Alternativ kost til fiskene.


De fleste sugemaller er fisk som i naturen lever av planterester og alger.
Slike fisker kan man med fordel av og til gi en godbit, i form av friske grønnsaker. Dette for at fisken skal få jobbe litt med maten, både for å spise den, og for å fordøye den.
Vanlige grønnsaker å fóre med er agurk, squash, rosenkål, erter og brokkoli. Alle er egnet til dette, og trenger ikke mye forarbeide før dem kan gis til fisken.
Men alle disse kan være sprøytet med giftstoffer. Å skylle dem godt er derfor en fordel. Ut over dette er det bare å legge dem i akvariet. Tilpass størrelsen til fiskene, selv om de vil gnage av det dem trenger.

Poteter, gulrøtter, og kål kan godt brukes, men bør da gis et lett oppkok først. I tillegg er det viktig å skylle mye, da disse inneholder mye stivelse.
Paprika, tomater, epler og pærer kan også brukes. Disse er mer vanskelige, da både paprika og tomater vil kunne påvirke vannets ph. I tillegg er begge rike på betakaroten (rød paprika), som kan ved inntak av for store mengder, gi brune flekker på fiskene. Frukter bør ikke være for søte, sukkerstoffer er ikke like bra for systemet til alle fiskene.

Alle disse frukt og grønnsakene bør legges i på kvelden, en stund før lyset slukkes. Ta ut rester om morgenen. Om det blir liggende forrester, vil dette kunne gi problemer med ammoniakk og nitritt.

Andre fisker vil sette stor pris på en reke i ny og ne, selv hakker jeg den godt først. Egen rekemiks kan godt lages, hvilken oppskrift du velger, må du nesten selv bestemme.
Vanligst er 50\50 av reker og erter. Du bør imidlertid sette deg inn i dine fiskers behov før du setter i gang med å lage en større blanding. Surt om fiskene skal ha mest vegetabilsk kost, og du har laget en blanding av 75% reker.
Blandingen bør lages i en kjøkkenmasking som virkelig knuser maten til ingenting. Bland det hele med gelatin, slik at det griser mindre når du forer med det.
Blandingen fylles i brødposer, og kjevles flatt. Frys ned, og gled dine fisker av og til! Tilsett gjerne vitaminer av noe slag i blandingen. Pulverbaserte vitaminer til fugl brukes en hel del til dette.

Oksehjerte er også noe en kan bruke til akvariefiskene, spesielt diskus og piraja er glade i dette. Lages til på samme måte som rekemiks, men ertene kan godt byttes ut med spinat. Eller man kan kombinere grønnsakene.
Hjertet bør være ferskt, frosenvarer er ikke like enkle å bearbeide.
Det er kun det rene kjøttet fra hjertet som skal benyttes. Fett, hinner, trevler og blodårer egner seg ikke til dette bruket. Men om du har hund, vil den nok sette stor pris på dette.

Man kan også fange masse rare smådyr i vann, tjern og elver. Mange fanger store mengder mygglarver, som de fryser ned til vinterbruk. Om våren, spesielt på varme dager, finnes det store mengder mygglarver stort sett overalt der det er vann i naturen. Larvene trekker opp mot overflata, men er snare til å gjemme seg ved bunnen om de blir skremt.
Det du trenger er en bøtte og en lang, finmasket hov. Snik deg innpå tjernene, helst med sola mot deg (for ikke å skape truende skygger). I løpet av kort tid har du mygglarver så det holder.

Også om høsten kan man finne en hel del insekter som lever i vann. Hentet selv nettopp inn noen planter jeg hadde sett meg ut i en liten bekk, som jeg tenkte å ha i ett akvarie.
Når vannet i bøtta begynte å varmes, var det relativt mye aktivitet i vannet. Ikke helt det jeg hadde planer om, det var jo planter jeg var på jakt etter.. Bøtta med innhold endte fort ute, svermer av stikkmygg er ikke det som frister mest når en står opp om morgenen.
Men for de som har fisker som setter pris på levende skapninger til å fortære, er det fullt mulig å hente inn planter\ myrmasse\ grus fra små bekker, sette dette i en bøtte, og så klekker det som bare juling!

Alle fortypene som er ramset opp, vil forurense vannet sterkt om det får ligge rester igjen. Gi derfor aldri mer for enn hva du er sikker på at fiskene eter.

Lykke til!


Frank Angell - 21.10.2005