Kottelatlimia pristes


Vi har dessverre ikke bilde av denne arten. Kan du hjelpe oss?
Vanskelighetsgrad
Ukjent
  Andre navn
  • Lepidocephalichthys pristes
Latinsk navn Kottelatlimia pristes (Roberts, 1989)
Orden/Familie Orden: Cypriniformes (Karpefisker)
Cobitidae (Sandsmetter) Wikipedia
Utbredelse og habitat
Kottelatlimia pristes er en liten sandsmett (Cobitidae) som fins i Selangor-staten i Vest-Malaysia (Selangor), Sumatra (Riau-provinsen) og Borneo (Kalimantan Barat og Kalimantan Tengah). De lever i saktestrømmende bekker og elver i myrsumpene, der det er surt, bløtt vann brunfarget av tanniner. Det er som regel tett kantvegetasjon og overhengende vegetasjon. Bunnlaget er torv, mudder eller sand dekket av løv, som de siler gjennom gjellene under leting etter mat. Noen steder fins en annen art i samme slekt, K. hipporhynchos, i samme lokasjon, men som regel ikke i samme habitat. K. pristes foretrekker bunnlag av torv, jord og løv, mens K. hipporhynchos foretrekker lys sandbunn. 

I myrsumpen i Selangor er K. pristes funnet sammen med f.eks. rasboraer (Rasbora cephalotaenia, R. einthovenii, R. kalochroma, Trigonopoma gracile), barber (Desmopuntius hexazona, D. johorensis), smerlinger (Nemacheilus selangoricus, Neohomaloptera johorensis), halvnebb (Hemirhamphodon pogonognathus) og labyrintfisk (Betta bellica, B. livida, Parosphromenus harveyi, Sphaerichthys osphromenoides, Trichopodus trichopterus). I Sarawak er den funnet sammen med f.eks. andre sandsmetter (Pangio doriae, P. shelfordii, P. semicincta, Acanthopsoides robertsi).

Utseende og andre kjennetegn
Arten blir 4 cm lang. Kroppen er lang og smal. Fargen er lys med brune flekker, som gir god kamuflasje mot bunnen. Voksne hanner har 8-11 sagtann-liknende pigger langs den indre kanten av brystfinnene. Voksne hunner er kraftigere bygd og større enn hannene.

Forhold i akvariet
En liten gruppe av arten kan holdes i ca. 50-60L akvarium. De trenger selskap av artsfrender, men har også behov for å være for seg selv. De trenger å kunne grave seg ned, så bunnlaget må bestå av sand dekket med blader av catappa, eik, bøk eller liknende, og/eller torv. Dette også fordi de siler substratet gjennom gjellene når de leter etter mat. Innred ellers gjerne med røtter og planter i tillegg. Vannet skal være surt og bløtt, med lite (men ikke stillestående) til moderat sirkulasjon. Gode vannbytterutiner er viktig ettersom arten er sensitiv overfor dårlig vannkvalitet.

Kompatibilitet
Arten er fredelig og tilbakeholden, og bør kun holdes med andre fredelige fisk. De trives i grupper. Små stimfisk og labyrintfisk (Sphaerichtys sp., Parosphromenus sp., fredelige Betta sp.) er gode samboere, likeså andre fredelige sandsmetter (Pangio sp., Lepidocephalichthys sp.).

Tilgjengelighet
Arten er ikke vanlig i akvariehandelen.

Status på IUCNs rødliste
Per 2020: Sårbar (VU) pga. avskoging til fordel for bl.a. palmeoljeplantasjer, skogbranner. Situasjonen er så alvorlig at arten trolig kan bli kritisk truet eller i verste fall dør ut i løpet av kort tid.

Kilder/litteratur
Kottelat og Tan 2008
Daniels 2020
Seriously fish
Roberts, 1989
Informasjon som gjelder alle arter i genus Kottelatlimia
Kottelatlimia er en slekt innenfor familien Cobitidae (sandsmetter) som består av kun tre kjente arter. De lever på bunnen av små bekker og vann i myrsumper og sumpskoger i Sørøst-Asia (Borneo, Sumatra og Vest-Malaysia). De kjennetegnes ved at noen av brystfinnestrålene er omdannet til sagblad-liknende fortykninger. Som andre sandsmetter har de skjeggtråder ved munnen og en bevegelig pigg under øynene.
Maks. størrelse 4 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunnen er større enn hannen. Voksne hanner har fortykkede bryststrålefinner.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Gi et variert kosthold av mat som synker til bunns, slik som ulike typer pellets og frossent og levende fôr som mygglarver, dafnier, artemia, blackworms, o.l.
Oppdrett Ikke drettet i fangenskap.
NAF Oppdrettsvalør Ikke satt
Minimum størrelse liter på akvariet
Temperatur 22° C - 26° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 4.5 - 6.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 1 - 3
Sist endret 20.12.22 kl 09:34 av Kuledrøm

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Ariel Bornstein
Reklame for plussmedlemskap