Home
Du er her: Forside >
 
Tilfeldig bekjentskap
© LOFFA 2012 © Jon-Magnus Thorbjørnsen © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Aquatellus.com's femte reisebrev fra Mexico

Rune Evjeberg

7.5.2007 - Cuatro cienegas, Coachuila / Monterrey, Nuevo León, Mexico

Hei, så var det klart for AQUATELLUS.COM sitt siste reisebrev fra filmekspedisjonen til Mexico. Hvor vi har gjort opptak til filmen "Blant ciklider, sverddragere og goodider i Mexico". Og vi har hvert så heldige og få med oss flere fiske biotoper enn planlagt.
Vi har forlatt Coachuila og entret fylket Nuevo León.

Arturo, Geir, Rune og Morten i Cuatro cienegas dalen
Arturo, Geir, Rune og Morten i Cuatro cienegas dalen

Her er reisebrev nummer fem:

Etter tre dager i varme og tørre Cuatro cienegas så har vi hatt en mengde opplevelser, også ting som ikke har med fisk og gjøre. Men først og fremst så var det jo fisken som sto i siktet, av artene i Cuatro cienegas så er det cichliden H. minckleyi og levendeføderen X. gordoni som var de mest interessante for vår del. Med det finnes også andre arter her, blant annet noen karpefisk og tetra arter.

Arturo og noen av de frivillige i akvariet
Arturo og noen av de frivillige i akvariet

Lørdagen skulle turen gå til Santa tecla systemet, hvor vi skulle prøve å lokalisere Xiphophorus gordoni, som vi først antok at var utryddet. Noe vi fant ut den ikke var når vi troppet opp på Aquario y Herpetario, W. L. Minkley i Cuatro cienegas. Aquario y Herpetario, W. L. Minkley et lite fiske og reptil museum, drevet av Arturo Contreras Arquieta, som er herpetolog. I dette lokalet finner vi eksemplarer av alle de endemiske artene i Cuatro cienegas dalen, av fisk og reptiler vel og merke. I et hjørne av lokalet står et akvarium på ca 100 liter med en gruppe av X. gordoni. Noe som var en meget positiv overraskelse og glede, i hvert fall for meg.

Santa tecla kilden, Cuatro cienegas
Santa tecla kilden, Cuatro cienegas

Santa tecla systemet ligger ca 3,5 mil inn i Cuatro cienegas dalen opp mot et av de mektige fjellene i dalen. Dette området er totalfredet, både av meksikanske myndigheter og av grunneierne, så her måtte det tillatelse til. Etter noen timer med byråkrati og telefoner fikk vi endelig tillatelsene til å farte rundt i området og filme og svømme i kildene og elvene.
All ære til Christina i fredskorpset og Arturo for flott bistand med alle tillatelser.

Etter en times kjøring var vi fremme, en oase i ørkenen, det er rart hvordan det spretter opp med vannhull i denne tørre dalen, og vi kan tydelig se at vannet strømmer opp fra bakken flere plasser. Santa tecla systemet starter med en kilde, som mange andre av systemene i Mexico. Fra kilden renner det en mengde små elver og bekker. I dette systemet fant vi i tillegg til X. gordoni, texascichlide, Gambusia, tetraer og karpefisk. Et veldig variert biotop med andre ord. Det er også en del undervanns vegetasjon i området, og den planten vi finner mest av er faktisk vår egen akvarie plante Ludwigia repens.

Geir filmer i Santa tecla
Geir filmer i Santa tecla

Søndagen er det klart for en biltur enda lengre inn i ørkenen, denne gangen litt mer østover, her skulle vi finne og filme H. minckleyi. Og så klart alt det andre som rørte seg i biotopet.

La maroma som kildene heter ligger 716 meter over havet og har en helt vannvittig mengde oppløste salter, så høyt innhold at det ikke var målbart med vårt instrument, 4000++. Noe som gjør dette til et nokså ekstremt vann, med tanke på blant annet hardhet. Men her var det også fullt av liv, 9 fiske arter og 3 skilpadde arter. De fleste endemiske for Cuatro cienegas området. Det var en ganske varm dag for filming i ørkenen, nesten 40 grader og ikke en sky på himmelen, heller ingen trær og søke ly for solen under.

La maroma, cuatro cienegas
La maroma, cuatro cienegas

Vi finner de fiskene vi leter etter og Geir får filmet det som trengs for at det skal bli en bra dokumentar om ciklider og levendefødere. Han her fått fanget både lek, yngelpleie og territorieforsvar av de fleste endemiske meksikanske artene. Det her også til tider hvert nødvendig og gå til ganske drastiske mål (se bildet) for og få de beste øyeblikkene på film slik at vi akvarister kan faktisk få se hvordan fisken oppfører seg i sitt naturlige biotop. Så på filmen får vi nok sett alt fra levendefødere i midtre delen av landet til ciklider helt nord i landet. Characodon i Durango, vest i Mexico.

Geir i biotopsriktig forkledning :-)
Geir i biotopsriktig forkledning :-)

Og til slutt en stor takk til Geir og Aquatellus.com som ville ha meg med som assistent på denne turen, det har hvert en kjempe opplevelse og en drøm og se sverddragere og ciklider i sitt rette element. Takk også til Morten Bøhmer for et flott reisefølge og med masse info om insektene og reptilene i området. Geir har også hvert hyggelig og ha med på tur med alle sine gode historier og gode humør. Og ikke minst til Camilla som lot meg reise av gårde til Mexico helt alene ;-)

Hasta luego amigos y amigas.

Meksikansk hilsen
Rune Evjeberg


Til det første reisebrevet

(08.05.2007)