Home
Du er her: Forside >
 
Tilfeldig bekjentskap
© Amanda Nagell © Håkon Kolderup © Marius Solberg
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Aquatellus.com reisebrev fra Rio verde, Mexico

Rune Evjeberg

Hola noruega!

27.04.2007 - Rio verde, Mexico


Så var det endelig klart for det første reisebrev fra AQUATELLUS.COM sin filmekspedisjon til Mexico 2007.

Etter en lang reise er vi endelig på plass i Rio verde, i San luis potosi - Mexico. Rio verde er en liten by som ligger ca. 7 km fra Media luna lagunen som er et paradis for cichlider, levendefødere og ikke minst gale akvarister. Media luna er en cenote hvor grunnvann strømmer opp og lager en naturlig perle i et ellers så tørt område. I dette området hvor det er så tørt har meksikanerene laget kanaler som stekker seg mange kilometer fra lagunen og inn mot byen, hvor vannet brukes til vanning av ellers så tørre avlinger. Det er ved disse kanalene Media luna hotell og dykkersenter ligger og vi befinner oss akkurat nå.

Media luna hotel
Media luna hotel

Omtrent ikke før vi var kommet ut av bilen var vi med hodene våre dypt stirrende ned mot kanalen like ved hotellet. Det første vi får øye på er hundrevis av Molly (Poecila mexicana) som iler vekk så fort vi setter lykten på dem. Etter hvert dukker det også opp både prydkreps, cichlider og andre
levendefødere.

Geir og Morten i dyp konsentrasjon over Rio verde kanalen
Geir og Morten i dyp konsentrasjon over Rio verde kanalen

Etter en halvtime med intens kikking i kanalen finner vi ut at det kanskje er på tide med litt søvn etter en lang kjøretur fra Monterrey. Men så fort dagens lys treffer Media luna hotell er vi tilbake ved kanalen for og få noen flere glimt av fisken vi er kommet for og fange på film. Og etter noen timer med research er det på tide og få noen fisk opp av vannet for artsbestemming og fotografering. Geir begynner å klargjøre kamerat for filming mens Morten og jeg gjør klar fangstnett og ellers alt nødvendig utstyr. Det går vell ca. 30 minutter før Geir er i vannet og begynner å filme.

Etter et par timer i vannet har vi artsbestemt en cichlide art som kun finnes i Media luna systemet og en som finnes i hele Rio verde området. Vi har også artsbestemt to cichlide og to levendefødere som er introdusert i Media luna systemet. Den endemiske cichliden for Media luna systemet er Herichtys labridens. Denne fisken får en helt fantastisk farge under lek, hvor den blir helt gul og svart. Geir var så heldig med sin tålmodighet (eller var det stahet) og klare og få denne på film med yngel. H.labridens har en helt spesiell yngelpleie. Det har vi på film! På bildene ses fisken uten leks farge.

Herichtys labridens i biotopet Rio verde
Herichtys labridens i biotopet Rio verde

Herichtys labridens
Herichtys labridens

Av de introduserte levendefødende fiskene i systemet så finnes blant annet en molly art og en Gambusia art. Poecilia mexicana og Gambusia panuco.

I morgen skal vi fortsette filmingen i kanalen like ved hotellet, og få tatt noen flere bilder av både levendefødere, cichlidene og det andre livet rundt om i området og langs kanalene. Vi koser oss som unger i en godtebutikk!


Meksikansk hilsen fra
Rune Evjeberg


Til det andre reisebrevet
(28.04.2007)