60 oppdrett i 2009

MR.J: Fikk ført ikke oppdret på denne fisken men etter at jeg gikk til innkjøp av en mengde javabregne og et par treroter ekstar så gikk det ikke mange timene før de begynte å leke
Skorstein: Akvarie med kokosnøtt til hule. Lekte nesten umiddelbart etter flytting dit. Ute av hulen etter 4-5 dager og ble da vist rundt i karet av moren etter leiting etter mat. Har hatt kull flere ganger, enkelt å få til. Forer med artemia og flakfor.
Humlepung: Framgangsmåte: Man tager ca. 60 liter vann, en hule, litt planter og grus. Tilsett to palettciklider en av hvert kjønn. La stå i ca 14 dager ved 26 grader, rør om (delvannsbytte) en gang i uken og vips, 40 - 50 velskapt yngel.
Hadde to hunner, kjøpte to hanner. Det ble dannet ett par som var i lek i løpet av ett par dager.
Eliz: dette fikset de helt selv, alt som trengtes var en hule :P
4 stk har vokst opp (hvis det ikke er 5, litt vanskelig å holde tellingen siden de er små og det er mange huler)
Kine Kristine: Hadde et par som etter en stund med lek, la egg i ei terrakottahule.
Senere da yngelen ble frittsvømmende og kom ut av hulen, begynte hannen å jage på hunnen, så måtte fjærne han.
Hun tok vare på over 100yngel, men noen hadde ikke utviklet segsånn som de burde i egget (ikke levedyktige) og støk med, og noen vandret ut av gruppen og ble antagelig spist.
13 stk har overlevd fra dette kullet.
J9fer: plutselig så var de der
Tiwaz: Går av seg selv.
Øyvind Aarum: Har 5 stk som har vokst opp i selskapskaret og ca 13stk som jeg tok ut som har vokst opp i et mindre kar.
Josti: Standard måte med kokosnøtthule.
gjedde kongen: la egg i en blomstepotte
Kim Andre Reiersølmoen: hann og hue med kokkosnøtthule alene i et lite kar ;) masse yngel
Kampfisken: To kull på to mnd.
zorrobazz: Fikk for 5 gang egg og yngel på mitt Palettciklide par. Hun legger alltid i mitt akvarium eggene i huler og vokter disse meget flittig, Hannen blir en Psyco-Nazi i denne perioden og alt annet levende i akvariet får merke dette. de blir skjøvet,dyttet,bitt om de kommer i nærheten av hunnen / eggene. De 4 første gangen ble eggene spist av Ansistrus & Polka-dot Botiane(Bangladesh). Forsøkte også om natten å gi de litt lys slik at de bedre skulle kunne vokte eggene om natten men til ingen nytte. Løsningen ble å fjerne alle fiskene som var potensiellt farlige for eggene(Når jeg så at Hunnen skulle legge egg igjen). Da gikk alt fin og vi fikk trolig 100 egg, 30 vokste opp og i dag lever 25 stk og er ca 10 til 15mm lange men i forskjellige størrelser alt etter som hvordan de er av lynne og glupskhet på mat. Matet med arimea i starten så gikk jeg over til vanlig flak for og det tok yngelen meget kjappt. De vokste som bare det. :-) Tror det bare er av ett kjønn all yngelen, men det er kanskje litt for tidlig å svare bastant på. Har hørt at det er PH som bestemmer kjønnet på yngel,men vet ikke og har ei erfaring nok til å uttale meg om dette.
Gøy er det i allefall :-) c",)
Mortenn200: ingen spesiell fremgangsmåte her heller.
GeirA: Disse går i selskapskaret sammen med sebrafisk og guppy.
Det tok 4-5 uker fra jeg kjøpte de, til det var dannet et par som nå har fostret opp sitt første kull. Det som jeg synes er "merkverdig" er at de har greid å forsvare sitt første kull.

Forsøkte å trigge lek ved å fòre godt med mygglarver og annet snacks, før jeg tok et godt kaldtvannsbytte. Resten har de gjort selv.

De er ypperlige foreldre og passer på ungene kontinuerlig.

Bruker også et slags nattlys som forsiktig lyser litt skumring på karet, for å gi de bedre oversikt om natten.
Linka: Gjore ikke noe spessielt... Lekte i selskapsakvarium
Tom Anders: samme som i 2008
NHL: ingen spesiel
Kasper Bedsted: som tidligere.
SummeTone: lagde huler til dem.trengte ikke gjøre mere:)
guppyoppdretter: Går av seg selv.
Janthro: Fiskene fikk en haug med yngel. DIsse ble byttet i andre fisker hos en dyrebutikk i Ålesund.
Luna: Har et par med palettciklider som la egg i en hule (som egentlig ikke er tilbasset yngling) og oppdaget ynglen etter de var kommet ut av hula. Mor og far passet fint på yglen selv og de har fått knust flakfôr og frossetfôr å spise.
Martina: Vannbytte med lavere temperatur. 3 dager senere ble eggene lagt inne i en hul rot. 10 dager senere kom foreldrene ut med ca 28 små.
Stianmannen: Jeg hadde variert med for: Røde mygglarver og flakfor. Hadde en kokosnøtthule. resten gikk av seg selv ;)
argusen: Samme som foregående år.
Aquaen: Gikk av seg selv..
mioo76: Gikk i en 70 liter. La egg i kokosnøtthule og passet ynglene når eggene klekket.
Camy: Hadde de i et eget akvarium, og alt gikk av seg selv
Helge: Hadde en kokosnøtt og ett par palettciklider i en 70-liter hvor jeg bare hadde kirsebærreker i fra før. De la egg nesten umiddelbart. Så langt jeg kan se så er det ca 25-30 stk. Etter rundt en måned forsvant foreldreinstinktet og jeg tok foreldrene ut. Tror ikke jeg har mistet ett eneste yngel ennå.
Plankton: Hadde en vf hann med en hunn i et 54 liters kar med en kokkosnøtthule. Foret med røde mygglarver.
De la egg i hulen.
Etter fem dager kom yngelen ut av hulen. Da var det ca. 20 + stk. Begynte strakst å mate med nyklekkede artemia, dette falt i smak.
Ga artemia til de ble store nok til å spise røde mygglarver.
Byttet ca. 8 liter vann hver uke.
Ca. åtte vokste opp.
Merket etterhvert at ettersom ynglene vokste ble noen veldig agressive og drepte gjerne sine litt mindre søsken...
Papa: La egg i en plastikkhule i ett akvarium kun bestående av L-144 yngel og dette paret.
Per Kristian Pettersen: Et par i en 54liter. Etter ca. 3 uker sammen la de egg. ca. 18.08.09. Hadde da hevet tempen til 28 grader, noe som trigget leken. Eggene ble lagt i lekshulen, som var en oppned kjeramikk-blomsterpotte. Etter 3-4 dager ble eggene klekket og yngelen ble flyttet over til en annen hule. Noen dager senere begynte forleldrene å gå på turer med yngel.Veldig enkelt. Matet dem med knust flakfor og pellets som jeg løste opp i vann og sprøyta ned til yngelen med sprøyte.
PH: 7
Gh: 1
Temp: 28
ilion2: Hadde gående i et 120liter. De la egg å flere vokste opp.
Kristian Bjørn Hagen: et par + lekshule å dem er i gang
fiskeren: jeg tok et stort vannbytte, og vasket filteret, ga de kaldt vann og noen røde mygglarver, etter noen dager svømte det smårollinger oppi der.
Siggi: Detta må en vell si at di ordner selv hvis di bare har en hule å legge eggene i.
Gro: En hann en hunn og en hule. De var fantastisk flink til å passe yngelen. Gikk i selskapskar med scalarer blant annet. Tror ikke en eneste yngel ble spist av annen fisk :)
Martin Norgaard: har oppdrett i både 120 Literen og 60 Literen i en kokkosnøtthule med hull oppe
Nissanmann: Trenger vell egentlig bare enn han og enn hue, hannen må være større en hua... også trenger de en hule eller muligheten for å grave en så går resten av seg selv
james bond: det går helt finnt selv, bare ha huler og noen planter.
røysland: Palettene ordner dette selv i en kokosnøtt.
Skywalker: La egg i en kunstig hule
Vidar-Alexander: Leker i hule.
Oppdrettskar 65 liter.
Bjørn Krogstad: Har formert seg i stenhuler i selskapsakvariet og i stort antall i artsakvariene.
Squito: Leker i kokosnøtthule. Yngelen blir passet på at mora, og av og til faren.
Atle Abel Salvesen: Legger egg i bambus, foreldrene passer på yngel. Fores opp på avskallet artemia. 25 grader
JorKa: Den 28 Aug.kom yngelen ut av kokosnøtta.Foreldrene ordner dette heilt av seg selv,dei er kjempeflinke til å passe yngelen.Nå des-09 har dei blitt store å fine ca 20 stk.
jomfruen87: I begynnelsen har jeg latt lyset stå på så de ikke skal bli tatt av evt andre fisker. Når de er store nok skiller jeg dem fra foreldrene da jeg har sett at de har vært etter dem. Nå er de blitt så store at man kan se klart om det er hann eller hunn. klarte å fått en ca 15-20.stk til å leve opp:D
Roy Fredrik Pedersen: De vilt fanget palett cichlidene la egg i en kokosnøtt hule, i en 191 liter. Foreldre passet ungene. Ungene ble foret opp på knust flak fôr.
Pål L: Swlskapsakvarium, ca. 25 grader. Plutselig en hel sverm små inni en stor javamose
MrE: Fikk yngel i Juni, 2009. Etter tre måneder tok jeg vekk foreldrene, da jeg regnet dem som dyktige nok til å klare seg selv. Samtidig flyttet jeg 6 stk til et annet 100L kar. Totalt har jeg mistet ca 10 yngel fra klekkte egg til dagen idag, 09.01.2010. I slutten av 2009 la jeg yngelen ut for salg, og har solgt rundt 30 fisk. Tilbakemeldingene har vært strålende, og etter det jeg har forstått lever alle fremdeles. Det er rundt nå fargene begynner å skikkelig komme fram, de fleste hunnene har fått en gyllen farge, med rød buk og analfinner.
Nesso: Gjorde ikkje så mykje meir enn å skaffe oss eit akvarium med vatn, nokon kokosnøtthuler, ein hanne og tre hunner. Tok ikkje lange tida før palettane begynte å "flørte" og grave i hula si. Og vips så var det ein haug med yngel, dette var vel rundt juletider ein gong. Kjempeflinke foreldre som passer på ungane sine døgne rundt! Dessverre overlevde berre 5-6stk av dei då vi hadde ein del rovfisk og vi i tillegg flytta alle fiskane til eit nyoppsatt kar. Men dei lever i beste velgåande og har blitt mata med blant anna flakfor og røde mygglarver. (virker også som om det skal gå bra med det nye "kullet")
CiklideSyka: kjøpte et akvarium i 2008 der det følgte med et kul palet ciklider og foreldrene har gitt meg 22 eller 23 kul så langt

alt jeg gør er å ste en kroke oppi og vips det er lekk
HvemErJeg?: Oppdrett går av seg selv.
arne.a: Går av seg selv
Tom Fjeld: har lagt egg i kokosnøtthuler, huler under røtter og steiner.
julnil: Lek i hule.
30 yngel levde opp.
Etter 4 mnd ble disse spredd i akvarier fra Lofoten og helt opp til Nord-Troms.
Harald Krystad: Fikk 4 palettciklider med på kjøpet da jeg anskaffet 2 mindre kar (60 + 70 liter). Satte de i 240 liter'n og det dannet seg etter ett døgn et lekspar. De to tiloversblevne damene ble flyttet ut og turtelduene fikk drive på med sitt. I påsken 2009 viste de stolt fram yngelen og passet dem som bare palettciklider kan. Eneste tiltak jeg gjorde var å tre en strømpe over avsuget til filteret. Hulen var i motsatt ende av karet, men foreldrene tok yngelen med (eller fulgte etter) på turer rundt hele karet.

Foreldrene døde senere etter en kok-fæsk ulykke pga.Eheim filteret med innebygd varme-element. De fleste av avkommene overlevde.

Nå, i november 2010 lever ca. 15 avkom, ingen døde etter "kokingen".
Rinamor: Disse lekte ofte og krevde ikke mye for å bli stimulert, matet litt med frossen fôr i leksperioden og vips var det mange søte som svømte sammen med mor og far.