21 oppdrett i 2006

Irene N: Holder fem stykker i en 375liter, bladet ble flyttet til en 19liter. Fôres mye med microorm.
Ingvill Lindseth: Etter litt prøving og feiling med soppangrep osv så fikk endelig også jeg scalareyngelen til å vokse opp. Fjernet eggene fra foreldrene (enkelt siden de hadde lagt egg på magnetskrapen) og klekket dem i et stort øl-krus med luftestein.
Rose U: Har 3 avlspar som klarer jobben som foreldre litt forskjellig.
Har et par naturvariant. De legger egg på et glatt sted langt oppe i akvariet, ofte på planteblader.
Etter eggleging tar det ca 3-4 dager før eggene klekker. I denne tiden vifter foreldrene friskt vann over eggene, og fjerner døde og ubefruktede egg.

Når eggene klekker, sitter de fortsatt fast på bladet. De kalles Wigglers på dette stadiet, fordi de ligger i en klynge og rister frenetisk med de små halene sine.
I denne tiden snapper foreldrene opp de av yngelen som kommer for langt ut på kanten eller som faller ned, og spytter de tilbake på bladet.(De henger fast med et klebrig stoff de har påhodet)

Når yngelen er frittsvømmende passer foreldrene på å holde flokken samlet. De tar små rømlinger i munnen, og spytter de inn i flokken igjen. De vil også signalisere til yngelen med rykkvise bevegelser av ryggfinnen når det er fare på ferde.
En må gi yngelfor med en gang yngelen er frittsvømmende.Noen bruker tørrfor, men det har jeg ike hatt noe hell med. Etter min mening er nyklekket artemia best.

Dette scalareparet passer barna til de er ganske store. jeg pleier å flytte yngelen når de er 2 måneder gamle.
Liz H: Egen yngelbeholder fra de ble frittsvømmende.
E-Dahl: har drettet peru altum vf. sorte scalarer. gullscalarer og orginale scalarer.
sorte og gullformen vokser generelt saktere enn den opprinnelige scalaren.
yngelen tar artemia tidlig.
jeg har drettet dem i helglass akvarier med en lekspotte for discus som lekssubstrat.
etter noen forsøk tar foreldrene godt vare på yngelen og flytter dem fra plass til plass til dem har lært seg å svømme.
har også klekket kunstig på foreldre som aldri lærte seg kunsten å ta vare på egg/yngel, men naturlig oppdrett ga best resultat.
største kull hitill med nå yngel på 5-6cm er 364stk i ett kull på ett ungt parrs første forsøk.
Blaklader: Har et ungt naturligfarget par som har satt igang med egglegging på sverdbladene i det store karret. Etter et par forsøk kunne jeg endelig ta ut yngel.
Orre: Etter lengre tid, fikk jeg et eggleggende par blant mine 6 skalarer. Flyttet paret med planten fra selskapskaret til en 90-liter formet som en firkant. Her foret jeg hovedsakelig med dekapsulerte artemia tre dager etter eggene klekte, dvs når yngelen begynte å svømme. 20 skalarer vokste opp!
RuthEB: Mor Skarlet og Far Rhett la egg for 4 gang 16 mai 2006. De har lagt egg hver 2 uke siden de starta å legge egg. Eggene blir lagt på den samme sverdbladplanten, men denne gang flyttet de Wigglers under utblåsingen fra pumpa.
De var egg i 2 dager og Wigglers i 5-6 dager før de slapp taket. Berget noen av kullet med å tre yngelnett rundt utblåsingen. Etter mange prøvelser er det kun en som har overlevd. Mange ble spist gjennom nettingen så jeg måtte flytte de over i 16 liter plastbalje med innvendig pumpe. La endel planter nedi slik at de hadde noe å gjemme seg i.
Skiftet 70 - 100% av vannet daglig. Hovedretten i starten var nyklekket artemia, men de første 3 - 4 dagene fikk de kun liquid som fremmet infusorier pga problemer med å få til klekkingen. Etter yngelen ble over en mnd gikk jeg over til avskallet artemia. De ble matet 3 - 4 ggr daglig til de var ca 2 mndr.
Han bor nå sammen med foreldrene og resten i 250 litern og virker trygg.
Guri malle: Har tre par som legger egg om hverandre, men for at det skal bli noe, må jeg hjelpe til med å flytte eggene over i et annet akvarium. De har rett og slett ikke blitt flinke nok ennå til å klare det selv. Dessuten svømmer de alle i samme kar og sammen med andre scalarer, så de blir nok litt stresset under eggpassingen.
Geir Ramstad: Har 70 liter tank med to voksne stor scalarer.

Dem legger egg ca hvær 14 dag.
Når yngel er blitt frittsvømende, settes yngel over i et eget yngel akvarie på 70 liter.
Robbsen: Hadde et par med kjønnsvoksene og store scalarer, mener de var viltfanget. De hadde et 200 liter akvarie alene, med skifersten oppover til toppen av akvariet, med sverdplaneter og div. høye amazon planter. Eggene ble lagt opp langs skiferstenen.
Gunnvor K. Idland: Fekk låne 45liter hos pappa for å oppbvare dei en mnd. og der la dei egg og passt på dem i 3 uker føre eg tok vekk ungele i eit annet kar
Holms: Har i år fått kull nr 3 vi har fått de fram kunstig ved å ta bladet som de har lagt eggene på i et beger i hovudkarret tilsatt luftestein .De blei seinere satt i 2 stk 12 liter for oppforing deretter satt i en 63l for videre foring siste kullet blei det 150 flotte scalarer av .
Bettina: Leksparet legger egg med 2-3 ukers mellomrom. Når eggene klekker, begynner paret å spise yngelen, så jeg tar eggene over i en stor bolle, her blir de etter noen dager frittsvømmende og blir fôret med nyklekket artemia.
Morten Rønning: Mor og Far yngla i en 105L. Der gikk de sammen med yngeln de første 14 dagene. Så ble yngeln flytta til en 38L. Fora med nyklekt artemia.
Zapp: har et par i en 160L med mye planter og røtter. Innvendig artemiaklekker. Scalarene paret seg ut i et annet kar først sammen med 8 andre scalarer.
MagnusTT: Har hatt eggleggende scalarer ei stund, men i juni i år fikk jeg endelig summet meg til å fange opp scalare yngel i form av "vigglere", jeg tilsatt "metanylblått" i en boks sammen med yngelen. Og etter 4-5 dager begynte jeg så smått å fore med nyklekket artemia. Etter ca. 3 uker var yngelen blitt så "stor" at jeg ville sette dem over i yngelakvarie med pumpe, hadde ca 15 da, men glemte å tette pumpa så vips var det færre! men har idag 2 halvvoksne fine individer.
Siljan: Plassering av lekspar i eget " reint " kar med kun 1 mangebladet sverdplante i potte midt i karet. Filtrering er 2 stk. biosvamp - luft drevet og 1 stk. luftestein + varmekilde

Lek og egglegging stimuleres etter samme prinsip som hos discus med kraftig foring i 2-4 uker med oksehjerte ved stabil temperatur på 28,5 grader. Dertter 2-4 dager med temperatur sykling ned til 26,5 grader ved hvert vannbytte.

pH: 6,5, DH & GH < 2. amtra brukes som vannforberding / pH senker

Lek skjer oftest ettermiddag og kveld. Kan være fordel å benytte litt methylblått for å unngå soppdannelse i eggene.

Yngel klekker etter 2,5-3 døgn og er frittsvømmende etter ytterligere 2-3 døgn

Startforing ved frittsvøemmende yngel med artemia og overgang til oksehjerte fra uke 2-3.

Har hatt oppdrett på oppdrettsvariant av mamorert scalare
Viggo Gausvik: La forholdene til rette med rette vannverdier.
Shah: Hadde kjøpt ett veldig fint scalarepar av en annen akvarist.
Det var først når de hadde lagt egg for tredje gang at jeg lykkes med å få frem yngel. De første to gangene ble fiskene kanskje stresset av ett eller annet, ikke godt å si. Etter ca en uke så ble yngelen frittsvømmende og jeg tok ut froreldrene og puttet de i et annet kar. Yngelenen fikk nyklekt artemia i ca 2 uker, 3 - 4 ganger daglig. og jeg skiftet vann ca 1\3 daglig får å få de til å vokse raskt. Og det viste seg at endelig hadde jeg gjort det riktige og overlevelses prosenten var ganske høy på yngelen.Etterhvert så fikk de ferdig avskalled artemia + flakfor som jeg syntes de spiste godt og vokste fint.Leverte også inn yngel på akvarieklubben så jeg fikk godkjent det og bekreftet. Har fortsatt 8 scalarer av det kullet som har blitt veldig fine. De andre har jeg gitt bort til andre akvarister.
Bunnfisk: Hadde et par gående i et 160 liters selskaps akvarium, la egg på et planteblad etter at jeg hadde flyttet all annen fisk til et nytt akvarium. 3 yngel vokste opp av 20. Eneste jeg gjorde som kan ha trigget lek var 40% vannskifte.