Tetraodon mbu (Mbu)


© Johnny Jensen
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Vanskelig
  Andre navn
Engelsk:
  • Mbu Puffer
  Bilder (3 stk)

Latinsk navn Tetraodon mbu (Boulenger, 1899)
Orden/Familie Orden: Tetraodontiformes (Fastkjevete fisker)
Tetraodontidae (Kulefisker) Wikipedia
Tetraodon mbu lever i Tanganyikasjøen og Kongo-vassdraget i Afrika. Det er den største kulefiskarten som lever i ferskvann. Grunnfargen er gul. På rygg og flanker har den et fint snirklete mønster i mørkebrun farge. Halefinnen er stor og gul.

Som størrelsen på arten tilsier: Dette er ikke en fisk for vanlige akvarier og akvarister. Den trenger et meget stort akvarium på flere tusen liter. Den er også dyr i drift ettersom den har et spesialisert kosthold med behov for snegler og store, harde insekter, og den spiser store mengder mat. Man må regne med flere tusen kroner i driftsutgifter til denne arten. Mbuen er også en litt skjør art som gjerne får sykdomsutbrudd (særlig hvitprikk) ved ankomst til forhandler eller nytt hjem.

Akvariet innredes med sand som bunnlag, og med røtter, stein og planter.

Mbu er mindre aggressiv en de fleste kulefiskarter, og kan i en del tilfeller fungere sammen med andre fiskearter. Men man skal være varsom, for mindre fisk kan likevel fort ende opp med å bli spist. Større fisk kan bli skadet ved uhell under fôring e.l. Mbu går for å ha mye personlighet, og kan danne en sterk tilknytning til menneskene den bor hos.

Se ellers viktig info under.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Tetraodon
Tetraodon er en slekt med ni arter av ferskvannskulefisk fra Afrika. Artene varierer i både utseende, størrelse og oppførsel. Her finner vi den største ferskvannskulefisken av dem alle, og her finner vi også noen av de mest aggressive kulefiskartene vi kjenner til. VIKTIG INFO: 1) De har "hud" i stedet for skjell, og er derfor spesielt sårbare overfor ammoniakk, nitritt og nitrat, samt kobber. God filtrering og store nok vannbytter ofte nok er viktig. Vær varsom mht. medisinering med kobberholdige medisiner. 2) De kan blåse seg opp. Unngå å framprovosere dette, og pass spesielt på at de ikke blåser seg opp i luft, som er potensielt farlig for fisken. Om den skal fanges: Led den inn i en kopp e.l. i stedet for håv. 3) De er giftige. Sørg for at barn og husdyr ikke får tak i dem. 4) De har sterke tannplater, og trenger mye tilskudd av hard kost for å slite ned tennene. Overgrodde tenner kan medføre problemer med å innta føde. Ikke alle arter i slekten har denne utfordringen. 5) De har ofte innvollsorm, og det kan være lurt å behandle forbyggende mot dette.
Maks. størrelse 67 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Ukjent.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Fisk, reker, muslinger, krabbe og sneiler. Trenger en del skalldyr den kan slipe nebbet på (som liten; sneiler, som stor, store sneiler\ skjell)
Oppdrett Har ikke vært drettet i fangenskap.
NAF Oppdrettsvalør Ikke satt
Minimum størrelse liter på akvariet 3000 liter
Temperatur 24° C - 26° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 7.5 - 9.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 10 - 20
Sist endret 22.07.22 kl 18:16 av Kuledrøm

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Anders Solem
Reklame for plussmedlemskap