Da akvariet var en nyhet.
Her er noen bilder fra tyskeren Bernd Brunners bok "The Ocean at Home, an illustrated History of the Aquarium". Denne 144 siders boka tar for seg akvariets historie de siste 150 årene og hvordan livet under vann fant veien til vanlige folks stuer.
Endel eldre historie er også med i boka som at fiskehold var kjent blant de gamle egypterne, romerne, grekerne og i det gamle Kina. I gammel tid ble fisken holdt i dammer, bassenger eller brønner, og ble holdt både som kjæledyr og som verktøy for å skille gode og dårlige tegn fra oven.
For 150 år siden var havet mye mer ukjent enn det er i dag, og myter og sjømannshistorier beskrev havfuer og monstre som lurte under vann. Både hav og innsjøer som Loch Ness ble sett på som forferdelige steder.

En økende kunnskap om havet og livet under vann hjalp oss å døyve frykten for dypet, og frykten ble byttet ut med fascinasjon som er høyst levende i dag.
I 1859 hadde vitenskapelige eventyrere inkludert Charles Darwin og Philip Henry Gosse avslørt noen av havets hemmeligheter.
Gosse ga ut en bok som heter "The Aquarium" der han beskrev sine observasjoner i havet, og der han ga instruksjoner om hvordan bygge et lite et. Havbunnen var ikke et livsfarlig sted, men et akvatisk kosmos fylt av fantastiske anemoner, koraller og andre dyr.
I 1855 åpnet William Alford Lloyd en akvariebutikk i London og i 1858 hadde han en katalog på 125 sider med alle mulige slags akvarier.

"Today it is easy to take the aquarium for granted, but one must wonder how awesome it must have been 150 years ago to peer through a window into a truly alien world," skriver Brunner.

Men bare noen år etter saltvannakvariets gjennombrudd gikk salget i stå på grunn av at det var så vanskelig å holde sjødyrene i live. I stedet ble interessen for livet i ferskvann vekt, og "the Ocean at Home" ble byttet ut med "the Lake in a Glass" skriver Brunner i boka.
Slik er det også i dag, da ferskvannsakvarier er mye mer utbredt enn saltvannsakvarier til tross for utviklingen i teknikk og kunnskap om vannverdier og kjemi.
Les mer om Philip Gosse og William Alford Lloyd her
Holger Lockertsen - 13.11.2005