Tips om akvariefotografi og redigering av bilder

Plussmedlem
Fotografi er ein stor del av akvariehobbyen, og vi har artiklar i artikkelsamlinga som alle kan ha nytte av å lese.

[URL=text.cfm?id=1758]Les Bjarne sin artikkel om fotografering av fisk i akvarium[/URL]

[URL=text.cfm?id=1875]Les Holger sin artikkel om enkel redigering av digitale foto for å oppnå betre kvalitet.[/URL]
Dette er så absolutt anbefalt lesning
Vi har pr. i dag ca. 2000 bilder i de ulike basene våre her på AF. Benytt gjerne disse dagene i påsken, dersom du er i nærheten av et akvarium, til å hjelpe oss med flere bilder av ulike arter. Under de ulike profilene i basene finnes det mulighet til å laste opp bilder av den respektive art. Bildene vil så granskes av en bilderedaksjon før de evt. legges inn under arten.
Vi nærmer oss nå fireogethalvttusen bilder i fiskebasen! Alle AF-medlemmer kan bidra med bilder der og bli kreditert med navn under bildet samt link til profil. I tillegg vil bidragsyterne også få "tildelt" medalje

I alle kunnskapsbasene her på AF så kan en bidra med bilder. Søk opp den arten du har bilde av og der finn fram til opplastingsskjema for bildeopplasting.

Før bilder lastes opp anbefales sterkt å lese artiklene nevnt i første innlegg i denne tråden
Det må gjerne stilles spørsmål om foto og redigering i forumet.

Samlet sett er dette noe av det vi har best kompetanse på her på AF.

Jeg har fått mange gode tips fra Bjarne og andre medlemmer de siste tre-fire åra.
Forslag til kamera?
Jeg har lyst til å kjøpe meg digitalkamera og prøve meg litt på akvariefotografering. Er det noen som har forslag til et godt kamera som ikke koster titusenvis av kroner? Kan tenke meg å bruke 5-7000 på kamera, forutsatt at jeg finner et som er bra, men trenger altså tips.
Akvariedilla
Jeg har lyst til å kjøpe meg digitalkamera og prøve meg litt på akvariefotografering. Er det noen som har forslag til et godt kamera som ikke koster titusenvis av kroner? Kan tenke meg å bruke 5-7000 på kamera, forutsatt at jeg finner et som er bra, men trenger altså tips.


I den prisklassen du skisserer så kan jeg anbefale deg å kikke nærmere på et digitalt speilreflekskamera. Her er det flere merker og modeller å velge blant:

Canon har bra utvalg i ditt prisleie eks. Canon 350D og det nye 400D. 350D er nok billigere vil jeg tro nå, siden 400D "tar over" endel av markedet til 350D. Nikon har også endel modeller i den prisklassen. Eks. Nikon D50 og Nikon D70s.

Alle kameramodeller nevnt her selges gjerne i såkalte "kit-sett" dvs. at du får med et objektiv, vanligvis et zoomobjektiv i området 18-70mm eller 18-55mm. Da har du et godt utgangspunkt for fotograferingen.

For akvafoto så vil du nok kunne oppnå enda bedre resultater med et såkalt makroobjektiv. Her er det også mange valgmuligheter. Selv benytter jeg her et 60mm makroobjektiv. Dette fungerer utmerket til fiskefoto, men til f.eks. insektsfoto der en gjerne vil komme så nærme som mulig uten at insektet flyr av sted (f.eks. sommerfugler) så er det ikke det beste valget. Da anbefaler jeg heller et makroobjektiv med brennvidde 100mm eller mer. Da kan en fotografere fra litt større avstand og likevel kunne oppnå 1:1. Dvs. at motivet gjengis i samme størrelsesforhold på bildet som i virkeligheten.

Når kameraet du velger først er innkjøpt anbefaler jeg deg sterkt til også å sette deg inn i litt bildebehandling. Dette er et etterarbeid med bildene som alle seriøse digitale fotografer anser som viktig og endel av det å fotografere digitalt. Her foretar du nemlig endel etterjusteringer bl.a. fargekorreksjoner, beskjæringer og mye mer som vil gjøre at bildet fremstår akkurat slik du vil. Dette kan sammenlignes med mørkeromsarbeidet som ble gjort tidligere etter fotografering med "de gamle" filmbaserte kameraene.

En annen kjekk ting å sette seg inni hvis man kjøper et nokså bra kamera som Bjarne nevner er å bruke rå format (RAW) av bilder. Med filer lagret i dette filformatet kan du forandre mange av innstillingene for bildet i ettertid, som et digitalt negativ. Dette er utrolig stilig, og noe jeg gjerne skulle hatt personlig. Funksjonaliteten for dette finnes til en del både dyre og billige programmer.
Å fotografere i "rå-format" gir et mye større spillerom i etterbehandlingen. Det er helt riktig Bakdelen for den "glade fotoamatør" med dette er ofte mye større bildefiler å håndtere og selvsagt lagre. Gjerne tidkrevende også. Har en fotografert "riktig" allerede under opptaket så fungerer jpeg-formatet helt ok. Husk da alltid å fotografere i beste oppløsning.

Selv benytter jeg kun rå-format til de virkelig gjennomtenkte fotoopptakene, bilder jeg "vil noe mer med" enn kun et dokument (eks. vise på web). Med andre ord bilder jeg faktisk ser for meg på veggen. Der henger det ikke mange fiskebilder og ikke tror jeg det blir heller i framtiden, siden jeg har fisken i akvariet

Svært god programvare for å jobbe med rå-format finnes gratis på nett, har en ikke dette allerede i bildebehandlingsprogrammet sitt.

Det er et poeng, men minnekort er da så billige nå, at kjapt kort på 1-2GB er "minimum", ihvertfall med slike kamera, og tar man bare bilder av karene sine der og da, så er jo utvalgsprosessen meget kjapp. Men til vanlig bruk så duger selvfølgelig JPEG
Takk
Tusen takk for gode svar, skal ta meg en tur på fotoforretningen og snakke med fotografen der, som faktisk en gang var min fotolærer. Bruker dere løs blitz og kobler ut den vanlige, eller bruker dere begge samtidig? Har lest en del på forumet alt, det var veldig lærerikt.
Jeg fotograferer både med og uten blitz alt etter lysforholdene jeg har i akvariet eller gjerne hva bildet er tenkt benyttet til. Det kommer litt an på nemlig for min del.

Noen ganger benytter jeg kun kameraets interne blitz andre ganger, der jeg lettere kan kontrollere forholdene under opptaket, benytter jeg en ekstern blitz over akvariet, eller benytter denne litt på skrå ovenfra gjennom akvarieglasset som f.eks. her.

Begge blitzer kan også benyttes samtidig har en muligheten til dette på sitt kamera (noe jeg pr. i dag ikke har).

Takk skal du ha Bjarne
Hvor mye penger har du lagt i fotoapparat/blitz? Og hva slags apparat bruker du selv? Går ut fra at du bruker stativ? Gleder meg til å ta fatt på denne nye siden av hobbyen
I fotoutstyret jeg benytter i dag til akvafoto så har jeg med dagens pris utstyr for ca. 10000.- Dette inkluderer kamera, to objektiver, stativ, blitz og minnekort. I tillegg selvsagt programvare til pc, men dette har jeg fått gjennom jobben.

Jeg har et Nikon D70s (m/18-70mm objektiv) + et 60mm makroobjektiv. Dette er i dag halvannet år gammelt utstyr. Godt brukt. Ca. 20000 bilder. Nytt kamera er nok, forhåpentligvis, i hus i løpet av vinteren

Stativ benytter jeg for det meste kun når jeg fotograferer uten blitz eller motiver som ikke er altfor mye i bevegelse.
Hei Bjarne.

Hvilket makroobjektiv bruker du?

Erlend
Erlend D Bertelsen
Hei Bjarne. Hvilket makroobjektiv bruker du? Erlend


Bruker "AF Micro-Nikkor 60mm f/2.8 D" Mao. et Nikon makroobjektiv med blender 2.8.

Forholdet mellom ISO, blender og lukkertid.
Denne filen er skrevet som et lite tillegg til Bjarnes artikkel om akvarie fotografering.

Den er kun tenkt som litt mer utdypende når det gjelder forholdet mellom ISO, blender og lukketid, og er tenkt til nybegynneren som kanskje trenger noen linjer til om dette temaet.


PDF fil
Selger du det gamle utstyret (billig) til meg når nytt er i hus Bjarne?
Dette er vel mest ment som en spøk, men med en kjerne av alvor. Det er vel ikke utslitt selv om du har tatt 20 000 bilder med det? Jeg vet i alle fall at det funker sammen osv. om du selger det.... Hadde foto som valgfag på ungdomsskolen tidlig på 80-tallet, og har ikke tatt i et skikkelig kamera siden. Akvariefoto blir jo også noe helt annet. Digitalt kamera har jeg faktisk ennå ikke prøvd. Det er nesten en skam....
Bilde redigering
Jeg har tatt meg litt tid til og se igjennom bildene både i basen og i denne rundens fotokonkuranse, Og det er mangen bilder med støy. Og det er jo litt synd for mangen bildene kunne vært mye bedre hvis det ikke hadde vært så mye støy. Og etter min mening bør alle som skal fotografere i akvarie lese Dette. Og for dere som lurer på hvor det lille kjekke programmet Neat Image er. Så er det bare å trykke her og laste ned. Programmet fjerner støy veligt greit. Det tar det meste. 4 tatetrykk så er støyen vekk Og dere som er litt mer avanserte kan jo bruke Adobe Photoshop.
Og en liten ting til. Noen av bildene som blir tatt er det umulig å få 100% klare og uten støy.

Jeg er ikke noe super ekspert på dette område men jeg prøver å gjøre så godt jeg kan. Og har fått avslag på mangen bilder som jeg kunne tenkt meg å ha i Fiskebasen

Og siden neste fotokonk er neste år, er det jo plenti av tid til og øve seg på redigering av bilde.

Andreas Bjørvik

Ps: Beklager reklame for Neat Image
[External Image]

Noen tips for å unngå zombie-øynene jeg ofte får på bildene?

Pentax istDs
Tamron 90mm f2.8 macro 1:1
Intern blitz
Blenderprioritering-2.8
Tilfeldig bekjentskap
© Morten Kirkevåg
Reklame for plussmedlemskap