Oppdrett av Laetacara dorsigera (Rød kurvciklide)


L.Dorsigera leker veldig lett, dersom du legger forholdene til rette. Ta dem ut og sett dem i et eget kar, selv har jeg brukt 46 liter og 63 liter. I dette karet legger du ned et par røtter, og en flat stein. Helst fin sand på bunnen. Gjerne noen tette, finbladete planter for beskyttelse, men planter er ikke et must. Det øker imidlertid tryggheten, og skaper skygge. Flyteplanter er fint til det.

De elsker røde mygglarver. Noen dager med dette og frossen artemia, og de vil helt sikkert leke etter et vannbytte.

L. Dorsigera liker ikke sterkt lys. I mine lekskar for dem har jeg derfor kun hatt et lyspære-armatur, med en enkelt 15 watts mignon-pære. Dempet belysning er å anbefale.

Lekskaret bør ha lett surt vann, selv har jeg brukt 6.5-6.6 i ph, og tilsatt torv i vannet. Legg inn en strømpe torv i filteret, eller tilsett fra flaske. Jeg har tatt latmannsvarianten og tilsatt fra flaske.

De får mellom femti til et par hundre yngel.
Eggene legges helst på en flat, vannrett og hard overflate, gjerne en stein. De kan legge egg på andre flate overflater også, f.eks røtter, og i opptil 45 graders vinkel. Eggene passes av begge foreldrene, og de bytter på å stå vakt over eggene og å patruljere i karet. Skulle de begynne å krangle, sett inn noen få tetraer eller noe annen, rask og harmløs fisk. De vil da glemme sine interne stridigheter og "join forces" for å beskytte avkommet mot inntrengerne igjen (dette å sette inn avlednings-fisk kalles "dither fish" på engelsk).

På vanlig ciklide-vis, klekker eggene etter ca to dager, og blir liggende som "wigglers" i ytterligere fire-fem dager. I denne tiden flytter foreldrene dem, de koster opp små groper i sanden som de legger ynglene i. Gjerne hver dag, opptil flere ganger pr dag om de føler det slik.

Når yngelen blir frittsvømmende, har jeg matet med nyklekt artemia.
De tåler mye, personlig har jeg enda ikke klart å kverke noen av Dorsigeraenes yngel.

Daglige vannbytter er å anbefale (en fjerdedel til halvparten av vannet), da så mange avkom produserer mye avfall og du kan få ph-dropp som resultat. Nå foretrekker og tåler Dorsigera faktisk temmelig surt vann, jeg har hatt helt nede i 5 uten at noen yngel har strøket med av den grunn. Men å sørge for rent vann er alltid bra for yngel.

L. Dorsigera kommer fra litt stillestående bakevjer og myrete vanndammer i naturen. Surt og halvmørkt, med andre ord.

Jeg har hatt ganske varmt vann på mine, 27-28 C.

17 oppdrett av denne arten registrert mellom 2005 og 2015

Vis oppdrett pr år:
2015 2013 2011 2010 2008 2007 2006 2005
  Kommentarer
Ingen kommentarer.