London Aquarium - et must for akvarister på Londontur

På et tredagers personalseminar til London med jobben i høst ble det også tid til en snartur innom London Aquarium. En akvarist på tur ser seg alltid om etter de "riktige" severdigeheten.

Joda, en Londontur resulterer også i obligatoriske turer som til vokskabinettet "Madame Tussaud" og Big Ben. Likeså pub-til-pub-turer. Også et museum, blant mange å velg i, ble besøkt. Men, som ihuga akvarist så ble også mulighetene til mer interessante severdigheter undersøkt på forhånd og da dukket London Aquarium opp som det mest spennende innen kort rekkevidde fra hotellet. Med andre ord svært sentralt beliggende i forhold til alt annet som skulle beskues og besøkes.

London Aquarium har som nevnt ovenfor en svært sentral beliggenhet i London. Akvariet er lokalisert i County Hall ved bredden av Themsen, mellom Westminster Bridge og London Eye (det store pariserhjulet). Med undergrunnsbanen hopper en av på Westminster Station og spaserer over Westminster Bridge og tar trappene ned på venstre side av broen, på østsiden av Themsen. Fra Westminster Brigde har også et flott utsyn til Big Ben og Houses of Parliament som selvsagt også bør inngå på minnebrikka i kameraet.

Inngangspariet til akvariet er godt merket og her finnes også en grei kafé skulle det knipe på i magen. Kiosker utenfor også som solgte både vaffler med is og pølser. Det første som møter en på vei inn til akvariet, innenfor døra, er en bil fylt med vann. Her svømmer noen karper og gullfisk. Svømmer er vel å ta hardt i da jeg var innom. Jeg fant nemlig fiskene godt gjemt bak på hattehylla i bilen. De så ikke akkurat ut til å trives "som fisken i vannet".

Like innenfor "akvariebilen" finner en billettskranken. Her kan en i tillegg til billetter også kjøpe med seg informasjonsbrosjyrer. Prisene på disse lå på fra £3.50 til £6.00. Inngangsprisen for voksne ligger pr. i dag på £9.75. For barn 3-14 år; £6.25 og 15-18 år; £7.50. Besøkende over 60 år betaler £7.50. En kan også få familiepakke (2 voksne og 2 barn) for £29. Akvariet er åpent hele året (utenom 1. juledag) fra kl. 10.00 til 17.00.

Fra et av elveakvarieneVeggene i korridorene i London Aquarium er malt i en mørk blå farge og det er sparsomt med belysning. Dette er selvsagt gjort for at en skal få bedre innsikt i alle akvariene som finnes her. London Aquarium kan fremvise 50 akvarier der de to store, nemlig Stillehavsakakvariet på 1 mill. liter vann og Atlanterhavsakvariet på ca. 750 000 liter, er de største. De resterende akvariene er fra 1000 liter og 70 000 liter.

De første akvariene en møter er de såkalte elveakvariene som ligger i en lang korridor der det ene lange akvariet renner over i det neste med små fossefall. Disse akvariene innholder arter som er vanlig i bekker og elver i Europa. Her kan bl.a. ulike karpearter og maller i forskjellige biotoper ses. Alle disse akvariene er godt beplantetet.

Elveakvarier
Det første elveakvariet

Fra avdelingen for elveakvarier
Elveakvarium med europeiske arter

Fra et av elveakvariene
Elveakvarium

Fra et av elveakvariene
Elveakvarium

Fra avdelingen med elveakvarier
Fra avdelingen med elveakvarier inneholdene europeiske arter

Fra det 750 000 liters store atlantiske akvariet

I enden av elveakvarieavdelingen får en innsyn i det 750 000 liter store atlanterhavsakvariet. Her går bl.a. en stor stim med makrell, samt andre større og mindre atlantiske fiskearter. Et mektig syn. Etter beskuelsen av de atlantiske artene går veien videre inn til avdelingen for dammer og elver. Her finner vi bl.a. ulike barber, karper og et stort og ikke minst fascinerende kar med flott brunørret.

Etter ovenevnte ferskvannskar så åpenbarer det første store innsynet til Stillehavsakvariet seg. Her får en se opptil 3 meter store haier bl.a. Sandtiger hai og brun hai. Her går også noen flotte rokker. En stor stim med Golden Trevally (Gnathanodon speciosus) er et imponerende syn der stimen sirkulerer rundt et flere meter høyt steinhode vi kjenner igjen fra Påskeøya. I denne avdelingen finne også et flott akvarie med arter fra Det Indiske hav der bl.a. en art av den kjente klovnefisken er å se.


Barber og karper


Barber og karper


Koi


Ørretakvarium


Brunørret (Salmon trutta)


Europeisk biotopkar


Første møte med Stillehavsakvariet på 1 mill. liter


Gode informasjonsskilt ved hvert akvarium


Hai i Stillehavsakvariet

I nederste etasje (ground-level 2) kommer en først til innsynet i den nederste delen av det store atlantiske akvariet. Her får en se flere av de artene som lever på bunnen i atlanteren. Mektig er det også å kunne se oppover i stimene av atlantisk fisk som sirkulerer i karet mot lyset høyt oppe. I enden av denne korridoren finner en det som for alle barn i egentlig alle aldre, må være det kjekkeste. Her er det nemlig satt opp såkalte "touching-pools". Dvs. store, men lave åpne kar der de besøkende kan klø bl.a. rokker på ryggen. Det var tydelig at dette er svært spennende for alle barnefamilier som var innom denne dagen.


Den nederste delen av det store atlantiske akvariet på 750 000 liter


Fra det ene "touching-pool"


"Touching-pool"


Her var det kjente arter også for oss fra Norge


Denne er vel en som mange har sett i norske farvann, nemlig en lyr

På vei inn mot den tempererte saltvannsavdelingen finnes også to helt sirkelrunde akvarier satt inn i veggen, som sirkelrunde vinduer. Her svømmer det rundt fargerike maneter. Videre innover kommer en til de tempererte saltvannskarene med bl.a. anemoner, hummer og kreps. Mange kjente fiskeslag fra våre farvann også i disse akvariene som f. eks. lyr og ulike flydrearter. Også arter fra bl.a. Middelhavet er å se her. I enden av denne avdelingen får en igjen også innsyn i nederste delen av Stillehavsakvariet på 1 mill. liter. Et mektig syn å se store haier svømme i ring "langt der oppe" mot lyset.


Fargerike maneter


Flyndrer


Fargerikt på bunnen


Fra Middelhavet

Flere korallrevsakvarier dukker nå opp. Her er det et yrende liv med arter i alle farger og fasonger. Alt fra reker, kreps, fisk og koraller for å nevne det jeg la merke til i forbifarten her. Dragefisk og en kulefisk var lette å kjenne igjen. På veien videre kommer en til en liten avdeling med bl.a. klovnefisk og anemoner. Videre gikk turen (endelig) inn i tropisk ferskvannsavdelingen. Kanskje den delen av London Aquarium jeg hadde størst forventning til.


Dragefisk


Kulefisk


Korallrevakvarium


Korallrevakvarium


Korallrevakvarium


Fargerike saltvannsfisker


Denne likte å vise seg fram for publikum


Flott kar å kikke inn i

I tropisk ferskvannsavdelingen møter en først på et stort, langt kar med mangrove-arter om en kan kalle det for det. Her var det lange akvariet satt opp med store røtter ned i vannet og mengder av ulike arter. Her var også et stort vivarium inneholdende store flotte terrapiner. Lenger inn møtte en på et svært kvadratisk beplantet kar på mangfoldig tusen liter som inneholdt en stor stim piraya. Her hadde man innsyn fra tre sider av karet. Et flott syn der disse myteomspunnende fiskene sakte svømte inn og ut mellom plantene i akvariet. Som besøkende kan en fire dager i uken oppleve fôringen av bl.a. pirayaene i akvariet. Disse tidene kan en finne ved å klikke på linken til hjemmesiden til London Aquarium nederst på siden.


Pirayakaret


Pirayakaret kunne beskues fra tre kanter


Mangrovekaret


Skilpadder


Vivariumet med skilpaddene

Malawiakvariet var et kapittel for seg selv. For en ihuga fotograf en litt negativ opplevelse da dette kanskje var det akvariet som var dårligst opplyst og som dermed ikke gav de helt store fotografiske resultatene. Kanskje var det også ikke helt slik jeg ville ha valgt å sette opp et tilsvarende malawikar hadde jeg hatt plassen til mangfoldig tusen liter. Mørkt ja, men stort, der det var plassert som et vinkelkar i et hjørne i avdelingen hvor en svær kunstig trestamme måtte rundes for å få godt innsyn i alle delene av karet. Bakgrunnen bestod i kunstige trerøtter og steiner noe som kanskje ikke gav meg helt "malawistemning". Karet hadde innsyn ovenfra også i tillegg til gjennom glasset. Kan nevnes at akvariene var utstyrt med akrylglass noe som ikke gir feil inntrykk av størrelsen på det en ser i akvariet. Bakdelene med dette er selvsagt riper som over tid dannes slik at innsynet blir forverret og ikke minst vanskelig å fotografere igjennom.


Fargerikt i malawikaret


Fra malawikaret


Fra malawikaret

Like ved malawiakvariet så var det det akvarie på flere tusen liter satt opp med asiatiske fiskeslag. Her kan nevnes svære eksemplarer av Kjempegurami og Arrowana. Bortenfor dette et enda større akvarium i et hjørne med Pacu, Redtail og andre store fiskeslag fra Søramerika.


Store pacuer og redtails

I denne avdelingen med tropisk ferskvann fant jeg kanskje endelig "mine" akvarier. I veggen i en sving var det nemlig satt opp noen store kar med søramerikanske arter som Bolivianske sommerfuglciklider, corydoras, skalare, kardinal og flaggciklider for å nevne noen fra Amazonasbiotopen der. Rett ved siden av i et like stort kar svømte en stim med bl.a. Kongotetra der karet også var beplantet med Anubias på bunnen. I samme avdeling var også to kar med østafrikanske ciklider deriblant et fint oppsatt kar med Tanganyikaciklider. Det andre karet var biotopoppsatt med arter fra Barombi Mbo-innsjøen i Vest-Kamerun der cikliden Sarotherodon linnelii (på norsk; Svartfinne Tilapia) var den mest iøyenfallende arten.


Amazonaskaret


Kongokaret


Tanganyikakaret

Rundturen i London Aquarium endte som på andre slike severdigheter i suvenirbutikken. Her var det et stort utvalg av bl.a. kosedyr, eller skal vi si kosefisker, i alle mulige utgaver og fasonger. Kaffekopper og serviser med fiskemotiver, blyanter og plastikkfisker for å nevne en ørliten del av utvalget.

London Aquarium har en grei hjemmeside med informasjon her.

 

 

 

 


 


Bjarne Sætrang - 23.10.2005
Tilfeldig bekjentskap
© Bengt Fosli
Reklame for plussmedlemskap