Ceratopteris cornuta

Verdens beste flyteplante

Ceratopteris cornuta er det vi kaller en kosmopolitt og finnes langs det tropiske beltet over hele verden. Denne bregnen er godt egnet til å plante i bunnlaget og
fremfor alt er den en fantastisk flyteplante.

C. cornuta har en enorm evne til å prestere både som biologisk filter og for å skjule yngel. En enkelt plante kan på kort tid dekke over halvparten av en 720 liter og nye blader skyter gjerne 30-40 cm opp i lufta før dem legger seg og etterhvert danner et overflate og undervanns-løvverk. I motsetning til endel andre flyteplanter er en stor andel av bladene under vann og kan derfor beskytte yngel mer langt effektivt enn flyteplanter som ligger oppå overflaten med røtter hengende ned.

Den tette jungelen vil også fungerer som et reservoar for matrester som fiskene kan forsyne seg av mellom måltidene. Mange fisk foretrekker å spise fra flyteplantene fremfor å plukke fra bunn.
Bildet illustrer godt hvorfor planten ofte kalles
´gullerotgress´. Bladene under vann og røttene
 danner en innviklet labyrint hvor yngel kan føle
seg trygge.

Næringsopptaket til Ceratopteris cornuta som også kalles ´gullerotgress´ er enormt. Den egner seg derfor godt i nyoppstartede akvarier for å forebygge alger. Den har et stort behov for tilsatt blantenæring og krever moderat til kraftig lys for å trives. Næringsmangel er lett å se ved at bladene blir lyse.

Ceratopteris cornuta er en bregne og har store blader som rulles ut fra rotstokken. Fra kanten av bladene vokser det tallrike adventivplanter som kan skilles fra moderplanten. Når man kjøper den i butikken står den i vanlig potte som bunnvekst.                                                                              Nye blader strekker seg høyt


Håvard Støre Andresen - 06.11.2006