Hydrocynus goliath (Goliat tigerfisk)


© Erlend D Bertelsen
Vanskelighetsgrad
Vanskelig
  Andre navn
  • (African goliath tigerfish), giant tigerfish, mbenga, wolf tetra, demon fish.
Engelsk:
  • Goliath tigerfish
  • demon fish
  • mebenga
  • tiger tetra.
  Bilder (1 stk)

Latinsk navn Hydrocynus goliath (Boulenger, 1898)
Orden/Familie Orden: Characiformes (Karpelakser)
Alestiidae (Afrikanske tetra) Wikipedia
Goliath tigerfish [Hydrocynus Goliath] er en enorm rovfisk som lever i den vakkreste naturen i kongo elven (Afrika). - Hydrocynus Goliath kan bli lengre en fullvoksen mann, den kan bli 210 cm i naturen og opptil 50 - 60 kg. I fan
genskap bli det sjelden over 1meter lang, den bli ca 80 cm i fangenskap, men er fremdeles en stor fisk. - Den vil kun trives i lange akvarier. En fullvoksen tigerfisk i fangenskap på 80 cm må ha et akvarie på over 3000 liter og bør vœre lang. Det vil si at lange akvarier er mer viktigere en bredde og høye akvarier. En yngel trenge en oppforingsakvarier opptil 500-600L, og større. Når en tigerfisk nå opptil 35-40 cm, kan den vœre farlige, den vil få et kort liv, som føre til avliving. Normalt kan en frisk og rask tigerfisk leve lenge, ca 25 år, med riktig stell og sunt för. I mange land sies det at den skal kun föres med levendeför, men dette er bare tull og tøys. En Goliath tigerfisk kan lœres opp og ta vanlig för og tar gjerne dødt fisk og reker og biffstrimler og oksehjerte. Men det vil ta tid, men funker til slutt. Mye tålmodighet kreves, men som yngel er det vrient og få den til å to reker, så yngel må föres med småfisk, i en periode opptil 1-2 år.

Temprament- Goliath tigerfisk er ekstrem aggressiv og er livfarlig for dem som er dumme nok å stikke hånden i tanken. Den nøler ikkje ved å bite av en finger eller enda verre. Denne fisken kan skade deg grådig stygt og bør håndteres med respekt og forsiktigere eiere. Hvis man har en Goliath tigerfisk hunn, og hun har egg eller unger så skal man ikke putte hånden i tanken,en hunn tigerfisk er en farlige mor og hunn kan eksplodere av raseri hvis man forstyrre ungene. Under barnevakt så er moren mindre sulten og er forferdelig aggressiv og vil drepe alt som er en trusel mot yngelene hennes.

Akvarie oppsett- En Goliath tigerfisk trenge en lang akvarie som er over 3000 liter. I akvarie kan man bruke finnsand/råsand og noen planter med sterke røtter, ikke bruk store steiner og røtter i akvariet, pga farten som fisken har, en tigerfisk på jakt er lynraske og kan komme til skade. De sies at tigerfisk kan komme opp i høyfart på korte avstander oppti 70 km/t, de er lynraske. Som Goliath tigerfiskeier selv, så har eg sett hvor raske disse kan vœre. Man trenge gode pumper og god filterasjon, og mye oxygen.

Sykdommer og medisiner- Goliath tigerfisk er kjent for å bli lett syk ved feil stell, og har en uvane med å få gjellesykdom og mye annet. Den får også en type syndrome, det er ikke komplett diagnose på denne syndromet, men de er nettsom at fisken få krampe og nykker, de kan mines som epilepsi!. Og det er ingenting man kan gjøre med det, avlive fisken er det beste utgang, når dette skjer. De vil også forekomme at hjernehinnet til fisken slutte å virke. Gjellesykdommer kan fikses på. Min tips er å ta fisken ut av tanken og ta den oppti en tanken med rent og friskt vann og ta medisiner mot AGD, og la fisken bli der en stund ca 4 - 6 uker. Husk god sirkulasjon og mye oxygen, bytt vann 45 % av vannet hver 2 uke.


Mer info komme senere.....
Informasjon som gjelder alle arter i genus Hydrocynus
Hydrocynus goliath (African goliath tigerfish) Hydrocynus vittatus (stripped tigerfish) Hydrocynus tanzaniae ( tanzanian tigerfish) Hydrocynus Bervis Hydrocynus somonorum (Blue tigerfish) Hydrocynus forskahlii Hydrocynus ?? Hydrocynus Hercules: Utdødd. Ukjent art.
Maks. størrelse 200 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunnen har større bukk en hannen. hannen har større tenner en hunnen. Kjønnsmoden etter 6 år.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
kjøtteter, fisk, reker. Levendefor og frosen for. også flake for og pellets.
Oppdrett Meget vanskelig å få yngel av denne. Hydrocynus vittatus er den eneste som har lykkes med oppdrett i fangelskap. Hydrocynus goliath er vanskelig å få yngel av og den har en uvane m
NAF Oppdrettsvalør Ikke satt
Minimum størrelse liter på akvariet 5000 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 936)
Temperatur 23° C - 26° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6.5 - 7.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 15 - 25
Sist endret 05.12.13 kl 22:26 av
936 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller
Reklame for plussmedlemskap