Home
Avansert søk L-nummer Fiskegalleriet Akvariefisk Topp 100
 
Endre info Gå til forum for Maller - L-maller/sugemaller Finn akvarier med denne fisken Legg til i bokmerkene dine
Rubrikk
Andre har fisken sammen med
10 siste relaterte forumtråder
 
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller © Morten Kirkevåg © RunarH
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Ancistrus sp. L144

Vanlig akvariefisk
L-nummer: L144 
Mona Opland
© Mona Opland (24 bilder)
Knut Kjesbu Julie Nilssen Knut Kjesbu Richard Dybdahl
Beskrevet:  
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Familie: Loricariidae (Sugemaller)
Orden: Siluriformes (Maller)
Engelsk populærnavn: Black eyed yellow bristlenose, L144
Ferskvann, brakkvann help
eller saltvann:
Ferskvann
Stimfisk eller bør være i grupper? Nei
NAF Oppdrettsvalør:
[info]
BRONSE
Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Ganske lett
Maks. størrelse: 11.0 cm
Kjønnsforskjell: Hannen får "barter" rundt og oppå nesen og kjevene, mens hunnen ikke får det.
Fór og fóring: Herbivore help

 
Foretrukket sjikt i akvariet: help Bunnsjikt
Beskrivelse av alle fisker med genus 'Ancistrus': Les artikkelen om ancistrus her.
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: Om denne mallen er en viltform, kan man kanskje ta med en smule skepsis. I Mai 1992 kom en hann av denne mallen i en sending fra Paraguay til Tyskland. Den fikk navnet Ancistrus sp. "Rio Paraugay". Denne fisken hadde en lys, nesten hvit, grunnfarge og den hadde klare blå øyne. Den ble senere omtalt i DATZ 10/93, og fikk nummeret L-144.Denne hannen skal visstnok så ha blitt krysset med en Ancistrus sp. Oppdrettsvariant, og avkommene herfra igjen krysset tilbake, med både den originale fra Paraugay, og yngel fra samme kull. Dette har gitt oss fisk med en gul grunnfarge og sorte øyne, og en variant som er lik den originale Ancistrus sp. L-144.

Ingo Seidel skriver i sin bok Maller, at " A. sp.`L144`muterad form av en Ancistrus-art från Paraguay." og dette er jo en vag men også kontroversielle påstand som det ikke kan føre bevis før L144 eventuelt kan beskrives vitenskaplig som egen art. Dette kan bli vanskelig når det ikke er fanget flere eksemplarer en ett, og da for 18 år siden.

I løpe av 1980 tallet og fremover ble det fra Sør Amerika eksportert en rekke nye malle-arter til grossister og butikker. Mange av disse var "Pleco-typer", dvs. store sugemaller fra Sør-
Amerika eller maller fra familien Loricariidae.

De fleste av disse artene var ukjente, og også ubeskrevne arter. I noen tilfeller var heller ikke slektsnavnet klart. Som kjent tar det ofte mange år før en art blir beskrevet vitenskaplig. En løsning var å lage fantasifulle handelsnavn (som også kunne øke salget av fiskene fra grossisten), men navnet på samme fisken kunne variere fra grossist til grossist. Eksempler på dette er f eks Ancistrus sp.Lemon L 144 long fin, Ancistrus sp.Lemon L 144 , Guld ancistrus Ancistrus temnicki gold L 144, L 144 Guld ancistrus "long fin" osv.

Til slutt kom det tyske akvariebladet DATZ på å opprette et kodesystem for å skille de ubeskrevne mallene. Dette ble introdusert i 1988, og består av "L", etterfulgt av et nummer. Bokstaven "L" står for Loricariidae, som er familienavnet på de Sør- Amerikanske sugemallene. Det skal nå være kjent over 400 L-nummer.
L-nummer systemet er et populærvitenskapelig system for klassifisering av maller basert på fotografier av forsendelser av tropiske maller av familien Loricariidae publisert av akvariet magasinet DATZ (Die Aquarien und Terrarienzeitschrift).

Et L-nummer er dermed ikke et offisiell vitenskapelig navn, men det tillater akvarister å identifisere ulike Loricariid maller med et "felles navn" før fisken er faktisk offisielt beskrevet.

L nummer på en fisk er dermed basert på morfologiske kjennetegn og fangstlokasjon. Ved hjelp av bilder/tegninger av eksportert L nummer maller og med kjent fangstlokasjon er det dermed mulig å si at dette sannsynligvis er f eks en L144.

Å si at en Ansictrus sp. som er gul i farge, men røde øyne er en L144 er dermed ikke korrekt, fordi de ytre morfologiske kjennetegn stemmer ikke med bilde i DATZ eller i DATZ Special L-Numbers av Rainer Stawikowski, André Werner & Ingo Seidel (DATZ, 2004).

Det er disse morfologiske kjennetegnene som fremkommer på bildet, som er grunnlaget for å sette L nummererte på fisken. Kan da f eks to L 144 få albino avkom? Selvfølgelig, men da er det en ”feil" eller "defekt” og dermed ikke en L144 lengre.
Ha da også i bakhodet at det er ikke sikkert at det faktisk er mer enn en fisk som er eksportert som L144. Det er dermed vanskelig å få avkom på denne denne ene fisken, da som kjent har de fleste fisker en kjønnet formering.

Mest trolig er at det ikke eksisterer noen L144, men at dette er snakk om en A.sp. oppdrettsvariant, og bør selges som dette.Det er ihvertfall neppe korrekt å snakke om "reine" L144.
Lokasjon
Sør-Amerika » Paraguay
Forhold i akvariet for best trivsel:
Min. størrelse i cm: 80 cm
Min. størrelse i liter: 120 Liter
Temperatur: 21-27o C
PH i vannet: help 6.2 - 8.0
GH (Hardhet): help 0 - 8o dH
Relaterte artikler:
Endre info Endret sist: 14.09.15-12:52 av Admin