Diagnose: Akvarist med litersyken

Dobbel reol med 63-litere
Dobbel reol med 63-litere
Høsten 2005 gikk det rykter i akvariemiljøet på Haugalandet om at det på Bømlo var noen som hadde "tatt helt av". Hvem dette var og helt sikkert hvor de befant seg var en stund uklart. Tydelig var det i allefall at litersyken hadde hatt et kraftig utbrudd hos noen på Bømlo.

I løpet av høsten begynte det å tikke inn meldinger om hva som befant seg der ute, i ei lita bygd, i havgapet på Bømlo. Titalls på titalls akvarier i en kjeller var det snakk om. Utpå seinhøsten fikk vi endelig se hvem som hadde blitt rammet. Elisabeth og Knut på Gilje, sør for Bremnes var de to som var kraftig angrepet av litersyken. Uhelbredelig visstnok! På klubbauksjonene så dukket det opp poser på poser med egenoppdrettet fisk derfra. Hva i all verden var det som skjedde der vest i havet? Undertegnede måtte jo bare ta seg en tur og avtale med de hardt rammede akvaristene ble gjort på et klubbmøte. Hjertelig velkommen skulle vi være.

Elisabeth sitt selskapskar
Elisabeth sitt selskapskar

Reol på reol med akvarier
Reol på reol med akvarier
Apistogramma agassizii
Apistogramma agassizii i et av reolkarene

En søndag ettermiddag ble kursen satt nordover. Med i bilen ble selvsagt en isoporeske også tatt med. En kan jo aldri vite. Under Bømlafjorden og over den flotte brua til Bømlo (den skal visstnok svinge og bevege seg godt med riktig vindretning). Veibeskrivelse ute på øya var gitt på forhånd og denne fungerte til punkt og prikke, foruten at den var litt lenger enn hjemturen. Framme på tunet på Gilje er det første som møter oss campingbilen som ryktene hadde fortalt om. En akvarist trenger et egnet kjøretøy når man er på langtur for å handle fisk og utstyr. For eksempel til Sverige, Danmark eller kanskje helt til Tyskland. Joda, campingbilen var visst et resultat av litersykeutbruddet.

Reolen midt rommet
Reolen midt rommet

Skalarer på vent
Skalarer på vent
På trappa blir vi ønsket velkommen av Knut som leder oss ned i det aller helligste, selvsagt der akvariene er. Her har Knut og Elisabeth sitt skattekammer. I yttergangen i kjelleren møter vi på et 530 liters kar med gullfisk som snart skal selges. De er på vei ut. Discus er på vi inn om ikke lenge i det karet. Enda en dør og tåka legger seg over brilleglasset. Joda, en akvarist med respekt for seg selv skal selvsagt ha en viss luftfuktighet å slå i bordet med. Det er kondensen på brilleglasset et bevis på. Det var verre før kunne Knut fortelle, men nå er en kraftig luftavfukter anskaffet og den drar unna over 5 liter pr døgn. Det hjelper litt på. Litt mer levelig i kjelleren da.

Da doggen på brillene endelig forsvinner åpenbarer herligheten seg. Her i det innerste kjellerrommet har Knut og Elisabeth bygget opp reol på reol med akvarier. Et par store rammeakvarier er plassert like innenfor døra og mindre akvarier i selvbygde, fine reoler. Her drives det oppdrett på løpende bånd. Oppdrettskar på ene siden av reolen og oppvekstkar på andre siden. Til sammen snakker vi om 5000 liter vann i kjelleren, spredt omkring i 57 akvarier (flere er på vei, så er det også allerede sagt). De minste akvariene som er i bruk er noen 40-

Trichogaster trichopterus
Trichogaster trichopterus "Bømlo"
litere og så går det opp til det største, ute i kjellergangen, på 530 liter. I reolene er det bl.a. 24 63-litere, flere 96 litere og et antall større. Det er billigere å kjøpe polskproduserte småkar enn å lime disse selv forteller Knut. Derfor er flertallet av akvariene i reolene av denne typen. Helglassakvarier limt i Polen og kjøpt inn i stort antall og dermed også god rabatt. Disse akvariene er for tidene under oppgradering med filtrering gjennom blåfilter i hvert hjørne av karene. Dette bidrar til bedre filtrering og lettere vedlikehold og rens. Viktige poeng når oppdrettene går på løpende bånd og yngeloppfôring foretas.



Utbruddet av litersyken og planer om utbygging

Akvariene er rene og pene. Elisabeth og Knut er selvlærte akvarister og dette har de tydeligvis også lært fort. 30 forskjellige arter har de drettet så langt. Ja, når begynte de med dette da, er jo det store spørsmålet. Joda, i august 2005 startet utbruddet. Undertegnede med hakaslepp! WHAT? Knut drar tydelig på smilebåndet. I august ble nemlig den første reolen satt opp og senere på høsten, i oktober, ble akvarierommet delt i to av nok en reol. Når dette skrives består rommet av to hele vegger med akvarier i reol + en dobbeltreol som deler rommet. I

Velvoksen praktbarbe det avles på i en av reolene
Velvoksen praktbarbe det avles på i en av reolene
tillegg flere frittstående kar som selskapskar, hvilekar, oppfôringskar, karantenekar m.m. Det er nå ennå plass til en reol til eller to, kommer det fra Elisabeth, mens vi prater over en kaffekopp. Med tempoet som de til nå har vist så er nok ikke de reolene langt unna heller. Knut har også planer om å bygge ut kjelleren. Det skal nemlig bli mer plass også. Da inngår også planer om varmepumpe noe som vil både være energibesparende med tanke på oppvarming, men også kunne sørge for kjøling på de varmeste sommerdagene. Samtidig kan en jo også få en stor veranda på taket til den delen av akvarierommet.



Knut midt mellom reolene midt i smørøyet
Knut midt mellom reolene midt i smørøyet

Kobbertetra
Kobbertetra
Fiskene i akvariene er mange og ikke minst er de i svært godt hold. God kvalitet med andre ord altså. Det er tydelig at det her drettes fin fisk. Praktbarbe, Odessabarbe, Kampfisk, Paradisfisk, Ancistrus, Kobbertetra, Sverdragere, Skalare, Blågurami (hvit variant(!) hvor forfedrene i sin tid visstnok dukket opp hos Tollaksen i Haugesund), Perlegurami, Palettciklide, Blåciklide og ikke minst Discus er et lite fåtall av artene de dretter og har for salg i kjelleren. Flotte eksemplarer av både Altumskalare og den såkalte Peruskalaren gikk i noen av karene. Kongotetra gikk i lek i et av karene også.

Med selvsyn får vi se at her drettes det på "løpende bånd". Som eksempel kan det nevnes at det i det ytterste karet i en av reolene var det et par som bedrev egglegging, mens vi så på. I karet ved siden av var et annet skalarepar iherdig opptatt av å passe på den nettopp frittsvømmende yngelen som nylig hadde lært seg å svømme. Og i karet ved siden av der igjen, et tredje skalarepar, med to uker gammel yngel. Veksten på fisken er tydelig god på

Altumskalare i en av reolene
Altumskalare i en av reolene
Gilje. Oppunder taket innerst i akvarierommet, henger nemlig flere halvannenliters flasker med artima under klekking. En flaske per dag går med. Også eget, selvlaget frossenfôr og fôr beregnet på både kveiteyngel og torskeyngel benyttes i oppvekstkarene.

Isoporeska ble ikke tatt med ubenyttet. Den ble fylt opp med mye fin fisk fra Gilje på Bømlo. Det er mye spennende å oppleve på Bømlo hvis en er en ihuga akvarist. Det er i allefall sikkert at det er et stort utbrudd av litersyken vest på Bømlo i Sunnhordaland. Ønsker en å bli smittet er det bare å ta en tur.



Bjarne Sætrang - 13.03.2006