Home
Du er her: Forside >
 
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D.Bertelsen © Aram A. © Bjarne Sætrang
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Verdens største akvarium åpner 23. november

Holger Lockertsen

I Atlanta i USA blir to hvalhaier en av hovedattraksjonene når det nye akvariet åpner. Over 30 millioner liter vann, og mer enn 100.000 fisk vil Georgia Aquarium inneholde.

Ett av akvariene i det 37.000 kvadratmeter store anlegget vil alene romme 22 millioner liter vann. Til sammenligning rommer det største akvariet i Atlanterhavsparken i Ålesund 4 millioner liter vann.

Ralph og Norton er navnet på de to hvalhaiene som er de eneste som finnes i offentlig akvarium utenfor Asia. De kan bli over 12 meter lange, og dyrerettighetsaktivister har protestert mot å holde disse store fiskene i et akvarium. De hevder at det vil bety en snarlig død for de enorme fiskene. Akvariet og andre uavhengige marinbiologer hevder imidlertid at frykten for dette er basert på gammel statistikk og at haiene uansett egentlig var på vei til et matfat da de ble "reddet" og fraktet til USA fra Taiwan i fly. Fiskene er fortsatt bare ungdommer og er mellom fire og fem meter lange.

Fem hvithvaler blir også vist fram i akvariet i et akvarium på tre millioner liter. To av dem ble reddet fra en fornøyelsespark i Mexico. Ellers vil akvariet inneholde over 100.000 saltvanns- og ferskvannsfisk, inkludert utstillinger av fisk som finnes lokalt i Georgia. Skoleverket er også representert med et fakultet. I tillegg til akvariene blir det 4-D kinosal og en banketthall som kan servere 1100 mennesker samtidig. 

Akvariet er for en stor del finansiert av en gave fra milliardæren Bernie Marcus på over 1,2 milliarder kroner. Marcus sier i en kommentar at det vil bli det mest unike akvariet i verden, og det forventes 2 millioner besøkende det første året. Det er allerede solgt 40.000 årspass. 8000 den første dagen de var i salg. 

For akvarieinteresserte nordmenn på besøk i den tidligere OL-byen i staten Georgia blir nok valget lett når det kommer til hvilke severdigheter man bør besøke. Inngangsbilletten vil ligge på ca 140 NOK for voksne.

http://www.georgiaaquarium.org/

(13.11.2005)