Soppinfeksjon?

Jeg satte inn di første fiskene i akvariet mitt for 3 dager siden, blant annet et stim med rødmunntetra. Ser nå at en av dem har fått et slags hvitt belegg over det meste av kroppen. Den virker til å være i god form å spiser bra. Har prøvd å finne ut å kommer fram til at dette kanskje er en soppinfeksjon? Hva burde jeg gjøre? Håper noen kan hjelpe
Plussmedlem
Hei!

Det høres ut som fløyelssyken, men kan også være sopp.
Soppen vil gjerne opptre som dotter, mens fløyelssyken (oodinum som den egentlig heter) legger seg som et tynt fløyelslag over det meste av kroppen dens.

Begge sykdommene er lett kurerbare.
Soppinfeksjoner er gjerne sekundærinfeksjoner i sår o.l. og vil veldig ofte gå over av seg selv. Hyppige vannbytter og rikelig med god mat pleier å være nok.

Fløyelssyken kureres ganske lett ved å øke temperaturen, metoden kalles temperaturkuren:

http://akvaforum.no/text.cfm?id=1710

Linken er til sykdomsartikkelen her på AF. Nederst i denne er temperaturkuren (og andre kurer) beskrevet.

Ellers kan man kjøpe medisiner mot det meste. Esha 2000 er mot sopp m.m., Esha Exit mot fløyelssyke m.m. Sera sin variant kalles vel Sera Costapur, om jeg husker riktig.
Tusen takk for gode råd. Jeg kjøpte begge produktene du anbefalte å har behandlet med disse i 4 dager nå. Men jeg ser fortsatt ingen endring! Fiskene virker frisk å rask men den som var syk har fortsatt denne hvite hinna over hele kroppen. Synes også jeg ser antydning på at par av di andre fiskene også nå. Noen med gode råd?
Plussmedlem
Fortsett å behandle.
Noen ganger er infeksjonene/parasittene mer innbitte og trenger lengre behandling for å kureres.

Om du har begge medisinene og ikke ennå gjør det, så kan du behandle med begge. Det er litt "skyte spurv med kanoner", men det er ofte det vi må gjøre i akvariehobbyen.
Vær klar over at Esha 2000 i standard dosering ikke er særlig effektiv i bløtt vann. Så har du slikt vann skal dosen dobles.
Ja jeg har behandlet med begge 2 i 4 dager. Står at man skal være forsiktig ned behandling over 4 dager. Jeg har veldig bløtt vann i akvariet mitt så da har kanskje doseringenvært for liten. Burde jeg fortsette med begge midlene eller er det nok å bare bruke esha exit siden dette nest sansynlig er fløyelssyke?
Takk for svar!
Ser ingen god grunn til å fortsette med Esha exit dersom det ikke er noen endring/bedring etter 4 dager.
Men du mener kanskje han bør fortsette, Viktor? Du har sikkert bedre greie på dette enn meg...
Esha 2000 har nok ikke hatt store virkningen, med kun 1/2 dose av det som er anbefalt i ditt bløte vann.
Er det fortsatt bare en fisk som ser syk ut?

Jeg ser av en annen tråd at du også har pamsermaller, amanoreker og Ancistrus i akvariet ditt.
Satt du inn alle disse fiskene på en gang, i et kar som ikke hadde hatt fisk tidligere?
Hvordan kjøre du i tilfellet inn akvariet før du hadde fisk i?
Ja alle fiskene ble satt inn samtidig. Tok litt filtergjørme fra et annet godt etablert å friskt kar over i dette dagen før innsetting av fisk. Synes jeg kan se antydning på en annen rødmunntetra men er hovedsakelig denne ene som virker å være hardt rammet. Formen virker fortsatt veldi bra, d er bare dette belegget over hele kroppen. Kan det være noe annet enn fløyelssyke? Synes det er lite bilder å finne for sammenligning
Kan dette være noe annet enn fløyelssyke?
Nå har jeg behandlet i snart 2 uker! Synes det skjer veldig lite. Kanskje en liten antydning til bedring men d er lite. Noen som har peiling på dette? Skal jeg fortsette behandling eller finnes det noe annet jeg kan gjøre? Håper noen kan hjelpe!
Plussmedlem
Matias Hagtvdt Hansen
Nå har jeg behandlet i snart 2 uker! Synes det skjer veldig lite. Kanskje en liten antydning til bedring men d er lite. Noen som har peiling på dette? Skal jeg fortsette behandling eller finnes det noe annet jeg kan gjøre? Håper noen kan hjelpe!


Det er ikke uvanlig at dette vedvarer i mange uker, og ut i fra bildene lener jeg mer mot at de har hvitprikk enn fløyelssyken nå. Prikkene er for få og i største laget til å være fløyel, selv om det fremdeles ikke er umulig.

Om du ikke allerede har gjort det så ville jeg tenkt på å øke temperaturen.
Dette fungerer delvis ved at parasittene fullfører livssyklusen sin raskere samt at den også tar livet av en del av de. I lavere temperaturer overlever de uten en vert lenger og har mye bedre tid til å finne en ny.

Jeg vet det står at man skal være forsiktig med medisinering etter dag 4, men jeg er uenig i dette fordi hvitprikk/fløyelssyken er svekkelsessykdommer og VIL (hvis ubehandlet) ta livet av fiskene dine.

Så jeg ville behandlet så lenge det var liv å potensielt berge i akvariet.

Et alternativ du kan vurdere er å ta fiskene ut av akvariet og behandle dem i en stamp/bøtte/en eller annen beholder som egner seg til å huse fisk. Gjerne hver art for seg, om det går. Der kan du langt bedre kontrollere medisinene, det er ingen planter og dekor å ta hensyn til og du får langt bedre kontroll på temperatur og vannbytter da du kan slamsuge hele bunnen veldig effektivt.
Parasittene bor i sanda/grusen i sitt første livsstadium, men medisiner og temperatur kan bare angripe dem når de er i sitt andre livsstadium - frittsvømmende.
Ved å flytte fiskene til en beholder uten dekor/bunnlag kan du angripe parasittene i et livsstadium de normalt sett er mer trygge i.
Når akvariet er tomt, kan du la sykdommen dø naturlig ut. Det kan ta litt tid det også, men burde være trygt for fisk igjen etter rundt 2 uker. Høy temperatur (over 30-32 grader) vil også her bidra til å bekjempe parasittene.

Det er selvsagt ikke alle som har mulighet til å gjøre det slik, men det er et alternativ.

Vær likevel forberedt på at man kan tape kampen mot disse sykdommene, uavhengig av hvor mye innsats man legger ned i å berge fiskene.

Kan avslutte med en litt lystigere anekdote - jeg har selv brukt medisinere-i-bøtte-metoden på pansermaller med infeksjon. Etter en kort stund, men før behandlingen var over, la de haugevis med egg flere dager i strekk på grunn av de konstante vannbyttene.

Lykke til videre!


Takk for langt svar! Jeg synes ikke egentlig fisken ser så prikkete ut, men dette kan du bedre enn meg så du har sikkert rett i at det hvitprikk. Jeg har prøvd å skru opp tempen. Den har stått på 32-33 grader i over 1 uke uten at jeg synes det har hatt særlig påvirkning. Men da er konklusjon: hold høy temperatur, hyppige vannbytter og fortsette å behandle til tegn på sykdom er borte?
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap