Home
Avansert søk L-nummer Fiskegalleriet Akvariefisk Topp 100
 
Endre info Gå til forum for Labyrintfisk Finn akvarier med denne fisken Legg til i bokmerkene dine
Andre har fisken sammen med
10 siste relaterte forumtråder
 
Tilfeldig bekjentskap
© Jeff Rapps © Høyer'n © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Parosphromenus deissneri

Vanlig akvariefisk

Lakrisgurami

Ellisiv Huseklepp
© Ellisiv Huseklepp (4 bilder)
Liv Hjelle Ellisiv Huseklepp Johnny Jensen
Beskrevet: Bleeker, 1859
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Familie: Osphronemidae (Guramier)
Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Engelsk populærnavn: Licorice gourami
Tidligere/andre navn: Osphromenus deissneri
Ferskvann, brakkvann help
eller saltvann:
Ferskvann
Stimfisk eller bør være i grupper? Nei
NAF Oppdrettsvalør:
[info]
SØLV
Vanskelighetsgrad: Litt vanskelig
Litt vanskelig
Maks. størrelse: 4.0 cm
Kjønnsforskjell: Hanner er mer fargesterke.
Fór og fóring: Carnivore help

Altetende og kjøttetende. Smått levende- og frossetfôr. 
Foretrukket sjikt i akvariet: help Hele akvariet
Beskrivelse av alle fisker med genus 'Parosphromenus': Parosphromenus-artene er en relativt homogen gruppe av labyrintfisker som lever i Malaysia, på Borneo og Sumatra. Alle er små, de største artene blir kun 4-5cm. Alle lever i tropisk regnskog, i små bekker og kulper med med stort sett lite strøm. Dette er typiske sortvannsbiotoper, vannet er filtrert gjennom lag av torv og det finnes som regel tykke lag av nedfalne blader, røtter og grener. Vannet er ofte tefarget av humusstoffer og råtnende plantemateriale, og relativt lite lys trenger ned i vannet. pH ligger gjerne på 3.5-6, GH og KH er nærmest 0 og TDS meget lav. Temperaturen er relativt konstant på 22-26 grader gjennom året.

Det finnes i dag ca. 20 beskrevne arter, pluss et utall varianter som ikke er beskrevet og/eller vitenskapelig undersøkt. Variasjonene kan ofte være meget små og dreie seg om små farge- og/eller lokasjons-forskjeller. Dette er et kaos i akvariehandelen, da fisk ofte gis lokale navn og/eller selges med feil navn og uten at man vet hvor de er fanget. Korrekt identifikasjon kan derfor være meget vanskelig. Alle artene er mer eller mindre utryddelsestruet pga. habitat-ødeleggelse og forurensning. Det er derfor viktig at de blir ivaretatt av seriøse akvarister.

I akvariet bør de holdes i artskar, i par eller grupper, med forhold som nevnt over. Særlig gjelder dette om man vil de skal yngle. Er ikke vannforholdene riktige, vil eggene ikke utvikles. Enkelte av artene forøker seg villig, andre er vanskelige å få til. I lekshumør får hannen sterke, vakre farger og lager et lite boblerede i taket inne i en hule eller et annet gjemmested han forvarer og ser på som sitt". Hos de fleste arter 'frir' hannen i en posisjon med hodet ned og finnene utspilt, men noen arter også i en horisontal eller hodet-opp stilling. Hunnen inviteres inn i hulen og eggene legges under vanlige labyrintfisk-omfavnelser. Hannen passer deretter eggene. Etter 2-3 dager ser man at eggene får "haler", og etter ytterligere 4 dager er de frittsvømmende. Er akvariet innredet med mose og lag av blader i bunnen, vil yngelen finne tilflukt der og kan vokse opp sammen med foreldrene. Nyklekket artemia og annet smått levendefor er helt nødvendig for at de skal vokse opp.

Parosphromenus er rolige og relativt ømfintlige fisk, som tåler lite påvirkning utenfra i form av forurensning, medisiner og andre kjemikalier, og trives dårlig sammen med raske, mer hektiske arter. De kan være kresne og behøver masse levendefor, mange tar overhode ikke frossent eller tørrfor. Par kan holdes i akvarier på 25-30 liter, mens større grupper trenger mer plass. Renslighet, regelmessige vannbytter med riktig vann og ro og fred trengs hvis man vil lykkes med Parosphromenus.
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: P. deissneri var den først beskrevne arten av Parosphromenus. Det har vært mye forvirring rundt denne arten, da den opprinnelig beskrevne fisken var en hunn og arten lever i samme område som den lignende P. bintan på øya Bangka. Beskrivelsen av disse to er nå revidert, og det er bestemt at P.deissneri er arten som har spiss hale, mens P. bintan har avrundet hale.
Akvariet innredes med tett beplantning, løv, røtter og steiner som danner gode gjemmesteder, huler og skjul. Arten holdes best i et rent artsakvarium. God filtrering og gode, rutinemessige delvannsbytter.
Lokasjon
Asia » Indonesia » Bangka
Forhold i akvariet for best trivsel:
Min. størrelse i cm: 50 cm
Min. størrelse i liter: 50 Liter
Temperatur: 22-27o C
PH i vannet: help 3.5 - 6.0
GH (Hardhet): help 0 - 3o dH
Endre info Endret sist: 06.04.16-12:04 av Admin