Home
Du er her: Forside >
 
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen © Linda Widente © Bjarne Sætrang
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Akvarieeiere kan true økosystemene på Floridas korallrev

HL - (Kilde: uwnews.org)

Copyright Paul Humann(Illustrasjonsbilde: Paul Humann)

Forskere fra University of Washington og Reef Environmental Education Foundation har funnet 16 fiskearter i havet utenfor sørøst-kysten av Florida som ikke hører hjemme i disse farvannene naturlig. Den mest nærliggende forklaringen på dette er at de kommer fra private saltvannsakvarier.

Det har aldri før blitt funnet så mange introduserte saltvannsfisk på et konsentrert område, sier Brice Semmens som er doktorgradstudent i biologi ved Universitetet i Washington og hovedforfatter bak en rapport som er publisert i journalen Marine Ecology Progress Series.

Studien har brukt data fra akvariebransjen og data om skipstrafikk og har for første gang vist at akvarister kan skape en "hot spot" av introduserte saltvannsfisk sier Semmens. De 16 artene ble funnet på 32 ulike lokasjoner langs kysten av Broward og Palm Beach counties, og i de øvre delene av Florida Keys. Noen ble funnet i Florida Keys National Marine Sanctuary som nærmest er å regne som en nasjonalpark i havet.

De fleste av artene ble sett flere enn ett sted, som betyr at flere enn bare noen få akvarium har blitt tømt, sier Semmens. Det er ikke klart om noen arter, og i så fall hvilke arter, som har etablert seg med formering.

Jo flere ganger en art blir sluppet ut, jo større sjans er det for at arten etablerer seg, sier Walt Courtenay, fiskeribiolog ved US Geological Survey i Gainesville i Florida, som er verdenskjent for sin kompetanse på eksotisk fisk. Han er imidlertid ikke medforfatter av rapporten.

- På generell basis vil jeg si at akvarieeiere er mer opptatt av forholdene for våre økosystemer i havet enn folk flest, men det virker som om mange er ukjent med de potensielle farene ved å slippe kjæledyr ut i naturen, sier Semmens.

Studiet baserer seg på informasjon samlet inn av frivillige dykkere og snorklere gjennom et program etablert av Reef Environmental Education Foundation (REEF). Funn ble dokumentert med fotografier, video eller med bekreftelse fra andre dykkere.

Artene som ble funnet er tilhørende tropisk Vest-Stillehavet og/eller Rødehavet. Arten som oftest ble funnet var Emperor angelfish (Pomacanthus imperator), en annen var Yellow Tang (Zebrasoma flavescens) som er den mest importerte saltvannsfisken i akvariumbransjen i USA.

Semmens sier videre at det er usannsynlig at fiskene har blitt introdusert til disse farvannene gjennom skipsballast, fordi man da ville finne samsvar mellom hvor artene kommer fra og hvor skipene i området ferdes. Etter å ha studert skipstrafikken i området finner de altså ikke samsvar.

Selv om bare et lite antall av introduserte arter kan ha ødeleggende effekt på et økosystem, kan ikke vitenskapsfolkene forutsi hvilke arter som vil bli destruktive. Den største utsettingen av saltvannsfisk ble gjort med vilje i tempererte sjøer i Russland på 1900-tallet. 16 arter etablerte seg, med økologisk og økonomisk ødeleggende resultat. Fiskerier ble rammet, introduserte parasitter skapte problemer, og en rekke lokale arter ble utrydningstruet eller utryddet.

Å slippe ut ikke-lokale saltvannsfisk er som å spille russisk rulett med med tropiske marine økosystem, sier Semmens. Selv om introduserte arter kanskje ikke har ødeleggende resultat er de uansett ikke ønsket der.
- Dykkere besøker korallrevene ved Florida for å se regionens naturlige skjønnhet og mangfold. Det er en unik og magisk opplevelse å dykke på disse revene. Å introdusere nye arter til denne regionen er som å legge noen ekstra malingsstrøk på noen av da Vincis mesterverk.

- Akvarieeiere må læres opp om hvordan de skal gjøre det når de vil bli kvitt fiskene sine, sier Paul Holthus, president i Marine Aquarium Council - en internasjonal nonprofit-organisasjon basert i Honolulu som fokuserer på måten tropisk fisk blir samlet og håndtert før de blir kjøpt.

- Selv om det er ulovlig å slippe ut ikke-lokale saltvansfisk i havet er det et forbud som vanskelig lar seg håndheve, sier Semmens. Forfatterne av rapporten sier at utdanningsprogrammer for forhandlere og akvarister kan stoppe introduksjonen av eksotiske arter dersom det blir implementert på riktig måte. Slike programmer ville måtte fokusere på problemene introduserte arter betyr og ordne måter for akvarister å selge eller bytte uønskete fisk.

Hjemmesiden til Exotic Species Sighting Program

(01.12.2005)