Home
Avansert søk L-nummer Fiskegalleriet Akvariefisk Topp 100
 
Endre info Gå til forum for Levendefødere Finn akvarier med denne fisken Legg til i bokmerkene dine
Rubrikk
Andre har fisken sammen med
10 siste relaterte forumtråder
 
Tilfeldig bekjentskap
© Nina Strømme © Håvard Støre Andresen © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Poecilia wingei

Vanlig akvariefisk

Endlers levendeføder

Håvard Støre Andresen
© Håvard Støre Andresen (18 bilder)
Rita Aspevik Holger Lockertsen Marita Helgesen Sølvi Gullaksen
Beskrevet: Poeser, Kempkes & Isbrücker, 2005
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Familie: Poeciliidae (Levendefødende tannkarper)
Orden: Cyprinodontiformes (Tannkarper)
Engelsk populærnavn: Endlers livebearer, ELB
Tidligere/andre navn: Poecilia endleri
Poecilia reticulata
Endlers guppy
Endler's guppy
Campona guppy
Ferskvann, brakkvann help
eller saltvann:
Ferskvann
Stimfisk eller bør være i grupper? Ja
NAF Oppdrettsvalør:
[info]
Ikke satt
Vanskelighetsgrad: Lett
Lett
Maks. størrelse: 5.0 cm
Kjønnsforskjell: Hunnen er mye større enn hannen og fargeløs til forskjell fra hannen som har flotte fargespill på kropp og hale.
Fór og fóring: Omnivore help

Spiser alt vanlig fór i akvarium. 
Foretrukket sjikt i akvariet: help Topp- og midtsjikt
Beskrivelse av alle fisker med genus 'Poecilia': De fleste artene med genus Poecilia er mollyer, men den mest utbredte er Poecila reticulata - guppy. I 2005 har poeciliafamilien fått tilskudd av en art til, nemlig Poecilia wingei tidligere kjent som Endlers guppy.

Alle Poecilia-artene er levendefødende. Flere arter er spredt til alle deler av verden, enten gjennom akvariehobbyen eller utsatt for å bekjempe mygg.
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: Poecilia wingei er nylig beskrevet og navngitt. Det gjenstår imidlertid å se om beskrivelsen blir alment godtatt. Det har i lang tid vært strid om det er en egen art eller bare en variant av vanlig guppy.
I en studie og sammenligning av de to artene, har gitt den underartsnavnet Acanthophacelaus i stedet for Poecilia reticulata som man tidligere trodde.

John Endler oppdaget denne arten i Laguna de Patos, Venezuela i 1975, og arten har derfor siden blitt kalt Endlers guppy. Siden Endlers guppy har sitt opphav fra Campona regionen i Venuzuela har denne guppyen også blitt kalt for "Campona guppy". De eksemplarene Endler samlet havnet i USA og Tyskland og har siden blitt spredt blant akvarister verden rundt. Den ekte villformen av Endlers guppy er ikke funnet noe annet sted i verden enn i Laguna de Patos, og er trolig utrydningstruet fordi det bl.a. har blitt anlagt en søppeldynge ved lagunen.

Endlers guppy er litt mindre enn den vanlige guppyen og har ganske annerledes fargespill. Hunnene er helt blanke mens hannene har fantastiske farger på kropp og halefinne.
Det blir gjerne sagt om Endlers guppy at det er en villvariant av guppy. Dette er strengt tatt ikke tilfelle. Endlers guppy er i dag bortimot like kultivert som den vanlige formen, selv om det tilsynelatende er en "renere" rase av fisk. Endlers guppy som vi finner hjemme hos akvarister er langt fra en vill fisk. Alle stammer sannsynligvis fra det opprinnelige kullet som John Endler distribuerte bl.a. til Tyskland via omveier.

I senere tid har flere reist tilbake til Cumaná og Laguna de Patos for å finne flere Endlers guppy, bla. amerikaneren Armando Pou seint på 90-talet. Vi kjenner ikke til om noen av eksemplarene han og andre har samlet har funnet veien til Europa.

Endlers guppy bør holdes i grupper, og for at hunnene ikke skal bli slitt ut bør man holde dobbelt så mange hunner enn hanner i et kar.

(kilde: PFK)
Lokasjon
Forhold i akvariet for best trivsel:
Min. størrelse i cm: 30 cm
Min. størrelse i liter: 40 Liter
Temperatur: 18-28o C
PH i vannet: help 7.0 - 8.0
GH (Hardhet): help 9 - 19o dH
Endre info Endret sist: 01.12.06-09:55 av Holger Lockertsen