Home
Avansert søk L-nummer Fiskegalleriet Akvariefisk Topp 100
 
Endre info Gå til forum for Ciklider Finn akvarier med denne fisken Legg til i bokmerkene dine
Andre har fisken sammen med
10 siste relaterte forumtråder
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Morten Kirkevåg © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Tropheus moorii

Vanlig akvariefisk
Håvard Støre Andresen
© Håvard Støre Andresen (37 bilder)
Christian Alfredsson Klaus Steinhaus Klaus Steinhaus Klaus Steinhaus
Beskrevet: Boulenger, 1898
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Familie: Cichlidae (Ciklider)
Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Engelsk populærnavn: Blunthead cichlid
Tidligere/andre navn: Ilangimoorii
Tropheus moorii "Ilangi"
Tropheus moorii "Nangu"
Tropheus moorii "Murago"
Tropheus moorii "Kasanga"
Tropheus moorii "Chaitika"
Ferskvann, brakkvann help
eller saltvann:
Ferskvann
Stimfisk eller bør være i grupper? Ja
NAF Oppdrettsvalør:
[info]
BRONSE
Vanskelighetsgrad: Litt vanskelig
Litt vanskelig
Maks. størrelse: 15.0 cm
Kjønnsforskjell: Vanskelig å skille kjønnene, men hunnfisken har en noe større og mer rund kjønnsåpning.
Fór og fóring: Herbivore help

Herbivore Meget sensitive tarmer. Vær forsiktig med tilvenning av nytt fór og ved "innkopping". Anbefalt fór er spirulina flakfór og små pellets, samt rekemiks. I naturen spiser denne cikliden zooplankton, insekter og planter hvor den også beiter av algematten i innsjøen. 
Foretrukket sjikt i akvariet: help Bunn og midtsjikt
Beskrivelse av alle fisker med genus 'Tropheus': Alle Tropheus-artene er endemisk til Tanganyikasjøen. Deres naturlige føde er alger som vokser på steiner i sjøen. I mellom algene er det også krepsdyr som Tropheus'ene spiser.

Tropheus, og da spesielt viltfanget tropheus er følsom ovenfor endringer. Dette gjelder både vannverdier, innredning i akvariet men spesielt ovenfor endringer i fôret. Fiskene kan reagere med å utvikle en type bukvassot, omtales ofte som "blot" eller "sot". Det er ikke uvanlig at tropheuseiere kan miste hele gruppen med disse vakre og spesielle fiskene i denne sykdommen.

Den den andre måten å miste en gruppe, at at "maktbalansen" endres og at en ny dominerendefisk "spiser" seg igjennom en gruppe og du finner stadige nye mobbeoffer som er stygt skadet eller død. Når denne fisken er fjernet forsetter mobbingen av en nye tropheus, og slik blir gruppen stadig mindre.

Tropheus holdes enklest i grupper der tettheten er så stor at alfahannen ikke får dannet seg eget revir. I utgangspunktet har en tropheushann et revir med en radius på ca 1 m. Her vil han med stor iver jage bort alle rivaler, og eventuelt ta livet av dem.

Dette betyr at du enten kan holde en liten gruppe med en hann og 2-4 hunner i et innredet akvarium på 2-300 liter, eller gå til den andre ytterligheten å plassere en gruppe på 15 og oppover i et akvarium på 325-500 liter eller større.

Tanken bak å plassere ei så stor gruppe i et såpass begrenset volum er å fordele jagingen og mobbingen på flere individer. Hannene vil hele tidene vise sin hengivenhet til hunnene, og dette er en stor belastning for hunnene som spiser lite eller ingenting mens de går med egg eller yngle i munnen. Hunnen "tygger" i ca 5 uker.

Du bør ikke forta noen endringer i en fungerende tropheus gruppe . Det kan være vanskelig å sette inn nye fisk i en gruppe, og tar du en fisk ut av gruppen er det ikke sikkert at det går bra å sette den inn igjen senere.

På grunn av Tropehusen sine spesielle matvaner og aggressivitet bør tank kammerater velges med omhu. Disse bør ikke være carinvore eller kreve mye proteiner i kosten, tåle jaging av tropheusene og ikke se på tropheus som fôr.
Når dette er sagt, må det også sies at det er et utrolig vakkert syn å se en fungerende gruppe med tropheus, som leker, spiser og der det skjer noe nytt hele tiden.
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: Cikliden bør i akvariumet holdes i grupper med én hann per flere hunner. Gruppen bør bestå av minst 10 individer. Akvariet bør settes opp med flere klippe-/steinformasjoner slik at det kan opprettes revirer rundt disse.

Tropheus moorii står i Guiness rekordbok som den fisken i verden som legger færrest egg.
Lokasjon
Afrika » Tanganyikasjøen
Afrika » Tanganyikasjøen » Nkamba Bay
Forhold i akvariet for best trivsel:
Min. størrelse i cm: 150 cm
Min. størrelse i liter: 375 Liter
Temperatur: 23-28o C
PH i vannet: help 8.0 - 9.0
GH (Hardhet): help 10 - 20o dH
Endre info Endret sist: 17.04.10-20:08 av Nils Vollstad