Home
Avansert søk L-nummer Fiskegalleriet Akvariefisk Topp 100
 
Endre info Gå til forum for Levendefødere Finn akvarier med denne fisken Legg til i bokmerkene dine
 
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang © Kjell Tellefsen © Mazter (Kristine Jorskogen)
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Brachyrhaphis roseni

Vanlig akvariefisk

Kardinaltannkarpe

Håvard Støre Andresen
© Håvard Støre Andresen (5 bilder)
Håvard Støre Andresen Håvard Støre Andresen Håvard Støre Andresen
Beskrevet: Bussing, 1988
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Familie: Poeciliidae (Levendefødende tannkarper)
Orden: Cyprinodontiformes (Tannkarper)
Engelsk populærnavn: The Cardinal
Ferskvann, brakkvann help
eller saltvann:
Ferskvann
Stimfisk eller bør være i grupper? Nei
NAF Oppdrettsvalør:
[info]
BRONSE
Vanskelighetsgrad: Litt vanskelig
Litt vanskelig
Maks. størrelse: 6.0 cm
Kjønnsforskjell: Hunnen blir 6 cm. Kraftig buk med mørk graviditetsflekk. Gattfinnen er lang, buet og mørk i forkant. Kan med første øyekast se ut som gonopodium. Hannen blir 4,5 cm. Mindre buk. Tverrgående mørke bånd og høy ryggfinne. Hannen har gonopodium
Fór og fóring: Levende artemia, frosne mygglarver, frossen artemia, store flak, tetra bits 
Foretrukket sjikt i akvariet: help Midtsjikt
Beskrivelse av alle fisker med genus 'Brachyrhaphis': Brachyrhaphis er en genus med omtrent 12 arter som finnes i Mellom-Amerika. De fleste av artene er fargerike, men er allikevel ikke populære som akvariefisk på grunn av sitt stygge temperament. Brachyrhaphis artene trenger store akvarier med rent, strømmende vann. De oppfører seg best i flokk på flest mulig individer. Samtlige Brachyrhaphis har stort næringsbehov som ikke dekkes tilstrekkelig med tørrfór.
Det som er den største utfordringen med Brachyrhaphis artene er å beskytte yngel fra de glupske voksne fiskene. Dette kan gjøres med tette lag av flyteplanter som bør gjennomgås hver morgen for å plukke opp yngel som har kommet i løpet av natten.
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: Fargerik levendeføder fra Syd Costa Rica. (Stillehavssiden), og Panama. B. roseni er livlige svømmere og kan med fordel holdes i store akvarier med god strøm. Arten er vanskelig å drette fordi den anser sitt eget avkom som mat, og er en dyktg jeger. Akvariet må være fullstendig tildekket fordi den ofte hopper. Pga. små kull og foreldrenes tilbøyelighet til å spise sitt avkom må dette regnes som en art for eksperter.

B. roseni er bitske mot andre arter og kan derfor ikke holdes i selskapsakvarium. Pansermaller blir bitt, mens Ancistrus får være i fred. Både hanner og hunner deltar i ville slåsskamper. Det hender en sjelden gang at taperen blir bitt i hjel.

Hunnene føder omtrent hver 6 uke. Hunnene kan ha lange hvileperioder uten å være drektige. Kullenes størrelse varierer fra 6-31 Yngel. Yngelen er godt utviklet og har fra fødselen av det typiske utseende fra foreldrene.

B. roseni bør fores med levende artemia, frosset artemia, frossede mygglarver og stort flakfor. De spiser langt større mengder enn andre levendefødere, og bør fores ofte og mye. Ved faste spiser fiskene grønne trådalger.
Lokasjon
Sentral-Amerika (Mellom-Amerika) » Costa Rica
Sentral-Amerika (Mellom-Amerika) » Panama
Forhold i akvariet for best trivsel:
Min. størrelse i cm: 80 cm
Min. størrelse i liter: 100 Liter
Temperatur: 22-28o C
PH i vannet: help 6.5 - 8.0
GH (Hardhet): help 5 - 20o dH
Relaterte artikler:
Endre info Endret sist: 10.03.08-19:29 av Admin