Oppdrett av Poecilia velifera (Seilfinnemolly)


Ingen kjent framgangsmåte for oppdrett av denne arten. Kommenter gjerne om du har erfaring.

26 oppdrett av denne arten registrert mellom 2006 og 2014

Vis oppdrett pr år:
2014 2013 2011 2010 2009 2008 2007 2006
  Kommentarer
Cogni
Cogni 0 Uni's seilfinne molly oppdrett
Det er veldig enkelt å gjøre oppdrett på seilfinne molly. Som med de fleste levendefødere så yngler de helt av segselv til stadighet, du trenger ikke gjøre noe for å få dem i "humør". Bare pass på at du har minst 2 hunner til hver hann, for hannene kan være ganske pågående, og har en lei tendens til å plukke ut den samme hunnen som "alle" hannene vil pare seg med samtidig. De hunnene som blir "offer" for all oppmerksomheten bør få muligheten til fred og ro, og det er derfor lurt å beplante akvariet slik at de får muligheten til dette.
Ellers bør temperaturen være rundt 28 grader, de liker generelt å ha et godt beplantet akvarie å bo i, og de får lett prikksyke hvis det ikke er salt i akvariet. Jeg bruker 1g salt per 1l vann, og det har ikke vært til bry for noen av de andre fiskene(men snegler liker det ikke så godt).
Sist jeg sjekket hadde jeg en hardhet på litt over 20, men jeg er usikker på hva hardheten har å si for mollyene. PH har jeg på ca 7.

Hvor lenge de går gravide har jeg egentlig ikke brydd meg med å følge med på, men jeg har følelsen av at det kan ta ca en måned. Jeg har hatt problemer tidligere med at en hunn gikk gravid i en måned over tiden(altså den gikk sprenggravid i en måned), og sannsynligvis var det fordi hannene var for pågående så hun ikke fikk slappet av. Etter noen dager i fødekar sprutet det ut yngel som hadde vokst seg over gjennomsnittet i størrelse mens de lå i magen.

Når en hunn ser ut til å nærme seg fødselen, er det greit å la henne gå løs i akvariet hun er i, fordi de aller fleste fødekar er altfor små til mollyer, slik at de mistrives og nekter å føde. Når yngelen blir født, foretrekker de å gjemme seg blandt flyteplanter i overflaten. Der finner de matrester, luft, god temperatur og ly for alt som måtte være farlig. Om du ønsker å plukke opp yngelen, kan du lure hoven under flyteplantene, og slik løfte opp både yngel og flyteplanter før de oppdager deg.

Temperatur har VELDIG mye å si for hvor fort yngelen vokser. Ved 20 grader vil de vokse så sent at det ser ut som de aldri blir vokse. Ved 28 grader vil de vokse så fort at du nesten kan se det for hver dag som går. Jeg pleier å fôre dem med en blanding av vanlig tørrfôr og "phyll" grøn-tørrfôr, som jeg finknuser og har i en egen liten beholder. De er også veldig glade i tubifex terninger, når de blir gamle nok til å bite av ormene. Forøvrig finner de mye mat av segselv på alt som måtte være av planter (jeg tror det er alger på plantene de spiser, ikke selve planten).

Stort mer er det vel ikke å si om det, det er ikke akkurat den vanskeligste arten å få yngel på