2  

Magnus Frivoll
Plussmedlem male.gif
Plussmedlem
Fra: Lørenskog
pH sier noe om hvor surt vannet er. Det er mange faktorer som kan påvirke det slik som co2, garvestoffer, materiale som brytes ned og kildevannet ditt. Det kh sier noe om er evnen til å bufre endriger i ph og gjøre denne mer stabil, samt potensielt å øke denne til en viss grad.

Personlig bruker jeg et produkt som heter pH/KH+ da vannet mitt fra krana har en pH på 6.5 og en KH for lav til at jeg kan måle den, noe som gjør ting kronglete med co2 innsprøytning. I mitt tilfelle ønsker jeg å kunne peile meg inn på en ganske spesifikk KH så jeg kan vite hvor mye co2 jeg har, derfor er pH/KH+ fint for mitt bruk.

I ditt tilfelle kan du selvfølgelig også bruke dette, men et annet alternativ er å finne andre kilder til kalk. Jeg har for eksempel sett mange ha gode resultater med korallsand eller aragonitt sand ment for saltvann iblandet bunnlaget eller skjellsand i en stoff pose i filteret. Et annet alternativ kan være å bruke kalkholdig stein som dekor.

Hva som passer best for deg vil komme an på hva du har tilgang til, vannet ditt, hvor mye du ønsker å betale og hvor mye jobb du ønsker å legge i det. Kalkholdig stein/Aragonitt/Skjellsand/Korallsand er lite jobb når det først er på plass og det varer lenge, men endringer vil også være gradvise og mindre eksakte og du vil være nødt til å prøve deg frem med mengde og gi det litt tid til å virke når du først setter det opp. pH/KH+ vil ha veldig rask effekt, hvis man er litt nøye kan man få ganske eksakte resultater, men må haes i ved hvert vannskifte.

 
Postet 08.04.2021 kl. 21:17
[Rapportér innlegg]
3  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Hei!

Google "Multihullstein" så vil du få oppslag fra bl.a. Webzoo og Zooservice på en kalkholdig dekorstein som bufrer vannet ditt, men ikke sinnssykt mye.

Jeg har som deg naturlig mykt vann, men med en slik en i karet så trenger jeg ikke tenke stort på tilsetninger og kan bytte vann nærmest som det passer meg, uten å måtte mikse og måle så mye.

Ut av krana er ph hos meg 7,5 cirka, men i et akvarium vil den falle ned på nivåene du snakker om. Med sånne steiner er akvariene jeg bruker disse i ganske så stabile på midten av 7-tallet.
Og så synes jeg de ser bra ut.
Bare et tips. :)

Og alt det Magnus nevner vil ha samme effekten. Det er bare å velge den måten som man liker best.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 09.04.2021 kl. 09:46
[Rapportér innlegg]