Leiodon cutcutia


Vi har dessverre ikke bilde av denne arten. Kan du hjelpe oss?
Vanskelighetsgrad
Ganske vanskelig
  Andre navn
  • Tetraodon cutcutia
Engelsk:
  • Ocellated pufferfish
  • emerald puffer
Latinsk navn Leiodon cutcutia (Hamilton, 1822)
Orden/Familie Orden: Tetraodontiformes (Fastkjevete fisker)
Tetraodontidae (Kulefisker) Wikipedia
Leiodon cutcutia er en forholdsvis liten (10-15 cm lang) kulefiskart som lever hovedsakelig i ferskvannsbekker, -elver og -dammer (men også funnet i brakkvann) i sør- og sørøst-Asia (India, Bangladesh, Sri Lanka, Myanmar, Thailand og Malaysia). Dette er etter sigende den første kulefiskarten som ble holdt i akvarium, allerede på begynnelsen av 1900-tallet. Det er også den første kulefiskarten som det ble drevet oppdrett på.

L. cutcutia er en inaktiv art som for det meste ligger i skjul på bunnen og venter på at noe spiselig skal komme forbi, det være seg virvelløse dyr eller andre fisk. Den skal derfor holdes alene i akvariet, da alt annet vil bli angrepet. Artsfrender skal kun holdes sammen i forbindelse med oppdrett.

L. cutcutia trenger ikke så stort akvarium i forhold til sin egen størrelse, da den for det meste ligger i ro. Sørg likevel for at akvariet er stort nok og filteret godt nok dimensjonert til å tåle belastningen fra dette "grisete" rovdyret. Alle kulefiskarter er svært følsomme for ammoniakk, nitritt og nitrat i vannet, så god filtrering, gode vannbytterutiner og generelt godt renhold er helt essensielt. Innred akvariet med planter, skjulesteder i form av røtter, huler o.l., og sandbunn (kulefisk kan ha behov for å grave seg ned av og til). Arten lever i naturen under relativt rolige strømningsforhold, så ikke ha for sterk strøm i akvariet. Ha lokk på akvariet for å unngå at fisken hopper ut.

Mht. fôring, så skal denne arten ha fisk, insekter, meitemark og snegler på menyen. Man kan også teste ut prosessert fiskemat som pellets, gelefôr o.l., men dette er noe de fleste kulefiskarter ikke spiser uten videre. L. cutcutia trenger ikke å mates hver dag pga. det lave aktivitetsnivået.

Som alle andre kulefiskarter, kan også L. cutcutia blåse seg opp. Dette kan de gjøre uprovosert, men det er i utgangspunktet en forsvarsmekanisme. Unngå å framprovosere det. Vær spesielt oppmerksom på at kulefisk i noen tilfeller ikke klarer å kvitte seg med luft de inntar hvis de blåser seg opp over vann. Det kan ha dødelig utgang.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Leiodon
Slekten Leiodon inneholder kun en art, L. cutcutia.
Maks. størrelse 15 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Arten kan kjønnsbestemmes, men med relativt stor usikkerhet pga. mye variasjon mellom individer. I den grad det er mulig: Hunnen har gjerne hvite flekker på flankene, mens hannen har svart nettingmønster på flankene.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Oppdrett Den første kulefiskarten som ble drettet i fangenskap. Oppdrett i akvarium er dokumentert av Doi m.fl. (2014): https://link.springer.com/article/10.1007/s12562-014-0842-7. To hanne... Les mer
NAF Oppdrettsvalør Ikke satt
Minimum størrelse liter på akvariet 70 liter
Temperatur 24° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6.5 - 7.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 4 - 15
Sist endret 01.08.22 kl 22:00 av Kuledrøm

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Hans-Georg Evers
Reklame for plussmedlemskap