Home
Avansert søk L-nummer Fiskegalleriet Akvariefisk Topp 100
 
Endre info Gå til forum for Andre fisker Finn akvarier med denne fisken Legg til i bokmerkene dine
Rubrikk
Andre har fisken sammen med
 
Tilfeldig bekjentskap
© Heidi Ingdal © Bjarne Sætrang © Mona Opland
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Epiplatys dageti dageti

Akvariegjedde

Harald Ebeltoft
© Harald Ebeltoft (5 bilder)
Rita Aspevik Rita Aspevik Rita Aspevik Harald Ebeltoft
Beskrevet: Poll, 1953
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Familie: Aplocheilidae (Killifisker)
Orden: Cyprinodontiformes (Tannkarper)
Engelsk populærnavn: Redchin panchax
Tidligere/andre navn: Poecilia sexfasciata
Lycocyprinus sexfasciatus
Aplocheilus dageti
Epiplatys dageti
Ferskvann, brakkvann help
eller saltvann:
Ferskvann
Stimfisk eller bør være i grupper? Ja
NAF Oppdrettsvalør:
[info]
BRONSE
Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Ganske lett
Maks. størrelse: 6.0 cm
Kjønnsforskjell: Hanner større og mer fargerike.
Fór og fóring: Omnivore help

Altetende. Frossen- og levendefôr. Insekteter. 
Foretrukket sjikt i akvariet: help Toppsjikt
Beskrivelse av alle fisker med genus 'Epiplatys': Generell informasjon om Epiplatys killi. Disse er Non Annual- altså en killi med litt lengre levetid en Annual killi (1-sessong killi )


Epiplatys kommer fra Afrika og en finner de i varme vann og i kalde elver. Dette er en hardfør killi som liker seg i toppen av akvariumet, og gjerne rett under flyte plantene. Der ligger den å "dorger" og spiser det som kommer forbi av små dyr og mat. Og hvis den ser en flue som surrer rett ovenfor vannoverflaten så hopper den opp å snapper den.


Epiplatys er en veldig rolig fisk som ikke bryr seg verken om det ene eller andre som foregår utenfor akvarium glasset. Men hvis en ser bevegelse overfor hode sitt for eksempel en hand så stikker den så fort den kan. Har ikke syn nedover så er den letteste fisken å fange, bare husk å være rolig i bevegelsene med hoven og armen. Jeg har 5 forskjellige sorter Epiplatyser fra den minste på 3 cm og viltfanget til de på 10-12 cm. Og jeg vil si at Epiplatyser er alle lik. Snill som et lam helt til de finn på å jakte yngel som ligger i overflaten.


Hvis du er så uheldig at du har skremt din Epiplatys så se om munnen-spissen er ok og følg opp et par dager. Når de blir skremt så får de en forferdelig fart og da er det enkelt å kræsje med en rot eller akvarium glasset.


Ved tilvenning så husk lokk på boksen og få individ.


I mat veien så vil jeg si at den minste min liker best levende artemia og de største har jeg ikke klart til å få de til å like noe annet en fryst artemia og litt white worm. For eksempel de med 1 cm munn, de gidder ikke å jakte levende artemia engang da de er for mye jobb for å bli mett. Eneste som spiser JBL Novotab eller Tetra Tabimin med meg er Dageti. Dette er kanskje fordi det er den Epiplatysen som er avlet mest på og som er lengst unna viltformen.


Kan jage, men bare innad i gruppen. Mine går i lag med alt fra tetra til kampfisker og lever i full harmoni. Vil ikke anbefale og ha veldig aktiv fisk som liker seg i overflaten i lag med Epiplatys, da de liker å "dorge" i overflaten og blir lett forstyrret.


Epiplatys er enkle å få i lek når de er vel fødde. Hunnene blir også lettere rosa farget på magen når de begynner å nærmer seg. De legger egg i hjørner, ved planter og ved røtter eller lignende- rolige plasser. Du ser godt at din Epiplatys er "klar" for leik. For da er hannen og hunnen helt at med hverandre, når de ikke leiker så jager de hverandre når den ene kommer inn på den andres "intim" område. Eggene klekkes etter 12-15 dager og yngel kan fores med levende artemia. Foreldrene bør ikke være i lag med yngelen, da yngelen vil være i toppen i lag med foreldrene og foreldrenes jaktmarker.


En ser kjønnsforskjellene med å studere litt individene. Hannene har spisse finner og farger som feks gul, orange og hunnene er som regel grå med mørke grå/svarte tegninger. Hunnene har også avrundet hale.


Er dessverre ikke alle Epiplatyser som passer i selskaps akvarium. E.Dageti passer veldig godt i selskaps akvarium og det er en veldig fin killi å ha i karet. Du kan for eksempel ha en nigeria killi stim i lag med Epiplatyser uten problem.


Epiplatyser lar lang finnende fisker i fred, for eksempel kampfisk.


Skal du ha killi i karet så må du ha dekk glass! Gjelder all killi og ikke bare Epiplatys.


Denne informasjonen ovenfor er informasjon som jeg selv har sett og lært av mine 5 grupper bestående av Dageti M, Duboisi, Spilargyreius, Togolensis og Guineensis.


¤ Carola Ukkelberg ¤
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: Vil du skrive en beskrivelse??
Lokasjon
Afrika » Elfenbenkysten
Afrika » Liberia
Forhold i akvariet for best trivsel:
Min. størrelse i cm: 60 cm
Min. størrelse i liter: 60 Liter
Temperatur: 21-26o C
PH i vannet: help 6.0 - 7.0
GH (Hardhet): help 5 - 12o dH
Endre info Endret sist: 24.12.05-14:28 av Admin