25 oppdrett i 2008

Perca: Kjøpte fire scalarer. Av disse ble det to par. Har et i en 128 l og et par i en 250 . Måtte skille parene siden det ble voldsom krangel.
Begge parene legger jevnlig egg, men det blir yngel bare av det ene, siden disse gå helt alene. Har pr 20.01.08 to kull til oppforing.
PH 6.5
Gh 3
Temp 26 grader
Josti: Dette er Pt. scalare sp. Peru. En del forskjeller registrert i forhold til vanelig scalare
duppsko: la egg på sverdplanter
Daniel: Legger egg på en skiferstein. Yngel fores opp på artemia i eget kar.
Nina marie: etter ca 4 ganger med prøving og klarte de endelig å legge eggene uten å spise de. eggene klekket etter 2 dager, og de ble flyttet til et nytt sverdplante blad. da tok jeg de ut, og la de i en fiskebolle med varmekolbe og lufttilførsel. da de ikke hadde sjans til å vokse opp sammen med 9 andre sultne salarer. jeg matet de med nyklekket artemia flere ganger om dagen, og etter noen dager ble de frittsvømmende, flyttet de etterhvert til et akvarie p 100 liter det det kun var snegler, og et ancistrus par. nå etter 6 uker er de ca 1 cm, og alle har lange fine finner og tydelige striper på kroppen.
Liz H: Et voksent par ble satt i et søyleakvarium på 173 liter, innen 1 uke hadde de lagt egg. Den første måneden pleide begge foreldrene yngelen, deretter skilte vi foreldrene på grunn av økende PMS hos fruen ;) Av 300 klekkede egg har det blitt 60+ levedyktige, etterhvert store yngel. Cirka nøytral pH. Nyklekka artemia de første dagene, deretter avskallet artemia, så variert tørrfor og smått frossentfor.
Tore Krogstad: Scalare paret ble holdt i et 160 liters kar for seg selv. Resten gikk av seg selv :)
Angel81: Mitt scalarepar la plutselig egg på pumpa i mitt 200 l kar. La eggene i et eget fødekar da jeg var redd de ville bli spist opp av annen fisk.
Etter 2 døgn hadde de fått hale og i løpet av det 5.døgnet var de frittsvømmende.
Da de var 6.døgn foret jeg de med nyklekket artemia flere ganger i døgnet.
Kjøpte så et 60 l kar, hvor jeg puttet yngelen sammen med foreldrene. Fylte ikke karet helt opp fordi jeg var redd de ikke ville takle dybdetrykket. Tok vann fra mitt store kar fordi de ikke skulle få sjokk da jeg puttet de oppi sitt nye hjem.
Da de var blitt 3 uker begynte jeg å fylle oppi 1 liter vann ca hver 4.dag, fra mitt andre kar, for at de lettere skulle tilvenne seg trykket.
Da de var 6 uker kunne jeg fore de med flakfor og frosne røde mygglarver.
Tok foreldrene ut i denne perioden, da yngelen vokste fort og jeg var redd de ikke ville få god nok plass.
Nå har de blitt 11 uker gamle, og 18 stk av ungene har levd i 200 l karet de siste 2 ukene, noe som har gått veldig bra. Resten, som er ca 25 stk, lever i beste velgående i 60 l karet. Grunnen til at jeg ikke har flyttet de over i det store ennå, er fordi de ikke har vokst like fort og jeg er redd de blir frokost for kattemalla mi. Men noen av de blir nok flyttet i løpet av uka.

(P.S: Leste på nettet at foreldrene ikke legger egg når de går sammen med yngelen sin, dette stemmer ikke! Det har skjedd meg to ganger! Men yngelen spiste faktisk opp eggene!)
E-Dahl: har ett flott parr som er gode foreldre, dretter dem i eget karr og forer yngelen opp på artemia
roland369: Tar eggene før mor og far rekker å spise dem , eggene plasseres i eget karr med luftestein og svartorr kongler ,forer med nyklekt artemia så snart plommesekken er "oppspist"
Tom Anders: La egg på magnet algeskrape, flyttet algeskrapen over i en isboks med luft slange ved eggene.
foret opp med ny klekt artemia og etter vert kraftfor. ca 120 som overlevde og solgt til butikk.
Viggo Gausvik: Endelig egg og yngel på mine VF Scalarer..Etter 3 år med prøving og feiling..fant de like godt ut at de skulle formere seg i selskapskaret..
Kjetil E: Dette gikk av seg selv i rent artskar på 104 liter, Egg ble lagt på ett bredt blad
Alex K.: Scalarene lagd egg i selkapsakvariet, jeg flyttet planten og foreldrene til et mindre kar hvor eggene klekket. Har matet ynglene med nyklekket artemia 2-3 ganger om dagen. Nå er foreldrene tilbake til selskapakvariet og ynglene vokser rask i et eget akvarie.
Ciklide: Etter flere misslykede forsøk la Scalareparet mitt endelig en gruppe egg som vokste opp.
Yngelet er fjernet fra foreldrene nå og mates med artemia og knust flakfòr.
De begynner å få en grei størrelse nå, å skal etter planen selges til en venn av meg snart. :)
esox: De har lekt i selskapsakvariet, også når de fikk nytt kar og 4 discuser å bo sammen med.
Etter ca 2 dager med aggresivt eggpass spiste de eggene.
Brukte et gammelt (250l Tetta det først) med lekskrukke, et par keramikkrukker, varme, liten pumpe og bar bunn- bb kar.
1/3 del vann fra hovedkaret og de lekte etter ca 2 dager.
De viste seg som gode foreldre- aktiv yngelpleie i fellesskap.
Etter 2 uker begynte anntallet yngel å krympe raskt og jeg satte tilbake foreldrene- 1 dag for seint- berga ca 15 yngel som er ca 1 mnd gamle nå?
Myrheksa: Valgte å plukke ut ca. 30 egg og sette dem i et kar med luftestein. Dette fordi leksparet gikk i selskapskar. Foret opp yngelen på nyklekket artemia, discusgranulat og flakfor.
Xplode: Gikk egentlig av seg selv i ett selskapskar...mesteparten av dem andre fiskene ble flyttet til ett annet akvarie rett etter egglegging.
Har foret dem på artemia siden dag 1 med veldig lite frafall
Kåre Tobiassen: Satte paret i eget kar. Matet ungene med egne dyrket artemeia. Solgte ca 85 st. etter 6 mnd. Stor fridke og fine.
Terapitanktenker: Tok ut noen av eggene før de andre fiskene spiste eggerøre, fôret opp yngelen på artemia og smått frossenfôr.
Berit: endelig fikk jeg dette til med rette kjønn og greier.
la eggene på et stort og stivt blad og flytta de rundt i karret. alle de andre fiskene sto klistret i et hjørne.
Jonas B: hadde di en 160 liter
Sonja Johansen: gjorde ingen ting spesielt, tok vannbytter og foret med artemia og mikroorm.Ellers klarte de det veldig bra uten noen form for innblanding fra meg...
Alexander: Peru-Altum. Har hatt flere oppdrett av denne nå. Foreldre er VF. De er utrolig gode og rolige foreldre. Flotte eksemplarer.
Andre Lie: Da hadde jeg et eget akvarium for scalarer